Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

GBP/USD - ewentualny short, 2/3 wielkości pozycji, ryzyko 1,6%
sell: 1,5525
SL: 1,5565
TP: 1,5350

powody wejścia:
* już chyba mamy na tej parze trend spadkowy na H4
* odrzucenie istotnego poziomu 1,5530 który był już wielokrotnie potwierdzany
* bardzo ładny pinbar i objęcie w dół

tak że czekam maksymalnie do godziny 20.00 na ewentualne wejście na krótko

Happy Trading
:twisted: :twisted:

tak nawiasem pisząc setny post ;)

sativ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sativ »

Co do GBP/USD- wydaje mi się że wchodzenie w tej chwili byłoby ryzykowne z powodu na dużą szansę korekty, ja bym poczekał na 1.5360 który jeśli w ogóle nastąpi to najprawdopodobniej w ciągu 2-3 dni i szukał tam możliwości wejścia w L po wyraźnym sygnale o zmianie trendu. [D1]

Są bardzo duże szanse że to się uda, ale do mnie osobiście ten setup nie przemawia ;) Jak wchodzę w pozycje to szukam raczej argumentów przeciw niż za, jeśli znajdę ich mało można myśleć dalej ;)

Btw. mało osób tu CI się wpisuje- fajny journal, ostatnio zacząłem śledzić, a że mam bardzo podobne kryteria zajecia pozycji to myślę że będę odwiedzał ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

dzięki za konstruktywną wypowiedź, coś w tym jest że trzeba najpierw szukać argumentów przeciw a następnie pomyśleć co jest za ;) nie jest to idealny trejd, nie jest to idealna pozycja którą bym chciał zajmować, ale dlatego ryzyko 1,6% 8)
ja w tamtym miejscu widzę możliwość korekty do około 50-60% wysokości pinbaru i w tamtym miejscu będę się starał zająć pozycję sell ;)

pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Tutaj przybliżam mój punkt widzenia na temat kabelka:

Obrazek

:twisted:

ps.
myślę też nad longiem na USD/JPY w okolicach 83,05, SL 82,85, ale o tym ewentualnie później 8)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

ok, więc jedziemy z wUJkiem na longa ;)

USD/JPY
buy: 83,05
SL: 82,85 (20p)
TP: 84,35 (130p)
RR: 6,5:1
ryzyko: 1,4%

powody wejścia:
- H4 - trend wzrostowy
- odbicie od poziomu 82,85 który wielokrotnie był potwierdzany
- poziom odrzucony pinbarem
- do tego poziom 83,05-10 też stanowił swego czasu jakiś tam punkt zwrotny parę razy
- niekorzystne dane dla gospodarki USA co powinno spowodować wyprzedaż akcji itd w zamian za dolary, w związku z tym dolar powinien iść w górę ;) tak to sobie ładnie rozkminiłem 8)

Obrazek

Happy Trading :twisted:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

eh no nieciekawie sytuacja wygląda na GU i UJ, bardzo blisko SL a już niedługo godzina 16, przy której momentum często jest wyższe i cena może pójść w dowolnym kierunku

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

na kabelku SL wędruje na BE i mam już darmowy trejd, ale ile mnie to nerwów kosztowało jak cena podchodziła już na parę pipsów od początkowego SL ;)

na USD/JPY narazie nie będę jeszcze ruszał stopa, zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej wylecę na -1,4% ;) i wpiszę w koszty uzyskania przychodu 8)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

na GBP/USD 1/2 część pozycji zamknięta na +66p (+1,5%), z resztą czekam na dalszy rozwój wydarzeń. Wyszedłem z części pozycji bo cena natrafila na istotną linię wsparcia/ oporu która wielokrotnie zawracała cenę, więc w taki sposób chciałem się zabezpieczyć. Na początku niestety nie przewidziałem tego.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

na pozostałej części pozycji GBP/USD SL przesunięty na 1,5487 (+37p)
na USD/JPY: 1/3 pozycji zrealizowana na +42p, 2/3 pozycji : SL przesunięty na 83,15 (+10p)

edit (09.10)

stop na GU przestawiony na szybko na +62p (1,5463)
stop na UJ wędruje na poziom 83,25 +20p

edit (09.30)
stop na UJ wędruje na poziom 83,35 (+30p)

moja wzmożona aktywność na platformie dziś jest spowodowana tym że jest piątek (zawsze niebezpieczny dzień) i do tego trochę danych ekonomicznych, więc należy w jakiś sposób się zabezpieczyć ;)

Happy Trading 8)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

GBP/USD ostatecznie zamknięty na SL, nie najgorzej ale mogło być zdecydowanie lepiej, tak że 1/2 x 66 + 1/2 x 62 = 64p, w sumie ryzyko na ten trejd było 1,6% a zysk tylko +2,7% tak że zrealizowany stosunek zysku do ryzyka wyniósł: 1,67:1. W sumie SL przestawiony trochę zbyt szybko w to miejsce, jednak chciałem się w ten sposób zabezpieczyć przed dziwnymi piątkowymi ruchami. Mogło być zdecydowanie lepiej bo ten trejd był już na ok +120p no ale niestety, trzeba się w jakiś sposób trzymać strategii.

Jeszcze jestem w USD/JPY w 2/3 pozostałej części pozycji, ze SL na +30p - zobaczymy co z tego wyjdzie. 1/3 pozycji została już wcześniej zrealizowana na +42p.

edit 13.27:
kolejna czesc pozycji na USDJPY 1/3 zamknieta na +50p, z tego wzgledu ze cena strasznie niemrawo sie dzis tam porusza, zostaje jeszcze 1/3 z zabezpieczeniem SL na +35p

ODPOWIEDZ