2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

nie lubię dawać jakiś wskazówek, każdy gra jak mu się widzi, ale kurcze tp 2-4 pipsy ostro :-) ja na m1 lapię i nawet po 30 pips się zdarzy , zabezpieczam zysk, bo to podstawa , trzymam kciuki, będę zaglądał do Twojego dziennika , pozdro

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Na pewno każdy woli czekać na 30 pipsów niż brać 2-4 które już ma :)
Gdybym miał już cały plan na gre nie zakładałbym dziennika. Chce przetestować taką grę i ewentualnie ja modyfikować i dostosować do konkretnych zasad.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+3 :568:
Po nowym dołku i spokojnym odreagowaniu szukałem S. Rynek przez chwile dalej był spokojny więc postanowiłem ustawić SL ale potem zaczął się ruszać i miałem 4-5 pipsy. Zanim się zorientowałem żeby zamknąć a nie zajmować się SL już wrócił do 3 pipsów. Zgarnięte i moje.

Dzisiaj ponownie tylko 2 trejdy jak pierwszego dnia. Głównie jednak obserwuje rynek i nabieram doświadczenia w poszczególnych sytuacjach. Mam nadzieje, że z biegiem czasu tych wejść będzie coraz więcej z zachowaniem dobrej skuteczności.
Czasami też muszę popracować skoro jestem w pracy ;)
Na dzisiaj koniec.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+4 :568:
Kolejne dołki coraz słabiej więc poszukałem małej korekty przy braku zdecydowania aby iść jeszcze niżej.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Przed chwilą była powtórka ostatniego zagrania i od 3807 można było ponownie dać L na szybką korektę ale tym razem do zgarnięcia było nawet +10 pipsów. Mogłem tego przypilnować zamiast pracować :lol:

A jeśli ktoś dalej ma wątpliwości odnośnie sensu zgarniania 'aż' tylu pipsów to ostatni trejd pokazuje idealnie co by się stało gdybym go nie zamknął :)

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Ja na ten przykład nie kwestionuję brania po tyle pipsów, ale cały bajer polega na tym, że jak nie wiem na jakich zasadach wchodzisz to nie rozumiem systemu i czy bierzesz 3 czy 30 pipsów to mi wszystko jedno.
Jak pojmę zasady Twoich wejść to powiem Ci czy jest sens brać po 3 pipsy czy nie.
Jak nie chcesz na forum to napisz PW.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Zasady na chwilę obecną są proste: kupuje w dołkach i sprzedaje na górkach. Przy określeniu czy to już dołek czy górka posługuje się głównie wykresem, stochem, volumenem i fibo. Nie są to jednak ścisło określone zasady. Dane wejście muszę czuć i być przekonany że to już. Pomocne są przy tym wymienione narzędzia.

Mam też EMA 20, 40 i 100 na których będę starał się w przyszłości określać czy dane wejście jest zgodne z kierunkiem i można potrzymać je dłużej. Założenia w chwili obecnej w fazie obserwacji.

Moja filozofia takich wejść to założenie iż przy pewnych poziomach rynek pokazuje niezdecydowanie i możliwe jest zgarnięcie drobnego ruchu w 'walce' o dalszy kierunek. Zakładam także że w pierwszej kolejności większe zdecydowanie wykazują Ci którzy szukają odwrócenia kierunku i licze na wykorzystywanie tych momentów mimo iż mogą to być fałszywki i rynek pójdzie dalej nie osiągając jeszcze dołka czy górki. Tylko że ja już będę stał obok zapisując swoje kilka pipsów na koncie.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+3 :568:
Drugi trejd dzisiaj i miałem standardowo zakończyć na dwóch dziennie ale ...

+2 :568:
... postanowiłem że może jednak znajde jeszcze okazje i będzie pierwszy dzień z trzema trejdami. I tylko wynik wygląda dobrze bo powiniem być minus. Ekipa elektryków robiła coś w sąsiedniej firmie (to samo piętro w wieżowcu) i padł prąd :lol:
Zanim włączyli a w firmie powstawały serwery itd itp trejd miał już przynajmniej 12 pipsów na minus ale jak się włączyłem było -3p więc stwierdziłem że jak miałem aż takiego farta to zobacze jak to wygląda i zdecydowałem się jeszcze potrzymać bo była szansa na dalszy ruch.
Dostałem darmową nauczkę i teraz pierwsze co to stawiam SL :roll:

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

guccon pisze:i teraz pierwsze co to stawiam SL
:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Co prawda mi SL wykańcza depo ale zasad trzeba się trzymać.

A co do tego trada:
2011.03.01 16:26 buy 1.00 eurusd 1.38198 0.00000 0.00000 2011.03.01 16:37 1.38217 -15.89 0.00 0.00 2 54.59

Gdyby był prąd, kiedy byś zamknął? Czy może czekałbyś aż wróci? Jaki chcesz dawać SL?

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Zakładałem iż będzie to w okolicach 4 pipsów i wtedy bym zamknął. Taki będę teraz ustawiał SL. Nie będę dokładnie tego wyliczał a stawiał go z ręki więc nie będą to dokładnie 4 pipsy od ceny kupna ale średnio tyle powinno wyjść.

Pora na refleksje:
1) Dzisiaj mogłem potwierdzić pewien mit a dokładnie to że duże błędy zwykle zjadają zysk kilku dni. 3 przyzwoite dni za jeden błąd. A dokładnie to błąd popełniłem już w momencie wejścia. Na siłe chciałem mieć tym razem więcej niż 2 trejdy i zamiast podziękować to złamałem zasady. Rynek zwykle tego nie wybacza.
2) Zaczynam dodawać do swojego planu gry wejścia z już potwierdzonym odbiciem. SL może być przy tym większy niż stałe 4 pipsy a dokładnie sięgać ponad wsparcie/opór ale i TP będzie większe.

ODPOWIEDZ