Dziennik wnuka Elliotta
Patrzę na ten journal i niestety muszę powiedzieć, że Elliottem tego nazwać nie można...szczególnie nazwa nie jest adekwatna do tego co tutaj pokazujesz. Cały czas fala czwarta nachodzi na 1szą na Twoich wykresach. Poza tym jest wiele niedomówień...
Zapraszam na moją nową stronę
klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

Nie chciałbym nikogo urazić, ale skoro nazwa dziennika tak bardzo działa na wyobraźnię i oczekiwania, to może powinienem nazwać go "Dziennik babci Elliotta"?Cancer0s pisze:Patrzę na ten journal i niestety muszę powiedzieć, że Elliottem tego nazwać nie można...szczególnie nazwa nie jest adekwatna do tego co tutaj pokazujesz. Cały czas fala czwarta nachodzi na 1szą na Twoich wykresach. Poza tym jest wiele niedomówień...

Założyłem go po to by pracować nad swoją analizą i eliminować błędy. Nikomu nie zaoferowałem sygnałów. Powiem więcej, odradzam wchodzenie na ich podstawie. Ja na swoim systemie zarabiam, ale do wejść używam tylko i wyłącznie swojej analizy, nawet jeśli wszyscy inni będą kupowali, a system wygeneruje sygnał sprzedaży, to będę sprzedawał. Proste.
Odpowiadając w kwestii nachodzenia fali czwartej na pierwszą. Nie wiem jak duże doświadczenie masz z Elliottem, ale oprócz znajomości kardynalnej zasady o nie zachodzeniu fali czwartej na pierwszą, trzeba wiedzieć, że zachodzeniem jest fakt zamknięcia się fali czwartej w pierwszej, a nie zachodzenie cienia. Poza tym bezwzględnie odnosi się to interwału dziennego. Znakomitym przykładem jest tu świeca z 14.12 (wykres w załączeniu), którą wielu analityków oznaczyło jako koniec fali czwartej. U mnie ta świeca jest jako fala A.
Podsumowując: dzięki za uwagi Canceros. Jak będziesz miał jakieś zastrzeżenia, to pisz śmiało.
Na koniec załączam mój przypuszczalny układ fal na eurodolarze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
WEJŚCIE NR 5
Long 1,3772
SL 1,3748
TARGET 1,3840
ZYSK
pierwsza połowa pozycji 37 pipsów
druga połowa pozycji 25 pipsów
Powinna być to fala iii:5:C. Mam nadzieję, że tym razem wzrost będzie bardziej dynamiczny.
Edit:
Oby spadek po dobiciu do 1,4000 na piątej fali był duuuużżoo bardziej gwałtowny.
Long 1,3772
SL 1,3748
TARGET 1,3840
ZYSK
pierwsza połowa pozycji 37 pipsów
druga połowa pozycji 25 pipsów
Powinna być to fala iii:5:C. Mam nadzieję, że tym razem wzrost będzie bardziej dynamiczny.
Edit:
Oby spadek po dobiciu do 1,4000 na piątej fali był duuuużżoo bardziej gwałtowny.
Jak zwykle pozostał ogromny niedosyt i kupa pipsów na stole.
Chyba fala 3 jest już zakończona. Czas na korektę, a więc falę 4 i ostatni wzrost na fali 5, która zakończy falę C i całą korektę trwającą od wielu tygodni, czyli od 10.01.2011.
Załączam aktualną sytuację i możliwy rozwój sytuacji. (wersja poprawiona w związku z tym, że z rozpędu poprzednie fale zostały narysowane na 15 min. interwale)
Tylko nie traktujcie tego jako sygnałów wejść
Chyba fala 3 jest już zakończona. Czas na korektę, a więc falę 4 i ostatni wzrost na fali 5, która zakończy falę C i całą korektę trwającą od wielu tygodni, czyli od 10.01.2011.
Załączam aktualną sytuację i możliwy rozwój sytuacji. (wersja poprawiona w związku z tym, że z rozpędu poprzednie fale zostały narysowane na 15 min. interwale)
Tylko nie traktujcie tego jako sygnałów wejść

Obecna sytuacja w oczach wielu traderów to podwójny szczyt. Bardziej prawdopodobnym scenariuszem jednak wydaje mi się zakończenie fali 5:C na 1,4000. Potwierdzeniem mimo wszystko siły trendu wzrostowego jest nie dotarcie fali 4 korekty do dna kanału. W tej chwili fala v:1:C zakończy się raczej trójkątem. Potem korekta (na końcu której planuję wejście) i kontynuacja trendu wyższego stopnia w górę. Załączam dwa wykresy (niestety nie mam dostępu w tej chwili do moich obydwu komputerów, więc gościnnie korzystam z kompa brata). Jeden pokazuje zakończenie fali v:1:C, a drugi prawdopodobny przebieg zdarzeń później.
Oczywiście stare przysłowie tradera mówi: "Czas pokaże"
Oczywiście stare przysłowie tradera mówi: "Czas pokaże"

WEJŚCIE NR 6
Zlecenie oczekujące EUR/USD:
Long 1,3814
SL 1,3778
TARGET 1,4000
Żeby było ciekawiej Jammie prognozuje tutaj trend boczny lub trójkąt http://www.dailyfx.com/technical_analysis/elliott_wave/. Bardzo możliwe, że mylę się odpalając tego longa (zdrowy rozsądek nakazywałby poczekać), tym bardziej że najbardziej interesuje mnie short po korekcie na którym pewnie będzie można posiedzieć kilka tygodni. Ale że staram się być konsekwentny w swoich poczynaniach i nie sugeruję się niczyimi podpowiedziami w temacie tradów. Oczywiście nie chodzi tu, żeby mieć rację, bo na forexie mylą się absolutnie wszyscy, ale jedni zarabiają, a inni nie. Więc najważniejsze, żeby być tym kto zarabia, a nie kto ma rację, ale tak jak wcześniej napisałem, jeśli tylko system wygeneruje sygnał, to wchodzę bez względu kto i w jakiej liczbie będzie prognozował ruch w drugą stronę.
Nie ma rewelacji, cała nadzieja w gołąbku Bernanke'u, tylko on może teraz nadać pęd ku górze euro.
ZYSK:
pierwsza połowa pozycji 3 pipsy
druga połowa -26 pipsów
Zlecenie oczekujące EUR/USD:
Long 1,3814
SL 1,3778
TARGET 1,4000
Żeby było ciekawiej Jammie prognozuje tutaj trend boczny lub trójkąt http://www.dailyfx.com/technical_analysis/elliott_wave/. Bardzo możliwe, że mylę się odpalając tego longa (zdrowy rozsądek nakazywałby poczekać), tym bardziej że najbardziej interesuje mnie short po korekcie na którym pewnie będzie można posiedzieć kilka tygodni. Ale że staram się być konsekwentny w swoich poczynaniach i nie sugeruję się niczyimi podpowiedziami w temacie tradów. Oczywiście nie chodzi tu, żeby mieć rację, bo na forexie mylą się absolutnie wszyscy, ale jedni zarabiają, a inni nie. Więc najważniejsze, żeby być tym kto zarabia, a nie kto ma rację, ale tak jak wcześniej napisałem, jeśli tylko system wygeneruje sygnał, to wchodzę bez względu kto i w jakiej liczbie będzie prognozował ruch w drugą stronę.
Nie ma rewelacji, cała nadzieja w gołąbku Bernanke'u, tylko on może teraz nadać pęd ku górze euro.
ZYSK:
pierwsza połowa pozycji 3 pipsy
druga połowa -26 pipsów
Lekcja pokory przyjęta. Niestety Bernanke mimo, że jak komentowali niektórzy analitycy zachowywał się przed komisją senacką jak cheerleaderka, nie rozpędził eurodolara w górę.
Pocieszeniem w całej sytuacji jest fakt, że chyba doczekaliśmy się końca korekty, więc niebawem short będzie się jawił jako możliwość zarobienia konkretnej ilości pipsów zamiast tych ochłapów, które wchodziły w rachubę na korekcie.
Poniżej 1,3760 impuls w dół jest już niemal pewny. Czekam na zakończenie fali 1 (na razie mamy falę iv:1), by móc wejść po korekcie na fali 2.
Pocieszeniem w całej sytuacji jest fakt, że chyba doczekaliśmy się końca korekty, więc niebawem short będzie się jawił jako możliwość zarobienia konkretnej ilości pipsów zamiast tych ochłapów, które wchodziły w rachubę na korekcie.
Poniżej 1,3760 impuls w dół jest już niemal pewny. Czekam na zakończenie fali 1 (na razie mamy falę iv:1), by móc wejść po korekcie na fali 2.
Short niestety na razie zostaje odwołany, bo jak się okazuje to ostatnie wejście nie było pozbawione sensu, ale było przedwczesne. Mieliśmy do czynienia z korektą na fali 4, więc wciąż przed nami fala 5. Tym razem long po korekcie fali ii. Załączam wykres.
Poniżej również prezentuję alternatywną interpretację i kto wie, czy nie bliżą prawdy. Niemniej w obydwu wersjach mamy teraz falę i:5:C.
Poniżej również prezentuję alternatywną interpretację i kto wie, czy nie bliżą prawdy. Niemniej w obydwu wersjach mamy teraz falę i:5:C.
WEJŚCIE NR 7
EUR/USD
Long 1,3828
SL 1,3802
TARGET 1,4000
ZYSK
pierwsza połowa 21 pipsów
druga połowa 18 pipsów
Dorzucam jeszcze jednego longa z TP, bo podejrzewam, że ruch w górę może się zakończyć na 1,3930
EUR/USD
Long 1,3880
SL 1,3858
TP 1,3930
EUR/USD
Long 1,3828
SL 1,3802
TARGET 1,4000
ZYSK
pierwsza połowa 21 pipsów
druga połowa 18 pipsów
Dorzucam jeszcze jednego longa z TP, bo podejrzewam, że ruch w górę może się zakończyć na 1,3930
EUR/USD
Long 1,3880
SL 1,3858
TP 1,3930
Ostatnio zmieniony 03 mar 2011, 09:31 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.