Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Mihau pisze:Jaki był początkowy SL ??
4,5 pipsa

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

grafmax pisze:andymen dobrze mówisz, dochodzę do bardzo podobnych wniosków.

A ja dziś odpoczywałem od reala i pograłem na demie. A pokażę tylko najładniejszy trejd na +33 :twisted:
Jak na skalp, to rewelacja! Nie chcę, żeby to zabrzmiało jak słodzenie, ale podziwiam skalperów. Ja mam możliwość stresowania się z reguły raz na godzinę, bo gram zwykle na wykresach godzinnych. Ale skalper, który gra na minutowym, czy pięciominutowym, to stres przeżywa przez cały czas. Oczywiście pozycje otwierane są na krócej, ale kiedyś próbowałem tego na demie i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Po roku takiego grania pewnie zaliczyłbym dwa zawały, podwyższone ciśnienie i nerwicę żołądka oraz palców. A do tego niektórzy jeszcze borykają się z kwestią rekwotowań. Polecam oczywiście wybór brokera NDD zamiast MM.

Co do gry na demie, to pozwala przywrócić wiarę w siebie po wielu nieudanych tradach, ale może też powodować nadmierną wiarę w siebie, co objawia się "zespołem Boga". Ja używam dema tylko i wyłącznie do testowania różnych rzeczy, a jeśli łapię serię stratnych wejść to robię sobie odpoczynek. Dużo lepiej ładuje akumulatory i poprawia zdolność właściwej oceny tego co dzieje się na rynku.

Mr.T

kabel

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

trochę na raty ale zawsze coś :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

andymen pisze:Ale skalper, który gra na minutowym, czy pięciominutowym, to stres przeżywa przez cały czas.
Eee tam, bez przesady. Zamiast kilka godzin czekania na setup to czekam kilka minut. Zamiast kilka godzin czekać na wynik to czekam kilka minut. W między czasie zrobię spaghetti. Wcale nie ma większego stresu. Czy masz większy stres jak jedziesz samochodem w porównaniu do roweru? Na początku tak ale z czasem mija, to kwestia przyzwyczajenia.
Zauważ jeszcze, że na im wyższym interwale grasz tym więcej par oglądasz. Na skalpie jedna a na dziennych 30. Nawet na 1minutowym można stosować zasady Asmodeusa i mieć dobre RR. Wszystko kwestia psychiki. Żeby trzymać się zasad.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, 13:05 przez Fesiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

andymen tu jest kwestia indywidualna. Ja z kolei męczyłbym się i stresował myśląc i czekając co godzinę co tam się stanie. Dla wielu lepsza jest technika: rachu ciachu i po strachu :wink:

To ja może też dorzucę swoje 18,5 pipsa (demo)

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

Poszedłem po kawę, przychodzę, plus 10 pips, przeraziłem się i zamknąłem, bez sensu :think:

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Mr.T mam pytanie do Twojego wczorajszego zagrania na kablu. Dlaczego to wejście tak daleko od strefy wsparcia? Wszedłeś jakieś 8 pips nad dołkiem. Czekałeś na jakieś potwierdzenie?

Mr.T

W sumie trochę za wcześnie wszedłem,ale widziałem tam juz tworzący się rgr więc ryzykowałem wejście na niepełnej tworzącej się formacji.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

ok rozumiem. dzięki za wyjaśnienie :wink:

Mr.T

kabel

kabel

ODPOWIEDZ