Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
sebb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebb »

witaj,

mimo, ze fx zajmuje sie juz od jakiegos czasu, to generalnie nie pisze na forum - czasem przegladam tematy ktore mnie interesuja. twoj dziennik jednak wydal mi sie ciekawy, dlatego tez zdarzalo mi sie tu zerkac i czasem cos skrobnac...

co do twojego wyboldowanego pytania - nie odpowiem na nie, poniewaz nie analizowalem bardzo dokladnie twoich zagran. powiem tylko, ze w mojej grze rowniez wykorzystuje m.in. pinbary na kreskach h1 i h4, jednak z tego co zauwazylem, niewiele moich i twoich wejsc sie pokrywalo... wiaze sie to pewnie z tym, ze w rozny sposob wyznaczamy wazne poziomy rynkowe (nie mowie tu tylko o s/r).

generalnie dosc symptomatyczna wydala mi sie sytuacja z chyba 18/01, kiedy zagrales dluga pozycje na usdchf pod juz zanegowany pinbar na h4 (low swiecy bylo wybite). dodatkowo, na h1 pokazal sie gigantyczny negatywny pinbar oparty o linie trendu, ktory jasno sygnalizowal, ze czas zabierac tylek z rynku :)

podsumowujac, wydaje mi sie, ze powinienes popracowac nad prowadzeniem pozycji i identyfikacja waznych poziomow rynkowych... choc to tylko moje prywatne zdanie i nie odbieraj tego w zaden sposob jako zarzut. journal pokazal takze wiele dobrych cech twojego tradingu, dlatego glowa do gory. nie straciles duzo z depo, zdobyles doswiadczenie, momentami miales fajne stopy zwrotu :) to naprawde dobry fundament do dalszej pracy

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Dzięki sebb za słowa wsparcia ;)

Każdy trader jest inny w związku z czym nic dziwnego że mamy różne poziomy S/R czy różne setupy. No szczerze mówiąc od momentu stworzenia tego tematu do chwili obecnej jestem na + około 20% tak że nie uszczupliłem depo ;) Journal dał mi na pewno wiele dobrego, uczyłem się przede wszystkim dyscypliny.

pozdrawiam, miłego dnia życzę
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

sebb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebb »

heh jezeli zrobiles +20% w nieco ponad miesiac (wnioskuje, ze liczysz od momentu zalozenia tematu), to nie pozostaje nic innego jak pogratulowac :) keep up the good work

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No wiesz w tym okresie (ok miesiac) zyskalem te okolo 20% ale mialem bardzo slaby poczatek grudnia (kiedy to jeszcze nie prowadzilem dziennika) tak ze grudzien zakonczyl sie szczesliwie na +4%, a styczen bardzo dobrze sie zaczol, ale kolejne dwa tygodnie daly mi niezle popalic, rozklad wynikow z tych 3 tygodni stycznia przedstawia sie nastepujaco (+12% -7,6% -2,3%), tak ze bilans grudnia i stycznia lacznie to jedynie +5%, no zobaczymy moze przyszly tydzien okaze sie lepszy od tych dwoch. W kazdym badz razie z forexem nie daje sobie spokoju, wiem ze przedemna masa pracy do osiagniecia celu, i bede robil wszystko zeby ten cel osiagnac. Wiem ze samemu ciezko jest to wszystko ogarnac, z ta mysla zakladalem ten temat. Mialem nadzieje ze powstanie jakas konstruktywna dyskusja ;) no zobaczymy moze jeszcze cos z tego wyjdzie 8)
jeszcze raz dzieki sebb za wsparcie ;)

ps. dzis rano wrzucilem na ruszt AUD/USD na longa po cenie 0,9860 z ryzykiem 1,5%, na chwile obecna przenioslem SL na 1% ryzyka, powodem wejscia byl odrzucony istotny poziom (okolice 0,9850) oraz dwa pinbary. Transakcja ostatecznie zamknięta na +1,5% czyli 1:1 R/R. Mogło być znacznie lepiej ale nie było :P

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

zrobiłem takie małe zestawienie transakcji jakie wykonałem od początku prowadzenia journal'a:

Obrazek

jak ja uwielbiam się przechwalać :twisted:
mam nadzieję że dalszy ciąg będzie przypominał początek wykresu :D

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

EUR/USD
Kilka ostatnich tygodni mieliśmy na tej parze najpierw konsolidację, później doszło do fałszywego wybicia w dół, a następnie w górę. Utworzył się trójkąt rozwarty który nie wróży nic dobrego. Na wykresie widać silne ruchy w różnych kierunkach. Cena znajduje się w boxie pomiędzy 1.29 a 1.38. Ograniczeniami tej strefy są długoterminowe poziomy S/R: 1.2900 (+/-50p) oraz okolice 1.3750 (+/-40p). Dolne wsparcie jest dodatkowo wzmocnione Fibo 61,8% które powstało ze zniesienia ruchu od 1.1880 do 1.4290. Natomiast górna strefa oporu (1.3750) wzmocniona jest Fibo 61,8% rozciągniętego pomiędzy max i min z ostatnich trzech miesięcy. Ostatnie dwa tygodnie cechowały się silnymi ruchami w górę. Na interwale tygodniowym powstała formacja objęcia hossy, po czym cena kontynuowała ruch w górę w tym tygodniu. Do analizy dołożył bym "ruch mierzony" który prawdopodobnie zostanie zrealizowany. Chodzi o to że cena w poprzednim tygodniu wykonała mocny ruch w górę ok 610p, następnie doszło do korekty ok 230p, po czym powinien wystąpić ruch o zasięgu podobnym do poprzedniego (610p), co oznaczało by że cena dojdzie prawdopodobnie do okolic 1.3850. Tak więc na początku tygodni może dojść do fałszywego wybicia poziomu S/R w górę, po czym możliwe że nastąpi jego odrzucenie w dół. W tym momencie myślał bym nad zajęciem krótkiej pozycji.

Obrazek

AUD/USD
Widać że na tej parze poziomy Fibo mają niesamowite znaczenie, szczególnie 61.8% który to poziom idealnie obronił się 11 stycznia oraz w przeciwnym kierunku 19 stycznia. Moim zdaniem po kolejnym przetestowaniu okolic poziomu 0.9820 powinno dojść do dalszego ruchu ceny w górę. Poziomy na których spodziewał bym się zwrotów ceny to okolice: 1.0000, 1.0080, 1.0250. Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy jednak na poziomie na którym chciałbym wchodzić w pozycję. W związku z tym będę czekał na dojście do w/w poziomów lub też ponownego odrzucenia okolic poziomu 0.9820.

Obrazek
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

USD/JPY - wejscie na 82.82, SL 82.95, Gdzie chce odebrac zysk: SL kroczacy przesuwam nad kolejne wierzcholki.
powody wejscia:
- trend spadkowy na H4, D1, W1
- pinbar odrzucajacy Fibo 61,8% i strefe S/R w okolicach 82,80 ktora byla w przeszlosci wiele razy testowana

narazie cena jest blisko SL ale zobaczymy co z tego wyjdzie
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

USD/JPY - SL przesunięty na +15p - niższy wierzchołek, no i czekam co się dalej wydarzy, obecnie cena nie może się przebić przez dosyć istotny poziom S/R w okolicach 82.30, gdzie jest także Fibo 61.8%. W zasadzie już dawno mogłem odebrać zysk w okolicach +50p ale liczę na jeszcze głębszy ruch w dół. No ale zobaczymy co z tego będzie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Narazie wyjście z 1/3 pozycji na +42p, SL nadal zostaje na +15p, tak że w najgorszym wypadku będzie RR 2:1
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No niestety na UJ cena zgarnęła mi SL przestawionego na +25p, tak że:
42 x 1/3 + 25 x 2/3 = 31p
ehh praktycznie dokładnie co do pipsa i cena dalej pomaszerowała w dół, no ale trzeba to przełknąć tym bardziej że znów popełniłem błąd psychologiczny przestawiając SL na ten poziom zamiast trzymać nadal na poziomie +15.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

ODPOWIEDZ