Z tym widelcem jest tak, że dość ciężko go prawidłowo wyznaczyć - mam na myśli punkt C ( Jakiś czas temu dość mocno wrzuciłem na tapetę wszelkie formacje harmoniczne, które teoretycznie pozwalały w jakiś sposób określić czy to jest już koniec i zaczynamy kolejny ruch czy jeszcze nie)
Pewnie widziałeś to szkolenie ale mimo wszystko podrzucę.
Zobacz na mój scr. - M15 i ostatnie dołki/szczyty
Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Szkolenia tego nie widziałem - zerknę w wolnym czasie. Czytałem jedynie książkę The Best Trendline Methods of Alan Andrews & 5 new trendline techniques. Spójrz jak możesz na poprzedni mój post wrzuciłem tam jeszcze jeden rysunek - mogłem trochę pozapominać gdyż nieczęsto nanoszę je na wykres.
*UPDATE Godzina 15.04*
Dorzuciłem mały BUY i od razu przestawiony na BE.
Mały BUY na AUDUSD - spadliśmy poniżej pivot S3 - dzienną świecę powinniśmy zamknąć w jego okolicach także r/r dosyć fajne ( SL 10pkt TP 35pkt )
*UPDATE Godzina 15.10*
Obie pozycje na BE. Wciąż trzymam EURUSD otworzyłem dziś rano.
*UPDATE Godzina 15.32*
SL podciągnięty na EURUSD z porannej pozycji.
AUDUSD zabezpieczone na +14pkt.
*UPDATE Godzina 15.04*
Dorzuciłem mały BUY i od razu przestawiony na BE.
Mały BUY na AUDUSD - spadliśmy poniżej pivot S3 - dzienną świecę powinniśmy zamknąć w jego okolicach także r/r dosyć fajne ( SL 10pkt TP 35pkt )
*UPDATE Godzina 15.10*
Obie pozycje na BE. Wciąż trzymam EURUSD otworzyłem dziś rano.
*UPDATE Godzina 15.32*
SL podciągnięty na EURUSD z porannej pozycji.
AUDUSD zabezpieczone na +14pkt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Widzę wejścia z wątku na blog (widzę TeXs, że Ci się troszkę spodobało) , więc, jeśli mogę, wtrącę swoje trzy grosze odnośnie widelca lub dumniej Trójzębu AndrewsaPewnie widziałeś to szkolenie ale mimo wszystko podrzucę.

Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx
guzik "www" poniżej 
mój Blog, szkolenia fx

MkubuxK pisze:Wydaje mi się, że został dobrze nakreślony - spójrz na to ile razy mediana była testowana i ile razy była kluczowym pkt zwrotnym.
I dodam że nie jest to książkowy sposób kreślenia Pitchforka. Książkowo by to wyglądało tak ( pitchfork książkowy ):
Długoterminowo trend wzrostowy - warning line nienaruszona. Średnioterminowo również trendwzrostowy- odbiliśmy się od mediany
Krótkoterminowo mocno wzrostowy pitchfork - jego długo nie uda się już utrzymać - warning line można potraktować jako wyjście z pozycji. Przełamanie mediany średnioterminowej jako pierwszą oznakę zmiany trendu- w przypadku moich zagrań mało użyteczne. Jedynie jako wskazówka
Pitchfork zatrzymał trend wzrostowy - dobrze narysowany to po prostu magia

fx-forum
Miło FX TEAM że zabrałeś głos w sprawie Pitchforka no i wielkie podziękowanie za udostępnienie tego szkolenia jak dla mnie rewelacja.FX TEAM pisze:.. widzę TeXs, że Ci się troszkę spodobało, więc, jeśli mogę, wtrącę swoje trzy grosze odnośnie widelca lub dumniej Trójzębu Andrewsa. Ważne aby punkt C układu nie był tzw. "zwrotem z d...". Konkretnie chodzi o to, aby był czymś jeszcze (S/R, punkt styczności z trendline-em, fibo lub zgrupowanie fibo). Odczytywanie każdego zwrotu jako potencjalnego C może szczególnie na początku stosowania techniki prowadzić do czarnych serii strat, dlatego dodatkowe potwierdzenia są mile widziane.
Odkąd pojawił się ten materiał na sieci to wszedł na stałe do mojego systemu ale w tej chwili wykorzystuję go jedynie jako potwierdzenie kierunku bądź wyznaczenia samego TP (median line) w połączeniu z SR, ZL oraz zewnętrznym Fibo
Jeszcze raz bardzo dziękuję za ten materiał.
he heMkubuxK pisze: Pitchfork zatrzymał trend wzrostowy - dobrze narysowany to po prostu magia- patrz ostatni post na poprzedniej stronie.
nie prawda, to moja ZL zatrzymała trend wzrostowy

A co do pitchforka to ja bym pewnie narysował go na H4 w taki sposób (poniższy scr.) ale on ma jeszcze sporo miejsca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.