Szkoła Scalpingu
Różnice między demo a real, czyli dlaczego ciągle nie zarabiam.
Dlaczego na demo szło do przodu a na realu idzie do tyłu? Pozwolę sobie na mały rachunek sumienia.
Jak grałem na demo?
Więcej klikania, mniej myślenia. Wchodziłem w pozycje na każdym razem kiedy nadarzyła się jakaś okazja. Nie trzymałem się jednego kierunku, otwierałem zarówno S i L do momentu aż w końcu któreś zlecenie załapało i dało dobre RR. Przed platformą spędzałem do 3 godz/dzień
Jak gram na realu?
Więcej myślenia, mniej klikania. Każde wejście staram się przemyśleć dwa razy, nie klepie zleceń na ilość. Gram ostrożnie, nie robię nie zaplanowanych wejść. Odpuszczałem (jak się później okazało) dobre okazje z obawy przed potencjalnym SL. Nie trzymam się jednego kierunku, otwieram zarówno S i L. Przed platformą spędzam powyżej 3 godz/dzień
Wydawałoby się że w grze na real stosuję lepsze zasady niż na demo. Jednak statement z demo piął się w górę, a ten z reala leci w dół niemal pionowo. Nie wiem nawet czy winna jest psychika czy technika bo wydaje mi się że poziomy s/r które są sercem systemu też nie działają tak dobrze jak wcześniej. Czyżby rozwiązaniem problemu był powrót do metody chybił-trafił...
Dlaczego na demo szło do przodu a na realu idzie do tyłu? Pozwolę sobie na mały rachunek sumienia.
Jak grałem na demo?
Więcej klikania, mniej myślenia. Wchodziłem w pozycje na każdym razem kiedy nadarzyła się jakaś okazja. Nie trzymałem się jednego kierunku, otwierałem zarówno S i L do momentu aż w końcu któreś zlecenie załapało i dało dobre RR. Przed platformą spędzałem do 3 godz/dzień
Jak gram na realu?
Więcej myślenia, mniej klikania. Każde wejście staram się przemyśleć dwa razy, nie klepie zleceń na ilość. Gram ostrożnie, nie robię nie zaplanowanych wejść. Odpuszczałem (jak się później okazało) dobre okazje z obawy przed potencjalnym SL. Nie trzymam się jednego kierunku, otwieram zarówno S i L. Przed platformą spędzam powyżej 3 godz/dzień
Wydawałoby się że w grze na real stosuję lepsze zasady niż na demo. Jednak statement z demo piął się w górę, a ten z reala leci w dół niemal pionowo. Nie wiem nawet czy winna jest psychika czy technika bo wydaje mi się że poziomy s/r które są sercem systemu też nie działają tak dobrze jak wcześniej. Czyżby rozwiązaniem problemu był powrót do metody chybił-trafił...
-
- Stały bywalec
z tego co widze to grunt, że trzymasz się zasad wychodzenia z pozycji to jest najważniejsze.Jak już psychika pozwala Ci akcetować straty nawet po tak długim okresie będąc na minus to znaczy że został już tylko jeden krok - dopracowanie strategi.
If i were a rich man, yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum!
-
- Stały bywalec
Jeśli mogę dorzucić swoje 3 grosze, to podkreślę jedną różnicę o której sam wspomniałeśgrafmax pisze:Różnice między demo a real, czyli dlaczego ciągle nie zarabiam.
Jak grałem na demo?
Jak gram na realu?
To jest sedno otwierania i zamykania pozycji. System jest po to by generował sygnał. Jeśli ufasz swojemu systemowi (może to być nawet przecięcie średnich kroczących), to mając sygnał otwierasz pozycję. A po otwarciu stosujesz zasady na których opiera się system. Nie ważne co się dzieje na rynku, jeśli zamykasz pozycję, to tylko i wyłącznie dlatego, że system nakazuje ci tak zrobić. Im więcej myślisz, tym więcej robisz błędów. Właśnie ostrożność jest przyczyną problemów większości traderów w realu. Podciąganie SL za blisko rynku jest podstawową przyczyną frustracji i wkurzenia.Więcej klikania, mniej myślenia.
Jeśli masz problem z systemem. Przetestuj go na demie i jeśli system sprawdzi się na demie, to nie ma możliwości żeby nie działał na realu. A jeśli jest inaczej, to znaczy, że pomogłeś mu w niedziałaniu swoimi decyzjami łamiąc reguły. Jeśli system generuje prawidłowy sygnał wejścia i wyjścia na 1/3 pozycji z odpowiednim RR, to jesteś zarobiony. A skoro wiesz, że mniej więcej co 5-6 pozycji stratnych pojawi się ta na której odrobisz straty i zarobisz, to nie będziesz mógł się doczekać tych 5 strat, tylko dlatego że rachunek prawdopodobieństwa mówi, że kolejną będzie ta zyskowna. Ale większość traderów mając taki system na demie, mówi "rewelacja". Potem grają nim na realu i po 4 stratnych wejściach mówią "nie działa" i szukają kolejnego.
Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że chociaż pomogłem

Powodzenia w pracy psychologicznej nad sobą, bo systemów na rynku jest więcej niż traderów