Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Witam ;)
Niestety tydzień nie zakończył się tak dobrze jak się spodziewałem, ostatecznie -2%. Jednak cieszy mnie to że "worek" z >100 pipsowymi trejdami znów się otworzył ;)

Komentarz na przyszły tydzień na moim blogu: www.gtkforex.blox.pl
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Ciekawie sytuacja zapowiada się na AUD/USD, strefa s/r, pivot, fibo itd. Dziś na tej parze szukał będę wejścia ;)
Szerszy komentarz: www.gtkforex.blox.pl
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

AUD/USD wzięty na krótko, dosyć nisko (poniżej 4H świecy objęcia) i z dużym stopem (73p), ryzyko 2%
powody wejścia jak w w/w komentarzu
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No i niestety wyleciałem z pozycji na AUDUSD gdyż przesunąłem SL nad kolejny wierzchołek na H4, po przesunięciu SL i zredukowaniu ryzyka dołożyłem jeszcze część pozycji żeby suma ryzyka wyszła 2%, i w nocy niestety popłynąłem na -2%

Obecnie jestem w pozycji długiej na EUR/USD po cenie 1.3531, ze SL 36p (1.1% ryzyka)
powody wejścia:
- podwójne odbicie od strefy S/R
- objęcie na H4 tworzące drugi wyższy dołek
- wybicie max pierwszej fali
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Wczoraj niestety nie trejdowałem, bo w sumie nie widziałem dobrych opcji. Cena poruszała się w niezrozumiałych dla mnie konfiguracjach.
Dziś można zwrócić uwagę na EUR/USD, gdzie z dużym prawdopodobieństwem cena pójdzie w dół. W nocy doszło do odbicia od linii trendu oraz lokalnego s/r.
więcej na www.gtkforex.blox.pl

pozdrawiam ;)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Witam
Ostatnio z powodu przerwy w dostawie Internetu i chwili spokoju postanowiłem zbadać skuteczność pinbarów. Przeanalizowałem około 400 formacji tego typu na sześciu parach (EUR/USD, AUD/USD, USD/CHF, USD/JPY, GBP/USD, EUR/CHF). Badanie objęło świece H4 wygenerowane przez ostatnie trzy miesiące (od początku grudnia 2010 do końca lutego 2011).
Szczegóły badań i ich interpretacje zamieściłem na swoim blogu: www.gtkforex.blox.pl
życzę miłej lektury 8)
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Kilka pytań:
Jak interpretujesz pinbary? Jaki jest stosunek dłuższego cienia to krótszego? Jaki jest stosunek długości cienia to kurpusu? Nison programując wskaźnik wyłapujący pinbary przyjął minimum 10:1 o ile dobrze pamiętam.
2. cena przebija min/max świecy w jej kierunku, a następnie zawraca i przebija przeciwległą krawędź pinbara
co to jest krawędź?
extremum czy open/close?
Jakaś selekcja tych pinbarów jeszcze przed analizą samej świecy? Tzn. Brałeś pod uwagę czy następuje pinbar po trendzie czy konsoli? Stosunek wysokości pinbara do poprzedzającego go ruchu?

Ogólnie bardzo fajny materiał.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Czesc,
Pinbarem dla mnie jest świeca której korpus jest mniejszy niż 1/3 wysokości całej świecy, z tym ze ten korpus znajduje się bardzo blisko min lub max. Generalnie to jest temat na nowy wpis na blogu, bo mam tez wiele innych czynników do "rozpoznawania" pinbarow. Myślę ze w tym tygodniu uda mi się jeszcze wrzucić następny wpis na ten temat.
Pisząc o krawędzi miałem na myśli następująca sytuacje, np: powstaje pinbar - spadająca gwiazda (korpus na dole, długi knot u góry), cena po utworzeniu się formacji przebija minimum świecy (czyli w tym miejscu chciałbym wejść w pozycje) po krótkim ruchu w moim kierunku zawraca i wybija maximum pinbara (wysadzając co niektórych na stopach). Trochę nieprecyzyjnie opisałem to nazywając "krawędzią" :)
Bralem pod uwagę wszystkie pinbary w sensownych miejscach (takie na podstawie których na bieżąco wchodził bym w pozycje), tzn starałem się uwzględniać w jakiś sposób tez S/R, fibo. Nie brałem jednak pod uwagę trendów.
Pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Ok, dzięki. Bardzo przydatny tekst. ;)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Damian_GTK pisze:Witam
Ostatnio z powodu przerwy w dostawie Internetu i chwili spokoju postanowiłem zbadać skuteczność pinbarów. Przeanalizowałem około 400 formacji tego typu na sześciu parach (EUR/USD, AUD/USD, USD/CHF, USD/JPY, GBP/USD, EUR/CHF). Badanie objęło świece H4 wygenerowane przez ostatnie trzy miesiące (od początku grudnia 2010 do końca lutego 2011).
Szczegóły badań i ich interpretacje zamieściłem na swoim blogu: www.gtkforex.blox.pl
życzę miłej lektury
pozdrawiam
Fajny pomysł z taką analizą. Podziękowania za poświęcony czas.
Może jak i mi kiedyś odetną internet :) to przeanalizuję takie świece na D1, gdyż bardziej ten interwał mnie interesuje. Jeszcze raz szacun za pomysł i wykonanie dobrej roboty.

Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

ODPOWIEDZ