Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
peterhere
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: peterhere »

Mihau pisze:A jeśli się nie rozliczę, a US jakoś się dowie o tym źródle dochodów, to każą mi zapłacić podatek czy od razu jakieś kary ?? Gdzieś czytałem, że jeśli zataję część zysków, to potem mogą mi kazać oddać 70% tych zatajonych.
w momencie gdy US znajduje kase,samochód,jacht,dom itp. należące do nas i nie znajdujące pokrycia w zadeklarowanych przychodach prosi o wytłumaczenie skąd masz kase, skąd masz auto itp. Jeśli nie jesteśmy w stanie wytłumaczyć się, to od niewytłumaczonych składników majątku podatnika , pobierany jest podatek w wysokości 75 % .

np. zarobiłem na FX 100 000 zł i nie wykazałem tego w zeznaniu. i trzymam to w banku lub kupiłem auto. Wpada US bo dostali donos od sąsiada. Pytanie skąd Pan to ma, eeee, nie wiem. W porządku Kowalski nie szkodzi, bierzemy 75 000 i jesteśmy kwita.

Należy pamiętać że to na podatniku spoczywa obowiązek udowodnienia skąd ma forse. US nic nie musi robić. My musimy się tłumaczyć, jeśli nie dadzą wiary, zabierają 75 %
"ale jesli nie masz dużego kapitalu to nie zarobisz milionów :) " mówi moja kobieta.

unauthorized
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: unauthorized »

Witam wszystkich,

Jako początkujący treader chciałbym się dowiedzieć czy moja teoria na temat rozliczania się z US jest poprawna, oto przykładowa historia:

Załozyłem konto w $ na Admiralu, depozyt wyniósł: 3000 $
W całym 2010 uzyskałem dochód z inwestycji równy powiedzmy 4000$
(np.: mając 10 wejść ze stratą i 20 z zyskiem)
Podczas tego roku nie pobierałem żadnych pieniędzy z tego konta, gdyż chciałem zwiększyć depozyt żeby móc inwestować większa iloscią lotów bądź więcej jednoczesnych wejść.
Zatem w nowym roku zarobiłem na FX 4000$ wpłacając 3000$ -> zysk wyniósł 4000$. Czyli od tej kwoty musze zapłacić podatek, czyli 4000$ * 19% = 760$ do US.

Reasumując, nie jest waże ile miałeś w danym roku wejść i czy z zyskiem czy ze stratą ważny jest stan na 1 stycznia nowego roku.

Czy mógłby mi ktoś to potwierdzić i czy mam rację ?

Z góry dzięĸuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Nie do końca masz rację. Nie płacisz 760 $ podatku tylko każdą z transakcji przeliczasz po kursie średnim NBP. Bo załóżmy że zarobiłeś 4000 USD gdy dolar był po 4,50 PLN a dziś mamy po 2,89.... To że Twoje dolary straciły wartość nikogo zbytnio nie interesuje... Podatek masz zapłacić za dzień w którym uzyskałeś przychód ( czyli za dzień zamknięcia transakcji ). Na koniec roku sumujesz sobie to wszystko i wtedy masz należny podatek w PLN...

Dla zobrazowania:

1 sierpnia robię 10 trejdów, zyskuję 100 usd - kurs NBP wynosi wtedy 3 pln. Zyskałem 300 PLN. Czyli podatku za ten dzień mam 57 PLN.

11 października robię 10 trejdów, zyskuję 100 usd. Kurs NBP za ten dzień wynosi 2,60 PLN. Zyskuję 260 PLN. Czyli podatku za ten dzień mam 49,4 PLN.

3 grudnia robię 3 trejdy, wszystko na minus. Przegrywam 100 USD. Kurs NBP z tego dnia wynosi przykładowo 3,50 PLN. Straciłem 350 PLN. 350 x 0,19 daje nam -66,5 PLN

Podatek do zapłaty to 57 + 49,4 - 66,5...

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

Cyb pisze:
Dla zobrazowania:

1 sierpnia robię 10 trejdów, zyskuję 100 usd - kurs NBP wynosi wtedy 3 pln. Zyskałem 300 PLN. Czyli podatku za ten dzień mam 57 PLN.

11 października robię 10 trejdów, zyskuję 100 usd. Kurs NBP za ten dzień wynosi 2,60 PLN. Zyskuję 260 PLN. Czyli podatku za ten dzień mam 49,4 PLN.

3 grudnia robię 3 trejdy, wszystko na minus. Przegrywam 100 USD. Kurs NBP z tego dnia wynosi przykładowo 3,50 PLN. Straciłem 350 PLN. 350 x 0,19 daje nam -66,5 PLN

Podatek do zapłaty to 57 + 49,4 - 66,5...

A po co liczyc podatek za kazdy dzien, przeciez tak sie nie robi w praktyce.
Przeliczamy kazdy dodatni wynik transakcji (przychod) jak i ujemny (strata) wg kursu NBP ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu (straty).
Wiec w podanym przypadku liczymy wg wzoru: przychody minus koszty uzyskania przychodu czyli 300 + 260 - 350 = 210 x 19% = 39,9 zł podatku do zapłaty.

Wyjdzie to samo, ale o ile mniej liczenia....

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Akurat Ty policzyłeś po mojemu. Bo ja zyski/straty miałem przeliczone na PLN po kursie bieżącym...

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Cyb pisze:Akurat Ty policzyłeś po mojemu. Bo ja zyski/straty miałem przeliczone na PLN po kursie bieżącym...
Ano to juz mniejsza o to ,sprawdzilem tylko 1 sierpnia (to byla niedziela) i dalej juz nie sprawdzalem kursów. :wink:
Chodzilo mi tylko o sam sposob obliczenia podatku - od sumy całego rocznego Dochodu a nie liczenie podatku od dochodow czastkowych za kazdy dzien roboczy.

Ale temat w sumie zaczyna byc na czasie, jako, ze nadchodzi powoli czas rozliczeń i niestety trzeba sie bedzie brac do roboty ....

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tak, ale dochód powstaje w momencie zamknięcia transakcji. I to wtedy musisz go przeliczyć na PLN.
Jedynym problemem pozostaje po jakim kursie NBP go przeliczać... tego to sam US dokładnie nie wie...

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Cyb pisze:Tak, ale dochód powstaje w momencie zamknięcia transakcji. I to wtedy musisz go przeliczyć na PLN.
Jedynym problemem pozostaje po jakim kursie NBP go przeliczać... tego to sam US dokładnie nie wie...
Oczywiscie, stad moje zdziwienie datą 1 sierpnia (niedziela), choc przeciez teoretycznie gdy mamy brokera otwierajacego rynek w niedziele, mozemy pozamykac pozycje np. z zyskiem po luce i mamy wowczas przychod i dochod, albo strate, gdy pozamyka nam po luce na przesunietych SL :twisted:

Co do kursu NBP, to aktualnie przepisy o pdof (art.17. ust.4) stanowia wyraznie, ze przeliczamy według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Daty i kursy były zupełnie przypadkowe i zmyślone...

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

zastanawia mnie sposoby opodatkowań alternatywnych zysków z fx typu "zulutrade", konta zarządzane zagranicą, sprzedaż sygnałów?
Szkolenia to chyba jako działalność gospod.?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

ODPOWIEDZ