Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

emulin pisze: ciało świecy co najmniej dwa razy większe od poprzedniego
Bardzo fajny post tylko ten punkt trzeba poprawić: nieprawdą jest, że ciało świecy musi być co najmniej 2 razy większe od poprzedniego ciała, żeby móc nazwać ją świecą Momo. MO wyraźnie pisał, a Hex też tutaj tłukł kilkakrotnie: zasięg przełamania poziomu ma być równy lub większy od poprzedniej świecy i moim zdaniem najważniejsze: świeca przełamująca zamyka się x pipsów nad maksimum/pod minimum poprzedniej świecy.Jak się zamknie w ten sposób możemy nazwać ją świecą Momo.

Amen :)

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

RAY of Sunshine pisze:
emulin pisze: ciało świecy co najmniej dwa razy większe od poprzedniego
Bardzo fajny post tylko ten punkt trzeba poprawić: nieprawdą jest, że ciało świecy musi być co najmniej 2 razy większe od poprzedniego ciała, żeby móc nazwać ją świecą Momo. MO wyraźnie pisał, a Hex też tutaj tłukł kilkakrotnie: zasięg przełamania poziomu ma być równy lub większy od poprzedniej świecy i moim zdaniem najważniejsze: świeca przełamująca zamyka się x pipsów nad maksimum/pod minimum poprzedniej świecy.Jak się zamknie w ten sposób możemy nazwać ją świecą Momo.

Amen :)
Pamiętam trejdy es/pipa(i moje) gdzie pierwsza świeca była wyraźnie większa od momo, czy też się w niej zawierała... ale to mało istotne jak dla mnie... :wink:
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

emulin pisze:Pamiętam trejdy es/pipa(i moje) gdzie pierwsza świeca była wyraźnie większa od momo, czy też się w niej zawierała
Tak też może być :)
emulin pisze:ale to mało istotne jak dla mnie... Wink
Co w takim razie jest dla Ciebie najistotniejsze na dzień dzisiejszy? :)

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

RAY of Sunshine pisze:
emulin pisze:Pamiętam trejdy es/pipa(i moje) gdzie pierwsza świeca była wyraźnie większa od momo, czy też się w niej zawierała
Tak też może być :)
emulin pisze:ale to mało istotne jak dla mnie... Wink
Co w takim razie jest dla Ciebie najistotniejsze na dzień dzisiejszy? :)
Na dzień dzisiejszy - dobry poziom. Wczoraj miałem taką sytuacje na edku...

... chciałem się zapakować na kupno na 3850 ze stopem poniżej dziennego minimum. Pojawiła się ZL'ka więc pomyślałem, że może cena już tam nie dojdzie i wszedłem w pozycje na 3855(Price box).

Obrazek

Cena mimo wszystko zeszła niżej, a nawet zrobiła (naciąganą) Zet Elkę na sell.

Pewnie gdybym jednak poczekał to wszedłbym jeszcze niżej niż ten 3850 :wink:

Już myślałem że po zabawie będzie ale wydarzył się "cud" i cena wy*ebala w górę jak rakieta. Niestety beze mnie, bo tak się podnieciłem że zamiast straty będzie zysk i zamknąłem po 22 pipkach :) no cóż przy wiadomościach to trudno cokolwiek powiedzieć.

Ogólnie co chciałbym powiedzieć to, to żeby nikt nie patrzył na Zero-Line jak na coś co zrobi z niego trejdera. Równie dobrze możesz zarabiać grając na młotki czy zasłonę ciemnej chmury.
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

emulin pisze:dobry poziom
emulin pisze: Równie dobrze możesz zarabiać grając na młotki czy zasłonę ciemnej chmury
I to jest kwintesencja Fx. Każdy sys jakiego tknąłem opierał się na pewnych założeniach ale dało się nimi zarobić jak patrzyło się na poziomy. Bez poziomów - wtopa. Dobór, by poziom był dobry to inna sprawa. Różnice w wyglądzie świeczek u różnych broków skłoniły mnie do wyciągnięcia wniosku, że nie ma co patrzyć na jakiekolwiek formacje. U jednego broka był pinbar, u innego nie było a cena poleciała. tylko grać na odbicie od SR, LT itp a najlepiej jak się wszystkie zjadą w tym samym miejscu. Teoretycznie ustalając wejście tylko wtedy gdy przewidujemy ruch dający nam odpowiednie RR i stosując podstawowe zasady MM powinniśmy zarobić. Dla mnie teoretycznie, bo w praktyce jeszcze tego nie przerobiłem. Ale wniosek jeden: SR to podstawa. Jeśli wchodzić w rynek to tylko na SR+LT.

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Fesiek pisze:
emulin pisze:dobry poziom
emulin pisze: Równie dobrze możesz zarabiać grając na młotki czy zasłonę ciemnej chmury
I to jest kwintesencja Fx. Każdy sys jakiego tknąłem opierał się na pewnych założeniach ale dało się nimi zarobić jak patrzyło się na poziomy. Bez poziomów - wtopa. Dobór, by poziom był dobry to inna sprawa. Różnice w wyglądzie świeczek u różnych broków skłoniły mnie do wyciągnięcia wniosku, że nie ma co patrzyć na jakiekolwiek formacje. U jednego broka był pinbar, u innego nie było a cena poleciała. tylko grać na odbicie od SR, LT itp a najlepiej jak się wszystkie zjadą w tym samym miejscu. Teoretycznie ustalając wejście tylko wtedy gdy przewidujemy ruch dający nam odpowiednie RR i stosując podstawowe zasady MM powinniśmy zarobić. Dla mnie teoretycznie, bo w praktyce jeszcze tego nie przerobiłem. Ale wniosek jeden: SR to podstawa. Jeśli wchodzić w rynek to tylko na SR+LT.
co to jest LT?

o ile nie istnieje coś takiego jak konkretna analiza czasowa wykresów(nie wiem może jest coś takiego jak Time Action) i nie cechują się one jakimiś przewidywalnymi regułami, to wygląd świeczek jest efektem ubocznym i jest on całkowicie losowy :roll:

...wg mnie.

zabawne jest to jak niektórzy ludzie skusiliby się zagrać na sprzedaż gdyby pojawił im się młotek a nie zagraliby gdyby pojawiło się coś takiego..
Obrazek
:D

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Wymowa mlota jest pozytywna a to co pokazales to zaslona ciemnej chmury o znaczeniu negatywnym. Ludzie wiedzacy co robia na pewno lacza swieczki jesli wystepuja na istotnych poziomach - spojrz na moj ostatni screen z wątku Naked Trading. Zgodze sie z tym, ze poziomy jesli chca zareagowac, to czy czy pojawi sie formacja czy nie, zareaguja. Sam nie wchodze w poziom tylko dlatego ze cena tam dotarla. Bez formacji na h4 lub d1 nie wchodze wcale.

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

saku82pl pisze:Wymowa mlota jest pozytywna a to co pokazales to zaslona ciemnej chmury o znaczeniu negatywnym. Ludzie wiedzacy co robia na pewno lacza swieczki jesli wystepuja na istotnych poziomach - spojrz na moj ostatni screen z wątku Naked Trading. Zgodze sie z tym, ze poziomy jesli chca zareagowac, to czy czy pojawi sie formacja czy nie, zareaguja. Sam nie wchodze w poziom tylko dlatego ze cena tam dotarla. Bez formacji na h4 lub d1 nie wchodze wcale.
chodziło mi o to, że na tym zdjęciu jest i pinbar/młotek i zasłona ciemnej chmury zarazem, więc conajmniej zabawne jest jeśli ktoś gra na młotki/pinbary a nie gra na objęcia bessy/zasłona ciemnej chmury/outsidebar :lol:

Obrazek

nie jestem żadnym Pro z 20 lat stażu, chcę tylko zwrócić uwagę na pewne oczywiste rzeczy...

gramy na kupno po korekcie ceny do 78,6%, czy sprzedajemy na podstawie pin baru/młotka :?: :?:
Obrazek

mogę dostać ten fajny wskaźnik odliczający czas co masz na wykresie
:?:

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

No tak. Ale mylisz młota ze spadającą gwiazdą. Młoty występują w dołkach. To co tworzą te dwie świece zaznaczone przez ciebie to spadająca gwiazda. Pozdro ;)

PS. Opisz może co to za instrument tam masz na tym wykresie bo domyślać to się nikt nie będzie, tym bardziej że się pytasz o zdanie, to wyapadałoby.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

saku82pl pisze:No tak. Ale mylisz młota ze spadającą gwiazdą. Młoty występują w dołkach. To co tworzą te dwie świece zaznaczone przez ciebie to spadająca gwiazda. Pozdro ;)

PS. Opisz może co to za instrument tam masz na tym wykresie bo domyślać to się nikt nie będzie, tym bardziej że się pytasz o zdanie, to wyapadałoby.
bez znaczenia jaki instrument, chodziło mi o to, że w jednym miejscu ktoś widzi sprzedaż a ktoś inny kupno... i oboje mają racje :wink:

znajdź różnice na obrazkach(sorry że takie duże):

Obrazek

---------------------- pomijając tę strefę SR którą dorysowałem ;)

Obrazek

To jak, dostanę ten wskaźnik do czasu? i do spreadu jakbym mógł prosić :oops:

PS. tam powinno być Spatial nie Spacial ;)

ODPOWIEDZ