Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Z tym widelcem jest tak, że dość ciężko go prawidłowo wyznaczyć - mam na myśli punkt C ( Jakiś czas temu dość mocno wrzuciłem na tapetę wszelkie formacje harmoniczne, które teoretycznie pozwalały w jakiś sposób określić czy to jest już koniec i zaczynamy kolejny ruch czy jeszcze nie)

Pewnie widziałeś to szkolenie ale mimo wszystko podrzucę.

Zobacz na mój scr. - M15 i ostatnie dołki/szczyty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Szkolenia tego nie widziałem - zerknę w wolnym czasie. Czytałem jedynie książkę The Best Trendline Methods of Alan Andrews & 5 new trendline techniques. Spójrz jak możesz na poprzedni mój post wrzuciłem tam jeszcze jeden rysunek - mogłem trochę pozapominać gdyż nieczęsto nanoszę je na wykres.

*UPDATE Godzina 15.04*
Dorzuciłem mały BUY i od razu przestawiony na BE.
Mały BUY na AUDUSD - spadliśmy poniżej pivot S3 - dzienną świecę powinniśmy zamknąć w jego okolicach także r/r dosyć fajne ( SL 10pkt TP 35pkt )

*UPDATE Godzina 15.10*
Obie pozycje na BE. Wciąż trzymam EURUSD otworzyłem dziś rano.

*UPDATE Godzina 15.32*

SL podciągnięty na EURUSD z porannej pozycji.
AUDUSD zabezpieczone na +14pkt.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

WAŻNE !

Czasem warto zerknąć do tego co się kiedyś kreśliło. Patrząc na to z perspektywy RSI i wewnętrznej linii trendu zanosi się jeszcze fala spadków.

*UPDATE*
Pozycje poranną EURUSD zamknęło na +35pkt.
fx-forum

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

Pewnie widziałeś to szkolenie ale mimo wszystko podrzucę.
Widzę wejścia z wątku na blog (widzę TeXs, że Ci się troszkę spodobało) , więc, jeśli mogę, wtrącę swoje trzy grosze odnośnie widelca lub dumniej Trójzębu Andrewsa :lol:. Ważne aby punkt C układu nie był tzw. "zwrotem z d...". Konkretnie chodzi o to, aby był czymś jeszcze (S/R, punkt styczności z trendline-em, fibo lub zgrupowanie fibo). Odczytywanie każdego zwrotu jako potencjalnego C może szczególnie na początku stosowania techniki prowadzić do czarnych serii strat, dlatego dodatkowe potwierdzenia są mile widziane.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

MkubuxK pisze:Wydaje mi się, że został dobrze nakreślony - spójrz na to ile razy mediana była testowana i ile razy była kluczowym pkt zwrotnym.

I dodam że nie jest to książkowy sposób kreślenia Pitchforka. Książkowo by to wyglądało tak ( pitchfork książkowy ):

Długoterminowo trend wzrostowy - warning line nienaruszona. Średnioterminowo również trendwzrostowy- odbiliśmy się od mediany
Krótkoterminowo mocno wzrostowy pitchfork - jego długo nie uda się już utrzymać - warning line można potraktować jako wyjście z pozycji. Przełamanie mediany średnioterminowej jako pierwszą oznakę zmiany trendu- w przypadku moich zagrań mało użyteczne. Jedynie jako wskazówka :)

Pitchfork zatrzymał trend wzrostowy - dobrze narysowany to po prostu magia :) - patrz ostatni post na poprzedniej stronie.
fx-forum

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

FX TEAM pisze:.. widzę TeXs, że Ci się troszkę spodobało, więc, jeśli mogę, wtrącę swoje trzy grosze odnośnie widelca lub dumniej Trójzębu Andrewsa :lol:. Ważne aby punkt C układu nie był tzw. "zwrotem z d...". Konkretnie chodzi o to, aby był czymś jeszcze (S/R, punkt styczności z trendline-em, fibo lub zgrupowanie fibo). Odczytywanie każdego zwrotu jako potencjalnego C może szczególnie na początku stosowania techniki prowadzić do czarnych serii strat, dlatego dodatkowe potwierdzenia są mile widziane.
Miło FX TEAM że zabrałeś głos w sprawie Pitchforka no i wielkie podziękowanie za udostępnienie tego szkolenia jak dla mnie rewelacja.
Odkąd pojawił się ten materiał na sieci to wszedł na stałe do mojego systemu ale w tej chwili wykorzystuję go jedynie jako potwierdzenie kierunku bądź wyznaczenia samego TP (median line) w połączeniu z SR, ZL oraz zewnętrznym Fibo

Jeszcze raz bardzo dziękuję za ten materiał.
MkubuxK pisze: Pitchfork zatrzymał trend wzrostowy - dobrze narysowany to po prostu magia :) - patrz ostatni post na poprzedniej stronie.
he he
nie prawda, to moja ZL zatrzymała trend wzrostowy :D
A co do pitchforka to ja bym pewnie narysował go na H4 w taki sposób (poniższy scr.) ale on ma jeszcze sporo miejsca.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

GBPUSD szykuje się do wybicia. Za chwilę będzie wejście. Jeszcze nie wiem w którą stronę - czekam na reakcję świecy - układ prowzrostowy.

*UPDATE Godzina 7.49 BUY GBPUSD*
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wyrzucone na -10pkt po czym odnowione za pozycje x2 i zamknięte na +50pkt. W międzyczasie za bardzo chyba zasugerowałem się Funtem i 3 razy odnowiłem pozycję pod prąd na EURUSD (Long ) czyli -30pkt. Nie miałem sygnału kupna na EURUSD.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Testuje nowy sposób zagrań dzisiaj. Dam znać jak mi poszło później.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Szykuje się doskonała okazja do L !
fx-forum

ODPOWIEDZ