Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Johnny pisze: A James pisze tak na swoich wykresach:
"Traduje prawie 22 lata, 90% mojego tradingu nie jest Intraday",
ale to wykres z przed 3 lat, mogło się zmienić.
Pozdrawiam
Johny, ja tylko chciałem "się pochwalić", że zaczynam coś rozumieć z PA studiując w wyrywkowy sposób osiągnięcia wątku james16. Ten rysunek sprzed 3 lat pomógł mi zrozumieć zasadę pin bar i outside bar.. W tym kontekście nie tak ważne, że James nie gra daytrading.. A podzieliłem się tą uwagą także z tego względu, że wszystkim początkującym (a ja jestem początkujący) grozi zalew informacji w którym można się zgubić.. Lepiej studiować dobre, 3 letnie wykresy sprawdzonych traderów, niż szum informacyjny takich gości jak ja :oops: ( w zeszłym tygodniu opublikowałem x wykresów, a x-1 było całkiem mylnych... w przyszłym tygodniu będę się mniej udzielał :roll: )
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

perykles pisze:ale nie podaje on wzoru na nie, może ty znasz? I jak się spisują w boju?
perykles

a po co ci wzór...?!? :shock: :lol: :mrgreen:

Awatar użytkownika
perykles
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: perykles »

Pełnomocnik pisze:a po co ci wzór...?!?
...bo ciekawy tego świata jestem.
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to co nazywamy drogą, jest wahaniem.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

perykles pisze:...bo ciekawy tego świata jestem.

kolego to nie wymaga zadnego wzoru tylko ustawienia w opcjach fibo :lol:

rozbawiłes mnie :D

pozdrawiam

Awatar użytkownika
perykles
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: perykles »

Dam prosty przykład o co mi chodzi: 0,786 jest wynikiem potęgowania gdzie podstawą jest odwrotność liczby fi, a wykładnikiem 0,5. Podobnie mogę opisać inne współczynniki fibo, które stosuje. Pytam 0.447 i 0,685 bo nie wiem może ktoś kto je stosuje wie jak je wyliczono. Dla czysto teoretycznej i bezużytecznej wiedzy pytam.
Pełnomocnik pisze:rozbawiłes mnie
Też czasem śmieszą mnie pytania na które nie znam odpowiedzi.
Zmykam

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

korba1000 pisze:dodaje wlasne przemyslenie w sprawie waluty NZDUSD. Rozrysowalem to na szybko z nudow. Dodam ze to moja pierwsza analiza na dziennych. Jestem z duszy skalperem :D Jednak watek Asmo jest bardzo ciekawy i czesto go czytam :D Czasem mam ochote zagrac na dziennych z sl max10, aby uzyskac wysokie RR. Prosze o konstruktywny komentarz mojego screena. dzieki temu bede mogl wiedziec czy moje rozumowanie idzie w dobrym kierunku. Kto wie moze jak sie tego naucze i bede znal punkt zwrotny na dziennym wtedy uda mi otworzyć setup na m1 :lol:
Perykles,

proszę, nie zmykaj!

Korba1000,

trudno mi skomentować twój wykres z perspektywy PA, bo się na tym bardzo mało znam. Moja polemika, czy raczej inny punkt widzenia polega na hipotezie niewielkiej formacji ABCD być może kończącej ruch korekcyjny na tej parze. Wszystko wyjaśnia rysunek, wsparcie w tym przypadku może wypaść w okolicach 0,7300, ale czy to ważny poziom, tego nie wiem..

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

perykles

Tak jak napisałeś w sumie jest to naprawde bezuzyteczna wiedza - jesli chodzi o zastosowanie w traidingu ale jesli chcesz wiedzieć wiecej to odsyłam cię do książki Liczby Fibonacciego na giełdzie Fischera powinieneś coś tam znalesć. :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

perykles pisze:
whisper pisze:wyrysował mnie się jakiś harmonic, którego trudno jest nazwać, gdyż zniesienia nijak nie pasują do znanych formacji
Mam pytanie, używasz fibsów 44,7 i 68,5 spotkałem się z nimi u Danielewicza,
ale nie podaje on wzoru na nie, może ty znasz? I jak się spisują w boju?
własnie też od Danielewicza znam te liczby ;) nie pamietam jaki jest wzór i, czy w ogóle Danielewicz podawał takowy...
Jeśli chodzi o ich skuteczność to jeszcze nie wiem, niedawno przeczytałem jego książkę i stosuję wszystkie poziomy jakie tam wymienił. Zacząłem prowadzić taka małą (jak na razie doslownie) statystykę występowania różnych poziomów. Zobaczymy co tego wyjdzie ciekawego.

A propos edka to cena przebila się "letko" przez wyznaczony opór ale odbiła się od LT i expansji 61.8% fali ABC i tworzy sie PB na dziennym. Może będzie dobra okazja do S z zasiegiem ok 80-85pips... ale do końca dnia jeszcze trochę pozostało, więc nie pozostaje nic więcej jak tylko czekać...
Mylić się jest rzeczą ludzką.

Awatar użytkownika
Lex7
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lex7 »

Dziś był dobry dzień

gbp/jpy + 50 pipsów
aud/usd + 30 pipsów

Niech PA będzie z wami
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

Lex7 pisze:Dziś był dobry dzień

gbp/jpy + 50 pipsów
aud/usd + 30 pipsów

Niech PA będzie z wami
Pozdrawiam
Z całym szacunkiem Lex7 ale jak piszesz o swoich trejdach, to opisz chociaż jak, kiedy i dlaczego wchodziłeś, dlaczego wyszedłeś, a jeszcze lepiej wrzuć screena.
Pisząc tylko ile zarobiłeś nikomu nic nie daje, a jesteśmy tu po to aby się czegoś nauczyć...
Mylić się jest rzeczą ludzką.

ODPOWIEDZ