Też doszedłem do wniosku że ten klin wznoszący się na 5 fali może przynieść parę pipsów i ustawiłem zlecenie oczekujące na shorta. Zobaczymy co on przyniesie.
Zlecenie otwarte:
WEJŚCIE NR 2
Otwarcie 1,36699
SL 1,3706
Sygnał na mniejszym interwale, więc target skromy 1,3616
To mój plan wejścia:
PLAN OTWARCIA POZYCJI
1.Otwieram pozycje zgodnie z kierunkiem wskaźnika z większego interwału czasowego z wyjątkiem kiedy ten znajduje się w strefie wykupienia lub wyprzedania.
a) sprzedaję po pojawieniu się nawrotu w dół wskaźnika na mniejszym interwale pod warunkiem, że na większym biegnie on w górę, ale znajduje się w strefie wykupienia.
b) kupuję po pojawieniu się nawrotu w górę wskaźnika na mniejszym interwale pod warunkiem, że na większym biegnie on w dół, ale znajduje się w strefie wyprzedania.
2. Określam prawdopodobny układ fal Elliotta.
a) czy rynek jest w trendzie, czy w korekcie?
b) w jakim położeniu znajduje się w tym układzie?
3. Określam strefy oporu/wsparcia oraz zakończenia fal.
4. Otwarcie pozycji podczas zmiany trendu musi być uzasadnione spełnieniem co najmniej 2 z 3 warunków jakimi są pęd rynku, układ fal i projekcje ceny.
a) po pojawieniu się nawrotu wskaźnika umieszczam zlecenie zakupu/sprzedaży 1 pips plus spread odpowiednio poniżej/powyżej minimum/maksimum świecy.
b) stop umieszczam 1 pips poniżej/powyżej minimum/maksimum najbardziej wysuniętej świecy.
Tak jak obiecałem wcześniej ZAMKNIĘCIE POZYCJI:
STRATEGIA ZAMYKANIA POZYCJI OPARTA NA WSKAŹNIKU
1. Pierwsza połowa pozycji: Po pojawieniu się pierwszego nawrotu wskaźnika od otwarcia pozycji przesuwam stopa 1 pips powyżej/poniżej minimum/maksimum świecy.
2. Druga połowa pozycji: Dopóki wskaźnik na większym interwale czasowym nie wejdzie do strefy wykupu/wyprzedania przesuwam stop 1 pips poniżej/powyżej minimum/maksimum świecy przed nawrotem wskaźnika.
3. Jeśli wskaźnik na większym interwale robi nawrót zanim wejdzie do strefy wyprzedania/wykupu przesuwam stop 1 pips poniżej/powyżej minimum/maksimum słupka po nawrocie wskaźnika na mniejszym interwale.
4. Jeśli wskaźnik na większym interwale czasowym osiągnie strefę wyprzedania/wykupu, a pozycja nie jest wystopowana, przesuwam stop 1 pips poniżej/powyżej minimum/maksimum świecy po nawrocie wskaźnika na mniejszym interwale.
ZYSK:
pierwsza połowa pozycji 13 pipsów
druga 7 pipsów
Targetu nie udało się osiągnąć. Niewiele z tej korekty udało się wyciągnąć, ale trzeba brać ile rynek daje.