RaFiX nie masz się czym przejmować bo to naturalna ewolucja trejdera. Nie będę pisał jak ma większość początkujących ale napisze na własnym przykładzie, który można uznać za 'typowy'.
Zainteresowałem się FX bo daje możliwość zrobienia miliona w tydzień/miesiąc przy bardzo małym wkładzie (to było jakieś półtora roku wstecz). Nie bawiłem się w demo za długo bo jakie są z tego korzyści ... po miesiącu byłem na rachunku real i przez pierwsze 3 dni zrobiłem rachunek prawie x4. Jak łatwo się domyślić wiedziałem wtedy jakie to proste i że jestem guru/bogiem

Dalej już wszystko potoczyło się według jakieś tam książkowej ewolucji trejdera.
Problemem nie jest zrobienie jak piszesz 4 pipsów nawet jeśli ma to być cały dorobek dnia. Problemem jest zrozumienie że coś takiego może przynosić korzyści oraz konsekwencja w realizacji planu i trzymanie się zasad.
Dodatkowo problemem trejderów (nie tylko początkujących) jest trzymanie pozycji zyskownych i pozbywanie się pozycji stratnych. Jak idzie w dobrą stronę to jak najszybciej chce się to zamknąć a jak idzie w tą złą to trzyma się jak najdłużej albo do SL licząć że może jednak wróci. Przy trejdach na poziomie 4 pipsów trudno jest coś takiego odczuć bo wykres może to zrobić w 10 sekund bez gwałtownych ruchów.
Jak to się przyjmuje: nikt nie jest w stanie za każdym razem określić gdzie rynek będzie jutro, za godzinę , za 10 minut czy za minutę czy jak w Twoim przykładzie za 100, 50 czy 20 pipsów. A przecież wydaje się że tylko coś takiego ma sens. Po co się męczyć zgarniając głupie 4 pipsy każdego dnia ... ile to może dać miesięcznie ... 10% miesięcznie

bez sensu bo po co mi 10$ jak mam konto 100$ ...
Reszte łatwo sobie dopowiedzieć
Nie podaje konkretnego sposobu gry i zasady wejść bo po prostu nie opierają się na przecięciu jakiś wskaźników czy nawet PA. Chciałem pokazać w temacie bardziej samo podejście i co to daje. Jeśli chcesz(chcecie) zagłębić się w takim podejściu to polecam zaglądanie do DT gdzie Niemiaszek pokazuje i pomaga na przykładzie konretnego systemu jak zgarniając po kilka pipsów z trejda można odnosić korzyści z FX.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.