Grzegorz pisze:Naprawdę stawianie wszystkiego na jedną kartę, jeśli nie ma się jeszcze umiejętności jest nierozsądne. A największym mitem jest to, że tylko poświęcając cały dzień na handel, można mieć z tego zyski.
Z tym się mogę zgodzić w całej rozciągłości - wcale nie trzeba siedzieć cały dzień przed komputerem - wystarczy - jak dla mnie początek sesji EU - i jeśli mamy ruch to już jest dobrze - gorzej jeśli od rana jest konsola - co ostatnio się zdarzyło kilka razy - dopiero jankesi ruszyli na zakupy.
Jeśli ktoś jest dobry - tzn. umie wychodzić na plus - to wystarczy mu te +20p dziennie i jest zadowolony - oczywiście przy założeniu, że ma odpowiednio duży kapitał.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów No pain - No gain Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
Wybicie z trójkąta nastąpiło w nocy w dół, także nie sposób było na nie zareagować. Chwilowo zatrzymaliśmy się na wsparciu w strefie 1.33-1.3270. Czekam na reakcję - brak transakcji chwilowo.
*UPDATE*
Zlecenie oczekujące Sell Stop na wysokości 1.3275. SL 1.3286
Miejsca na spadki jest więcej niż na wzrosty jeśli chodzi o bardzo krótki termin- r/r lepsze do spadków stąd moje zlecenie oczekujące tuż poniżej s/r.
*UPDATE2 Godzina 07.37*
BUY na TF M15 po reakcji świecy na wsparcie i uformowaniu świecy wzrostowej z długim knotem. Zabezpieczone już na BE. Zlecenie Sell przesuwam właśnie na wysokość tego knota ( tuż poniżej ).
*UPDATE3 Godzina 08.05*
Kolejny Buy zabezpieczony na BE po 1.3303.
*UPDATE4 Godzina 08.29*
Wszystko poleciało na BE - zatrzymaliśmy się na progu zmienności M30 i H1. Chwilowo brak pozycji. 2 zlecenia oczekujące ustawione. Nie zgarnąłem 20pkt a było do zgarnięcia ze względu na to że nie łapię w tym roku takich ruchów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mały profit zabezpieczony na połowie. Druga połowa na BE.
*UPDATE Godzina 12.20*
No to mamy spokojny początek nowego roku. Zamknęło tamte pozycje tak jak napisałem powyżej - mały TP i BE. Źle trochę wyczułem rynek tym razem. Puściłem w tym samym czasie Sell na GBPUSD i zamknąłem na +30pkt ( poleciał jeszcze niżej o 50pkt ) a zostawiłem otwarte pozycje na EURUSD w oczekiwaniu na dłuższy swing - stało się odwrotnie. Czekamy dalej na dobry moment do zajęcia transakcji.
Sygnał do kupna na EURUSD z bardzo ciasnym SL - z racji tego że GBPUSD spadł niżej i ubił podwójne dno dałem Buy na nim.
Dałem również mały BUY na EURUSD - walczymy z wewnętrzną linią trendu, ,którą już wczoraj zaznaczyłem. Świeca godzinna jeśli zamknie się tak jak teraz powinna mieć skutek prowzrostowy.
*UPDATE Godzina 13.58*
Pozycję na EURUSD wyrzuciło na SL ( -10pkt ) po czym mieliśmy wystrzał w górę - brakowało już im chyba tylko mojego SL do kolekcji Nie zdążyłem odnowić pozycji. A wyczekane 40pkt by było. Przydaje się czasem rozłożyć pozycje na 2 pary i tak GBPUSD oddało z nawiązką - jest 50pkt i zostawiam te pozycje - jest jeszcze miejsca na przynajmniej 100pkt.
Nie pasuje mi ten układ pod dalsze wzrosty. Zamknięty BUY. Odpalony Short za połowę pozycji.
Radzę obserwować AUD/USD. Szykuje się nam korekta co najmniej 200-300pkt.
*UPDATE Godzina 15.10*
Short zabezpieczony na BE.
*UPDATE 16.34*
GBPUSD zamknięte na +50pkt - to jest szybka para - tutaj łapie się co daje rynek w przeciągu godziny lub dwóch. Więcej mnie nie interesuje.
EURUSD - wciąż otwarte i jest już +20pkt zabezpieczone.
*UPDATE Godzina 17.00*
Po namyśle przestawiłem SL w bardziej logiczne miejsce i jedna pozycja krótka na EURUSD na BE a druga -5pkt. Dziwnie to rozegrałem, strasznie długą te świece wykręcili. Tym razem logiczny SL nie zadziałał.
I tym razem Long na GBPUSD po 1.5463. EURUSD siedzi właśnie na krótkoterminowym oporze a niewiele wyżej bardziej istotny opór. Zbyt duże ryzyko dla L. Poczekam.
Tradycyjnie już popłynąłem na AUDUSD. SL. Próbuje rozgryźć te pare walutową, ale po prostu mi nie idzie. Długoterminowo ekstra wychodzą mi analizy ale w przypadku wzrostów ta para jest zbyt wolna na długi termin stąd próbuję grać na niej krótkoterminowo by uzupełnić swój asortyment. Czy ktoś gra na niej regularnie i może miałby dla mnie jakąś wskazówkę ?
*UPDATE Godzina 17.19*
Analiza EURUSD - załącznik
Odnowiłem AUDUSD z pozycją razy 3 wczoraj wieczorem jeszcze. Zamknięte na +100pkt. Na dzisiaj wystarczy. Będę obserwował jedynie EURUSD i spróbuję odnowić AUDUSD shorta przy poziomie z którego się wybił. Później załączę analizę.
Z racji tego że byłem poza domem a czas do handlu miałem mocno ograniczony puściłem tylko jedną transakcję na EURUSD x2 wielkość pozycji oraz jedną na GBPUSD.
Gdy trzecia świeczka godzinna dotknęła dolnym knotem wewnętrznej linii trendu ( dodatkowo CCI było mocno wyprzedane ) a na M5 robiliśmy coraz wyższe HH i HL postanowiłem na następnym dołku dać pozycję BUY. Dodatkowo gdy GBPUSD wyprzedził wybicie EURUSD dałem na nim krótką pozycję i dołożyłem do BUY na EURUSD - zastosowałem ten manerw by ograniczyć ryzyko - jeśli na EURUSD nie wybilibyśmy się GBPUSD szybko by zaczął spadać a fake na nim jest potwornie szybki i 100pkt by mogło lekko wpaść i pokryć stratę na EURUSD. Wybicie okazało się prawdziwe tak więc GBPUSD zamknęło na SL a EURUSD zamknąłem na +56pkt i trzymam drugą część pozycji nadal ze SL tak jak na rysunku.
Co ciekawe górna linia pitchforka, której nie nadawałem dużego znaczenia dość mocno nas trzyma przed wzrostami w tej chwili - kolor niebieski.
Ktoś pomyśli, że jeśli wiedziałem że pozycja GBPUSD będzie stratna to po co ją otwierałem ? Otóż jeśli straty są częścią większego planu to są nieuniknione i jak najbardziej prawidłowe. I z tej straty jestem zadowolony gdyż zabezpieczała dość mocno moją pozycję.
*UPDATE Godzina 14.06* Key resistance przed nami. Jak przebijemy dość wysoko możemy polecieć. Jak odbijemy się to dość nisko. +100 -(50 do 100)pkt w zasięgu.
EURUSD_307
Ostatnio zmieniony 04 sty 2011, 14:13 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się, że został dobrze nakreślony - spójrz na to ile razy mediana była testowana i ile razy była kluczowym pkt zwrotnym.
I dodam że nie jest to książkowy sposób kreślenia Pitchforka. Książkowo by to wyglądało tak ( pitchfork książkowy ):
Długoterminowo trend wzrostowy - warning line nienaruszona. Średnioterminowo również trendwzrostowy- odbiliśmy się od mediany
Krótkoterminowo mocno wzrostowy pitchfork - jego długo nie uda się już utrzymać - warning line można potraktować jako wyjście z pozycji. Przełamanie mediany średnioterminowej jako pierwszą oznakę zmiany trendu- w przypadku moich zagrań mało użyteczne. Jedynie jako wskazówka
Ostatnio zmieniony 04 sty 2011, 14:40 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.