Reload by thefear

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Gratuluję wyniku ;)
Grasz na real czy demo? Jeżeli na real to na prawdę świetny wynik.
Muszę powiedzieć że ja mam nieco inne zdanie na temat tego co jest ważniejsze czy skuteczność czy RR. Dla mnie najważniejsze jest to żeby trejd był przetrzymany maksymalnie długo (jednak w ramach danego tygodnia). Tak więc dla mnie najważniejsze jest żeby stosunek zysku do ryzyka był jak największy. W ten sposób grając strategią która przynosi załóżmy 10-30% skuteczności też potrafi dać niezły zysk. Może i masz rację pod tym względem że jest większa satysfakcja jeżeli skuteczność masz wysoką i psychicznie czujesz się lepiej.
Wiadomo, każdy ma swoje zdanie na ten temat, a prawda leży gdzieś tam po środku.
życzę dalszych sukcesów i osiągania takich wyników ;)
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Po części również zgodzę sie z Twoim zdaniem.. Kiedyś szukałem systemu o jak największym RR. niektóre transacje miałem nawet 1:7,1:8 ale przy takim RR:

1. Wejścia przy takim RR muszą być bardzo przecyzyjne.
2. Stosując np. SL 10 TP 70, bardzo łatwo może nas wyrzucić z rynku
3 Stosując SL 20 TP musi być koło 140. Edek potrafi mieć taką zmienność każdego dnia ale w takim wypadku musielibyśmy złapać praktycznie cały ruch lub przetrzymywać pozycje dłużej niż jeden dzień.. Tu pojawia się problem np. brak kontroli nad transakcją w nocy. Poza tym może nam nie starczyć cierpliwości żeby osiagnąć TP 140p lub cena po prostu tam nie dojdzie i zamykamy np. przy 100p. a to już zmniejsza nasze RR, nie zwiększająć skuteczności systemu.
4. Jeśli złapiemy np. 7 SLi z rzędu to zaufanie do nas czy naszego systemu maleje.. Wtedy albo gramy na siłe żeby odkuć albo boimy się wejść w kolejną transakcję.. Owszem SL 10 to nie jest dużo ale 10 x SL już może nam ograniczać wielkość lota przy założónym wcześniej ryzyku.. itd.

Teraz staram się zwiększyć skuteczność systemu.. Duża skuteczność przy RR 1:2 wydaje się być lepszym rozwiązaniem. Duża skuteczność tak jak pisałem pozwala mi zwiększyć ryzyko na transakcję, gdyż w takim wypadku system rzadko się myli.

Pytałeś czy real czy demo.. To są narazie testy, dlatego demo.. Jeśli styczeń będzie podobny wynikiem do grudnia to wracam na real.. To tyle póki co. Pozdrawiam.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

W sumie idealnie by było mieć zysk do ryzyka 7:1 lub więcej,
u mnie sytuacja wygląda następująco, w grudniu miałem skuteczność 20% (60% SL i 20% BE) i wystarczył mi średni RR 4:1 żeby wyjść kilka % na swoje ;)
teraz również pracuję nad skutecznością strategii bo z danych historycznych wynika że powinna ona sięgać ponad 50% ale będę zadowolony jeżeli osiągnę 30-40%
pracuję również nad zwiększeniem RR, i też wiem że to się da osiągnąć tylko że to już jest bardziej kwestia psychiki, idealnie było by mieć średnią co najmniej 5:1 i też wiem że to da się osiągnąć 8)
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Jakbyś miał skuteczność 20% a RR 4:1 to byś wychodził na 0, ale może się czepiam :P

Ja niestety miałem dużo więcej SL-ów niż TP i dlatego zrezygnowałem z takiego dużego RR. Uważam że duże RR może się sprawdzić w dłuższym terminie..

Ale każdy orze jak może.. Ważne żeby do przodu.. Pozdrawiam.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

prosty rachunek przy ryzyku 2% na trejd
np masz 10 trejdow w miesiacu
20% czyli 2 trejdy masz na plus (RR = 4:1) co w sumie daje 2%x4=8% x 2 = +16%
60% czyli 6 trejdow masz na minus 2% = -12%
w sumie wychodzisz na +4% ;)
masz tez 20% trejdow na zero, bo czasami zdaza sie ze cena laduje na BE
pzdr 8)

ps.
powiem szczerze ze grudzien zaczalem tragicznie od wielu strat, tak ze nawet bylem sklonny zwatpic w system, az tu w koncu w jednym tygodniu wyszedlem chyba na +18% czym odrobilem wszystkie stratne trejdy i bylem minimalnie na +niecaly 1%

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

BE też musimy określić czy jest to transakcja zyskowna czy stratna. Jeśli zyskowna to masz wiekszą skuteczność niż 20 %, jeśli nie to masz te 20 % i wychodzisz na 0..

Wydaje mi się że myfxbook be 0 oznacza jako transakcję zyskowną.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Ja mam nastepujacy system segregacji:
- zlecenia zyskowne to takie ktore sa przynajmniej +1%
- zlecenia stratne to takie ktore sa przynajmniej -0,5%
- wszystkie pozostale (od -0,5% do +1%) traktuje jako wyjscia na "zero"

Powiem szczerze ze wole sobie w Excelu i w notesie robic zestawienia zyskow i strat, bo na dluzej zostaja mi w glowie.

sorry za OT ;)

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

LONG 0,2 lot 1.3274

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Dołożona jest L 0,1 lot 1.3290
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

świetne wejścia - ostatnio aż przyjemnie się Ciebie czyta :)

Mi po świętach zniknął skill niestety. 2x przegapiony trade 1x spóźniony.
Gdzie sl masz dla 2giej pozycji?

ODPOWIEDZ