Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

USD/JPY ponowione wejście, na podstawie pinbara w dół na H4 wg czasu londyńskiego, który odrzucił poziom 82.60

Obrazek

jedyne czego się obawiam w tej sytuacji to formacja Gartley'a która sugerowała by ruch w górę
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

1/2 pozycji wyjęta na +34p, z tego względu że w tamtych okolicach jest zgrupowanie Fibo 78% zniesienia ruchu z tamtego tygodnia oraz 127% zniesienia zewnętrznego od max tamtego tygodnia do poprzedniego min z wczoraj.
z pozostałą częścią pozycji czekam dalej, dziś na UJ zdążyłem zarobić ponad 3%, za to na edku wyszedłem na SL -1%.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Zauważyłem na USD/JPY ciekawą zależność: zanim cena wykona jakiś konkretny ruch w danym kierunku najpierw wykonuje retest poprzedniego dołka/ wierzchołka, przebijając go o kilka pipsów (fałszywe przebicie) i wtedy następuje mocny ruch w dół.
Zaznaczyłem na poniższym wykresie

Obrazek
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Ostatecznie U/J zamknięte na 34 x 1/2 + 44 x 1/2 = 39p, (+2% przy ryzyku 1%)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Ciekawie jak dla mnie wygląda sytuacja na USD/CHF - poziom 78% obroniony, jest tam też lokalne S/R (niezbyt mocne 0.9410), a do tego bardzo ładny pinbar H4 wczoraj powstał. Ponadto widzę tam niekompletną formację Gartleya. Niekompletna z tego względu że dołek w żółtym kółku powinien być na poziomie 61,8% a jest gdzieś pomiędzy 50-60%.

Obrazek

co o tym sądzicie?
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

1. Jeśli chodzi o pinbara to został zanegowany kolejną świecą.
2. Ja w swoim MT4 (czas londynski) nie widze żadnego pinbara.

Jak tam Twoje wyniki? Ostatnio rzadko bywam, ale z tego co widze to chyba na plus :)
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Doszedłem do wniosku że jednak na UCH można by było jeszcze parę pipsów ugrać na shorcie, tak że zastanawiam się nad wejściem w krótko. Po pierwsze trzykrotne odbicie od bardzo ważnego poziomu w okolicach 9470, po drugie odbicie od 23%, lokalny pivot, a jeżeli o 12.00 powstanie pinbar to ustawię zlecenie na sell.

Styczeń jak dotąd w okolicach +5%, w sumie mogło być lepiej bo w pierwszym tygodniu było prawie +12%, później drugi tydzień -7,5%, trzeci -1% i w tym tygodniu udało się trochę utargować ;) Tak że nie jest źle
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No i jedziemy z tym koksem :)

USD/CHF zlecenie oczekujące, sell 9435, SL 9470 TP okolice 9300

powody wejścia:
- trend spadkowy
- trzykrotne odbicie od bardzo ważnego poziomu w okolicach 9470, po drugie odbicie od 23%, lokalny pivot
- pinbar spadkowy odrzucający w/w poziom
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Damian_GTK pisze:Styczeń jak dotąd w okolicach +5%, w sumie mogło być lepiej bo w pierwszym tygodniu było prawie +12%, później drugi tydzień -7,5%, trzeci -1% i w tym tygodniu udało się trochę utargować Wink Tak że nie jest źle
Ważne że na plusie, ale 5 % przy poświęconym wkładzie czasowym i emocjonalnym to mizerny wynik przy najmniej dla mnie, ale widzę potencjał w Twoim poczynaniach i życzę dalszych zarobków. Pozdrawiam
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Masz rację, nie jest to wynik rewelacyjny, w sumie jeszcze miesiąc się nie skończył, może być równie dobrze na plus jak i na minus ;) Nie jestem typem gracza który na początku kariery chce zarabiać 1000% miesięcznie (a często bywają tacy na tym forum). Forexem zajmuję się niezbyt długo bo dopiero około roku ale też widzę w sobie potencjał ;) Muszę popracować nad kilkoma mankamentami z którymi się zmagam. Czasami jest tak że po stratnym trejdzie ponoszą mnie emocje i zajmuję kolejną pozycję która również jest skazana na straty. Czasami zbyt wcześnie przenoszę SL co sprawia że nie wyciągam z trejdu tyle ile dała by mi strategia a jedynie jakąś niewielką część, (jak pod koniec grudnia na jenie, w tamtym tygodniu na australijczyku, czy w tym tygodniu również na jenie). Wiem że to do czego dążę jest do osiągnięcia. Moim celem jest stabilny średni zysk miesięczny na poziomie kilkunastu %.

Wracając do zajmowanych pozycji to właśnie miałem wejście na UCH, niestety nie udało się wejść po cenie którą ustawiłem bo minęło mnie o 3p, więc wszedłem kilka pipsów niżej, tym samym SL uległ powiększeniu 2,9% ryzyka.

pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

ODPOWIEDZ