Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

A jaki TF ?
Solą życia jest kasa.

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Dobra już więcej nie odpowiadam na żadne pytania dotyczące tego GTSa. I tak dużo powiedziałem.

Dodano po 45 sekundach:
personov pisze:A jaki TF ?
Wszystko poszło na prv:)

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

lekarz2 pisze:średnia wielkość pozycji zyskownej - 50.25
średnia wielkość pozycji stratnej - (-50.61)
pozycji wygranych% - 55.85
nie znam się na EA ale jak dla mnie system o takich parametrach jest "trochę" zbyt ryzykowny - zbyt mała skuteczność jak na R=1 - wystarczy, że cokolwiek się zmieni i nie będzie 55.85 a np 45 ;)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

lekarz2 pisze:Skoro tak łatwo to czekam na Twojego Grala, który pokaże podobne osiągi, a będzie opierał się na dalekim SL
Nie doczekasz się bo etap "ładnych obrazków" w testerze mt4 mam już za sobą. I wolę się trzymać z dala jeśli tylko mogę od tego "wynalazku" jakim jest mql.

średnia wielkość pozycji zyskownej - 50.25
średnia wielkość pozycji stratnej - (-50.61)
pozycji wygranych% - 55.85
zysk netto - ok. 14 710 ( bo filmik przerwałem wcześniej)
średni czas otwarcia to parę godzin
No ładnie. Parę "ale"
- jaki masz modeling quality i jaką metodą testujesz?
- skąd masz dane do testów ?
- piszesz "parę godzin". Czyli nie wiesz ile. Nie sprawdziłeś tego - nie wiesz ile pozycji trwa "parę godzin" a ile w rzeczywistości ciągnie się parę dni. Ile z nich zostaje otwartych przez weekend ?
Ile z nich otwartych jest jednego dnia a zamykanych następnego ?
Dla ilu zostanie policzony swap ?
Ile stopni swobody ma system ?
I ile z nich optymalizowałeś ?
Ciekawy pisze:nie znam się na EA ale jak dla mnie system o takich parametrach jest "trochę" zbyt ryzykowny - zbyt mała skuteczność jak na R=1 - wystarczy, że cokolwiek się zmieni i nie będzie 55.85 a np 45 Wink
Ano właśnie. Przy takim stosunku RR wystarczy lekka zmiana ... Jeśli z tych 55% wygranych system zacznie wygrywać tylko 52%, część pozycji zaliczy poślizg, od części zapłacony będzie swap to obraz może zmienić się diametralnie. Zwłaszcza, że tester jest ułomny i nie pokazuje prawdy.

Rzekłbym że będziesz miał szanse 50/50 :)
Green
Obrazek
Obrazek

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Jeszcze jeden link:
http://www.youtube.com/watch?v=ccA9SkQX ... re=related

Czy to nie ma czegoś wspólnego z fx?

lekarz2
Gaduła
Gaduła

green7 pisze:piszesz "parę godzin". Czyli nie wiesz ile. Nie sprawdziłeś tego - nie wiesz ile pozycji trwa "parę godzin" a ile w rzeczywistości ciągnie się parę dni. Ile z nich zostaje otwartych przez weekend ?
Znaczy się do czasu aż złapie TP lub SL zakładając że TP=20pipsów i SL=20 pipsów to niekoniecznie musi być parę godzin to może być parę minut.

green7
Maniak
Maniak

lekarz2 pisze:Jeszcze jeden link:
http://www.youtube.com/watch?v=ccA9SkQX ... re=related

Czy to nie ma czegoś wspólnego z fx?
Ma - rynek jest fraktalem nie wiedziałeś ? Weź wykresy z 2 różnych skal czasowych i spojrzyj na nie z odpowiedniej odległości - będziesz w stanie powiedzieć który pochodzi z jakiej skali ? Nie. To fraktal, te same struktury zauważysz na wykresie wysokiego TF, i schodząc w głąb, czyli zwiększając TF i "zoom"
lekarz2 pisze: Znaczy się do czasu aż złapie TP lub SL zakładając że TP=20pipsów i SL=20 pipsów to niekoniecznie musi być parę godzin to może być parę minut.
No tak. Równie dobrze można powiedzieć, że to niekoniecznie jest parę minut może być parę godzin :)
Chodzi o to jaki to średnio jest czas. Widziałem niejedną strategię na pierwszy rzut oka świetną. Po przyjrzeniu okazywało się, że wiele pozycji trzymanych było nieraz po kilka dni. Co z tego że w testerze wychodziły na plus. Tester nie liczy swapów. A taka "mała" rzecz może zrobić różnice.

I takie właśnie niuanse testera mam na myśli. Inny przykład: masz TP/SL po 20 pipsów. testujesz na M1. Kolejna świeczka obejmuje zarówno TP i SL. Wiesz co zrobi tester (tp czy sl) i jak ma się to do rzeczywistości ?
Podpowiem Ci: nijak.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

green7 pisze:Tester nie liczy swapów. A taka "mała" rzecz może zrobić różnice.
Dzisiaj w testerze zauważyłem, że została zawarta transakcja sell o wartości 1 lota o godz 22.00. Przed północą SL został przestawiony na"0". Transakcja została zamknięta następnego dnia rano po cenie otwarcia. Tester policzył wartość transakcji na "-8.72".
Czyżby tester jednak liczył swapy ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Tester zawsze liczył swapy. Kiedyś jedna ze starszych wersji MT miała z tym
problem.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

green7
Maniak
Maniak

Tymek pisze:Tester zawsze liczył swapy. Kiedyś jedna ze starszych wersji MT miała z tym
problem.
A) nie zawsze liczył. B) te swapy to można sobie jak to mówią "głęboko gdzieś wsadzić". Tester podaje swap wedle tego co aktualnie jest w symbolu - podobnie jak spread. Zaloguj się więc na inne konto - będziesz miał inne swapy.
Oczywiście zawsze nijak się mają one do historii bo historii swapów tester nie ma.
C) o ile pamięć mnie nie myli tester nie liczy tych swapów tak jak w realu (nie bierze pod uwagę potrójnego naliczania swapów). No chyba, że udoskonalili to w nowej wersji terminala ...
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ