Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

personov pisze:Już nie wiem co mam myśleć. NIby MaRCHeW ma rację - gral ma być uniwersalny i taka jest idea grala, z drugiej strony Tymek w ostatnim poście mnie wyprowadził z toru, bo też niby ma rację.
Rynki się zmieniają, większość systemów wcześniej czy później zaczyna zaliczać wpadki (nie jest powiedziane, że po jakimś ich okresie nie będą działać dobrze ponownie).
Skłaniałbym się tu jednak do definicji Tymka: bo przecież jeśli system będzie działał przez 100 lat to niewątpliwie nazwiemy go Graalem. Co z tego, że po tych 100 latach przestanie się sprawdzać (definicja Marchew'y) - nas to już raczej obchodzić nie będzie :)

Oczywiście może istnieć Graal typu Marchewy działający zawsze. Byłby nim np. system dynamicznie dostosowujący się do rynku i szukający nowych reguł (ciągle nie mam pomysłu jak miałby to robić).
Ale z naszego punktu widzenia wystarczą nam prostsze Graale typu Tymka :)
Działające przez krótszy okres....
EEE ...to nie graaale ale ładne obrazki. Nie sugeruj się nimi zbytnio.
Taki obrazek można otrzymać wrzucając do systemu kilka parametrów, i optymalizując go ostro. W większości przypadków system zaczyna topić kasę w okresie spoza testu. I tak jest pewnie tu: zakładając, że miałbyś system działający tak w realu to co byś zrobił? Chwalił byś się testerem na youtub'ie czy szukał nowej rezydencji na Kajmanach ?
Pomijam już kwestię kiepskości testera mt4 i tego, że nic nie wiadomo o jakości przeprowadzonych tu testów....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Jedynym dobrym testem jest "nagranie" sobie jakiegoś okresu (ticki) i przetestowanie
systemu na takich danych. Zawsze trzeba sobie również zadać pytanie czy okres testowy jest
odpowiedni by podjąć decyzję o realu. Nic nie zastąpi testów na danych rzeczywistych,
ale problem polega co jeżeli cały czas w testach real zarabia i w momencie kiedy zdecydujemy się
na grę ten "magiczny" okres się skończył ??? Zawsze trzeba podjąć jakieś ryzyko, ale można
to ryzyko zminimalizować. Nigdy nie da się usunąć ryzyka, można tylko je obniżyć.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

green7 pisze:Oczywiście może istnieć Graal typu Marchewy działający zawsze. Byłby nim np. system dynamicznie dostosowujący się do rynku i szukający nowych reguł (ciągle nie mam pomysłu jak miałby to robić).
Albo grający skrajnie małymi kwotami i wygrywający również niewiele.
Tymek pisze:Zawsze trzeba podjąć jakieś ryzyko, ale można
to ryzyko zminimalizować. Nigdy nie da się usunąć ryzyka, można tylko je obniżyć.
Tak tylko jak chcesz dużo zarobić musisz podejmować duże ryzyko
green7 pisze:EEE ...to nie graaale ale ładne obrazki. Nie sugeruj się nimi zbytnio.
Taki obrazek można otrzymać wrzucając do systemu kilka parametrów, i optymalizując go ostro.
I tu się mylisz. Ponieważ jestem autorem jednego z nich mogę Ci powiedzieć, że nie wymaga "ostrej optymalizacji".

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

lekarz2 pisze:Albo grający skrajnie małymi kwotami i wygrywający również niewiele.
To, że się gra skrajnie małymi kwotami nie stanowi żadnej zależności, że się będzie wygrywało. Równie dobrze można przegrywać małymi kwotami...mało...aż w końcu bankrut.
A co do tych grali na filmach - każdy, aby się "pokazać" zawsze dodaje funkcję procentu składanego ( zwiększanie volumenu ) po to by wykres wyglądał lepiej. A tak się zastanawiam czy faktycznie parametry są wyśrubowane tylko do okresu testowania. Proszę mi teraz wpuścić takiego robota w inny okres z tymi samymi ustawieniami - jak też wykres tak fajnie poleci do góry ( jeszcze przy zwiększaniu volumenu ) to uwierzę.
Chociaż przyznam, że 1 film zrobił na mnie wrażenie.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

lekarz2
- szukasz poklasku ???
co wypowiedz to się pojawia Twój system

miód cud i orzeszki

tylko Ty nie możesz nim grac bo trzeba kasę na depo

z Providenta pożycz jak taki świetny jest

a jak chcesz go sprzedać to daj ogłoszenia w dziale reklam
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

lekarz2
Gaduła
Gaduła

personov pisze:To, że się gra skrajnie małymi kwotami nie stanowi żadnej zależności, że się będzie wygrywało.
Stanowi pewną zależność ponieważ wtedy możesz sobie ustawić dużooooooo dalej SL.

TARKIN pisze:- szukasz poklasku ???
co wypowiedz to się pojawia Twój system
Nie nie szukam poklasku. Sorry ale to wynikło z czegoś innego. Poza tym ja prezentuje kilka systemów więc stąd tak może się wydawać ze tak dużo tego.
A tak się zastanawiam czy faktycznie parametry są wyśrubowane tylko do okresu testowania. Proszę mi teraz wpuścić takiego robota w inny okres z tymi samymi ustawieniami - jak też wykres tak fajnie poleci do góry ( jeszcze przy zwiększaniu volumenu ) to uwierzę.
Chociaż przyznam, że 1 film zrobił na mnie wrażenie
.

Oki. Podrzucę Ci linki na prv, aby nie denerwować innych.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Ja rozumiem że można być dumny ze swojego udanego dzieła.
Jeżeli takie coś stworzyłeś to tylko gratulować
teraz tylko przekuć sukces na pieniądze.
Programowanie to jedno ale sukces komercyjno - pieniężny to drugie.
Jest wiele dróg do osiągnięcia tego:
od sprzedaży sysa do pamm itd
uprawiaj pozytywny marketing.
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

lekarz2 pisze:Albo grający skrajnie małymi kwotami i wygrywający również niewiele.
Bzdura. To czy stawiasz mniejszą czy większą kwotę nie zwiększa Twoich szans na sukces. Ważna jest nie wielkość kwoty a % ryzykowanego kapitału.
lekarz2 pisze:Stanowi pewną zależność ponieważ wtedy możesz sobie ustawić dużooooooo dalej SL.
No taak. Taki system jak pokazałeś robi się bardzo prosto. Ot choćby dajesz zlecenia z TP 2 pipsy i SL 1000 lub w ogóle. Grając małymi kwotami świetnie wygląda to w testerze.
Jest tylko parę "ale". Np. po puszczeniu tego na live okazuje się "kurde! ALE dlaczego tester nie uwzględnił swapów ??" :)

lekarz2 pisze:Nie nie szukam poklasku. Sorry ale to wynikło z czegoś innego. Poza tym ja prezentuje kilka systemów więc stąd tak może się wydawać ze tak dużo tego.
Czyli mówisz, że całkiem przypadkiem 2/3 z linków które wrzuciłeś dotyczyły Twojego systemu ?:)

Proste pytanie odnośnie tych graali:
- jaka jest średnia wielkość pozycji zyskownej, średnia wielkość pozycji stratnej, % pozycji wygranych, oraz czas otwartej pozycji ?
To dużo więcej powie o systemie niż ładne "obrazki" z testera.
Green
Obrazek
Obrazek

lekarz2
Gaduła
Gaduła

green7 pisze:Bzdura. To czy stawiasz mniejszą czy większą kwotę nie zwiększa Twoich szans na sukces. Ważna jest nie wielkość kwoty a % ryzykowanego kapitału.
To właśnie miałem na myśli. Sory za brak precyzji.
green7 pisze:No taak. Taki system jak pokazałeś robi się bardzo prosto. Ot choćby dajesz zlecenia z TP 2 pipsy i SL 1000 lub w ogóle. Grając małymi kwotami świetnie wygląda to w testerze.
Jest tylko parę "ale". Np. po puszczeniu tego na live okazuje się "kurde! ALE dlaczego tester nie uwzględnił swapów ??" Smile
Skoro tak łatwo to czekam na Twojego Grala, który pokaże podobne osiągi, a będzie opierał się na dalekim SL. U mnie TP i SL ma zbliżoną wartość.
Poniżej podaje dane GTSa dla filmiku, który przesłałem personovovi:
średnia wielkość pozycji zyskownej - 50.25
średnia wielkość pozycji stratnej - (-50.61)
pozycji wygranych% - 55.85
zysk netto - ok. 14 710 ( bo filmik przerwałem wcześniej)
średni czas otwarcia to parę godzin

ODPOWIEDZ