emulin pisze:13Spekulant pisze:A jaki TF? Skalpować bez SLa raczej ciężko. Znam takich, którzy przestawiają na BE dopiero gdy pozycja jest ładnie zarobiona, ale to już gra na setki pipsów.
Ogólnie rzecz biorąc wydaje mi się, że gra bez SLa to najwyżej epizod w karierze - albo kariera się szybko kończy albo człowiek zaczyna szanować pieniądze, które juz zarobił.
Czyli chodzi o grę z mentalnym SLem a nie grę w ogóle bez niego aż do wyzerowania/TPa? To trochę nie trafiłem ze swoją historią

zwykle do inwestycji day trading, bądź scalping. Do wyzerowania konta to każdy jeden potrafi. Z tego co mi wiadomo, to mają w głowie ustalony poziom przy którym będą zamykać pozycje, ale jeśli są znaki, że jednak cena może za chwile gdzieś odbić, bądź zrobiła tylko długi knot i odrzuciła poziom, to wtedy taka gra bez SL chroni ich przed zamknięciem pozycji. Często też udaje im się zamiast wyjść na stopie, wyjść na BE lub małym minusem. Sam tego do konca nie pojmuje dla tego założylem wątek.

Nie, to co piszesz to jest oczywiste, nikt nie karze nikomu ustawiać SL i juz. Jak wspomniales wielu traderow ma SL mentalnego, ale to są ludzie których psychika jest przygotowana na takie okliczności jak dlugie cienie świec, dane makro ktore potrafia "wygenerowac" swiece z cieniami po 50-80 pipsow z kazdej strony. Zrób experyment, otworz duza pozycje z SL w glowie i sprawdz co sie bedzie dzialo gdy ceny zaczna isc nie w twoim kierunku - 90% niedoswiadczonych traderow bedzie sie ludzic nadzieja ze to tylko chwilowe, ze ceny zaraz zawroca i zarobisz kase, a tak naprawde z kazdym tickiem twoj rachunek zbliza sie do zera. Doswiadczony trader ma jeszcze ta przewage, ze wie kiedy "WYJSC" z rynku, natomiast poczatkujacy szuka tylko momentow wejscia.
Chciałem dodac jeszcze jedno - nie wiem czy ktos czytal moze J.Schwager'a - Stock Market Wizards: Interviews with America's Top Stock Traders - polecam - konkluzja autora co do SL : kiedy zapytasz amatora tradera, kiedy wyjdzie z rynku, albo gdzie ma SL to amator odpowie: moj system w odpowiednim czasie da mi sygnal. Kiedy zapytasz o to profesjonaliste :
1286,25 - zawodowiec wie ze chocby niewiadomo co, jakie mial pokusy to 1286,25 jest dla niego magicznym miejscem i nie wazne czy ten SL figuruje jako zlecenie, czy ma go w glowie.
1. "KISS" - Keep It Simple Stupid
2. SYNERGIA - współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma oddzielnych działań
3. STOP LOSS - niedoceniony przyjacielem TRADERA.