Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

@zaburzenia.snu

Pisząc 3 TF miałem na myśli np. coś takiego: h4, h1, m15 potrzebne do precyzyjnych wejść.

Nie chodziło mi o wykresy od 4 brokerów :lol:

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

taki przypadkowo w sumie dziś zrobiony trade na EU, real oczywiście :)

Obrazek

dalem stopa do BE :oops: teraz zobaczymy czy uderzy TP

Dodano po 15 minutach:

Wykres M30
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

emulin pisze:taki przypadkowo w sumie dziś zrobiony trade na EU, real oczywiście Smile
A gdzie tutaj zero line??
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

klonmarcin pisze:
emulin pisze:taki przypadkowo w sumie dziś zrobiony trade na EU, real oczywiście Smile
A gdzie tutaj zero line??
jak byk dwie swiece wczesniej, naprawde ładny setup, mim wszystko pozycja zamknieta na zero :oops: za bardzo zachłanny bylem.

a tu taki dzisiejszy skalp w drodze na dol...

Obrazek

wyszedłem sporo za wcześnie. Tak nieraz jest, albo sie nie wezmie i wyjdzie na zero, albo sie wezmie za mało :roll:

Dodano po 3 minutach:

po za tym zerknijcie na H4, EU

Dodano po 2 godzinach 21 minutach:

Obrazek

cierpliwosci Tomku :roll:

Dodano po 50 minutach:

a tu zrobiłem wejście i świeca zamknęła się powyżej Zet Elki, więc trzeba było się ewakuować, jako że mieliśmy istotny poziom który był w przeszłości już 3 razy co najmniej testowany, wstrzymałem się z zamknięciem pozycji i wyszedłem sobie na BE, gdybym jednak poczekał...

Obrazek

...Cierpliwości Tomku :roll:
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

kolejna Zet Elka, taki króciuteńki skalp.
Obrazek

Dodano po 5 minutach:

staralem sie jakos mniejsze to zdjecie zrobic i ucielo troche prawej strony, ale mozna zobaczyc tam price box'y. Skalp krotki i prawde mówiąc spodzieewam sie jeszcze ze 30 pip w gore, aleee... :wink:

Dodano po 19 godzinach 46 minutach:
EU M15, 21 pipek
Obrazek

Marysia
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Marysia »

no interesujace, sprobujemy :)

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

Marysia pisze:no interesujace, sprobujemy :)
a co sygnaly sie popsuly?

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 975#280975

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

A tak w ramach ciekawostki "jak to działa", zagrał ktoś może na tę Z'Lkę??? :wink:

EU M30
Obrazek

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Cześć Emulin. Tak z ciekawości się pytam, bo ładny scr dałeś, udało Ci się stworzyć jednoznaczne, nieuznaniowe zasady do ZL?
dzięki z góry za odp. pozdro
dostałem taką wiadomość na priv i tak mnie zmotywowało żeby podzielić się swoim doświadczeniem w tym temacie być może ktoś czegoś pożytecznego się dowie :) pozatym chciałem się wypowiedziec na ten temat już wcześniej, a teraz mam pretekst :D
udało Ci się stworzyć jednoznaczne, nieuznaniowe zasady do ZL?
Zasady są proste i znane:
- następuje breakout,
- ciało świecy co najmniej dwa razy większe od poprzedniego,
- świeca momentum wskazuje kierunek,
- powrót w granice od połowy do otwarcia świecy momentum na kolejnej świecy,
- następuje wybijanie tych co przesunęli swoje stopy po break oucie i kontynuacja ruchu
- ostatnie czego chcesz to świeca zamykająca się powyżej 'momo area'(przy sprzedaży)
- aktualna świeczka to iluzja
- prawdziwy Z'Line Trejd występuje na następujących po sobie świeczkach, w przeciwnym razie jest to zwykły S/R trejd

Zacznijmy od tego czym są świeczki. Świece dają ci skrócony podgląd tego co działo się na niższej ramie czasowej, bez konieczności schodzenia na niższą ramę czasową :) Cena to fraktal

ZeroLine Trade, to trejd jak każdy inny i nie jest to nic magicznego jak wielu się to może wydawać(i jak mi się wydawało na początku :wink: ), co więcej, jeśli zrozumiesz co mam ci do przekazania będziesz mógł wymyślać swoje formacje świecowe które będą działać równie dobrze!! :wink:

Na początek, czy wiesz jak zagrać ZL'kę na wykresie liniowym???

Mamy wykres...
Obrazek

... a może zagramy na wybicie z konsolidacji...

Obrazek

...a gdyby tak spojrzeć na to z nieco innej perspektywy, np wykresu M30...

Obrazek

To ramy czasowe nadają kształt świeczkom, kształt świeczek będzie się różnił w zależności od ramy czasowej i od momentu jej przeliczania(chodzi mi o to, że świeczki M30 tworzą się o godzinach XX : 00 i XX : 30, a mogły by też np. o godzinach XX : 13 i XX : 43). Cena pozostaje taka sama, ale świeczki mogą się różnic!! Prawdą okazuje się tu to o czym mówi TRO, że prawdziwy jest tylko wykres Tickowy.

Ten sam wykres co przedtem z tym, że "sesje" zaczynają się o innych porach.

Obrazek

Czy już wiesz jak powstają pin bary, jak Z'Line a jak inne formacje świecowe?? Czy już wiesz dla czego MightyOne tyle razy mówił "You dont take Z'line trade because its there"(nie bierzesz Z'Lki tylko dla tego, że jest). Formacje pokazują ci co działo się na niższej ramie czasowej, ale będą zawodzić i dawać w dupę jeśli będziesz grał nimi byle gdzie, najpierw musisz znaleźć dobry poziom, a dopiero potem możesz szukać potwierdzeń z niższych ram czasowych, czy jak kto woli formacji świecowych.

Wielu ludzi dziwi się dla czego formacje świecowe jak PinBar(młotek) zawodzą. Sam wielokrotnie na nich tracilem. Ale czym jest Pinbar???

Obrazek

Czy to jest dla ciebie wystarczający sygnał do zajęcia krótkiej pozycji????

Jeszcze jeden przykład:

Obrazek

Daje sobie jaja uciąć, że wybicie tej formacji w dół będzie dobrym sygnałem spadków. Dlaczego? bo to formacja głowy i ramion!!!

Podsumowując, nie patrzmy na Zero Line Trades jak na jakiś magiczny system bo tym to nie jest. Jeśli zagrasz na złym poziomie to stracisz tak czy siak. Jest to tylko potwierdzenie pewnego zdarzenia w małej skali i jeśli nie zgadza ono się z szerszym obrazem rynku to będą straty, sam wiele razy tak straciłem :wink:

Mam nadzieje, że czegoś ktoś się nauczył bo sporo minęło zanim to zrozumiałem i doszedłem do takich wniosków :)

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

No to ja dorzucę do pieca. . . Może kogoś zainteresuje. . .Najnowsze wydanie Es/pip'a http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... sc&start=0

ODPOWIEDZ