Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

USD/JPY - 1/3 pozycji zamknięta na +48p, zmieniłem ten target gdyż zauważyłem że ten poziom (82,33) stanowi dosyć silny opór. Przesunąłem SL na +17p dla pozostałej 2/3 pozycji. Jeżeli wspomniany wcześniej poziom 82,33 zostanie przebity może to oznaczać silny ruch co najmniej do 82,00 a nawet dużo dalej. Narazie jednak coraz bardziej obawiam się odbicia od tego poziomu (korekty) lub konsolidacji.

tak że w najgorszym wypadku na tej transakcji stosunek zysku do ryzyka będzie 2:1

c.d.
zamknąłem 1/3 pozycji na +61p, SL dla pozostałej 1/3 pozycji przestawiłem na +37p
trochę w tej sytuacji zadziałały emocje niż jakiekolwiek podejście systemowe, ale pozostaję jeszcze z 1/3 pozycji na rynku i będę już raczej spokojnie obserwował sytuację. Na chwilę obecną w najgorszym wypadku pozycja zostanie zamknięta na 3,5:1 zysk:ryzyko 8)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

USD/JPY - zamknięte ! pozycja z całkiem dobrym zyskiem jak na DT, ale najgorsze jest to że nie trzymałem się wyznaczonego planu, bo jak bym się trzymał to było by dużo dużo lepiej, co prawda stosunek zysku do ryzyka w tej transakcji to 4,4:1 czyli teoretycznie powinienem być zadowolony ale plan jest planem i POWINIENEM SIĘ TRZYMAĆ PLANU!!!

ogólnie podsumowując:
SL wynosił 14p
Pierwszy target wyszedłem z 1/3 pozycji na +48p
Drugi target wyszedłem z 1/3 pozycji na +61p
Trzeci target wyszedłem z 1/3 pozycji na +79p
średnio= (48+61+79):3=62p
Stosunek zysku do ryzyka: 62:14 = 4,4:1

chyba na tym zakończę ten dzień, z tego względu że emocje wzięły górę nad planem :roll: tak że muszę nad tym popracować

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Tak na marginesie. Od św. Mikołaja :mikolaj: dostałem dobrą książkę na temat inwestowania "Mistrzowie Rynków Finansowych" Jack D. Schwager.
W sumie nie miałem zbyt wiele czasu a już do tej pory przeczytałem 2/3 książki, co świadczy o tym że jest bardzo interesująca. Jest to kontynuacja książki "Market Wizards". Autor przeprowadził masę wywiadów z najlepszymi amerykańskimi inwestorami. Jest to świetna lektura pod kątem psychologii inwestycji. Niewiele jest wspomniane o systemach transakcyjnych. Schwager skupił się raczej na określeniu tego co łączy "thebeściaków" pod kątem psychologii i zarządzania kapitałem. Można tam znaleźć wiele wskazówek jak radzić sobie z emocjami podczas tradingu. Wielu z tych inwestorów mówiło że da się nauczyć zarabiania na rynkach finansowych i nie trzeba być wybitnie inteligentnym (co mnie bardzo ucieszyło i jeszcze bardziej zmotywowało).

Jeszcze raz polecam!! 8)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

A to dziwne, tak patrzę na wykres Edka i się zastanawiam, czy rynek już po godzinie 13-stej wiedział o negatywnych danych dla gospodarki USA które miały nadejść dopiero o godz 15 i 16-stej?

3:00pm USD S&P/CS Composite-20 HPI y/y -0.8%-0.1% 0.4%
3:59pm USD Richmond Manufacturing Index 25 11 9
4:00pm USD CB Consumer Confidence 52.5 56.2 54.3

to się nazywa dyskontowanie danych ekonomicznych jeszcze przed ich pojawieniem się... :lol:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

AUD/USD znajduje się bardzo blisko maksimum z xxx lat, ciekawe jak cena zareaguje na tą sytuację, ja stawiam w krótkim terminie na odbicie się od max, ale zobaczymy co będzie, to pewnie już po nowym roku

USD/CAD jest praktycznie na minimum dwu letnim, również szykuje się ciekawa sytuacja, myślę że będzie to lustrzane odbicie A/U, gdyż te dwie pary mają dużą korelacje odwrotną

USD/CHF - ustanowił wczoraj nowe minimum od xxx lat, ale dzień zakończył się świecą odrzucenia tego poziomu, tak że również krótkoterminowe odbicie wchodzi w grę, ale nie wchodził bym w to dopóki nie otrzymam jakichś potwierdzeń sygnału kupna. Stochastic na dziennym wykazuje dywergencję z ceną.

USD/JPY - bardzo ładny pinbar D1 odrzucający strefę S/R 82,00-82,33, ale tak jak na szfajcarze nie będę narazie wchodził w kupno, gdyż nie mam żadnych potwierdzeń, a ponadto trend jest spadkowy

zapraszam do komentowania, pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Edek - w sumie to chyba mamy konsolidację i za razem coś w rodzaju trójkąta rozwartego, do tego na H4 świece niezdecydowania, tak się zastanawiam czy da się coś na tym ugrać...?

Obrazek
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Edek- wejście 1/3 normalnej wielkości pozycji, bo miałem już nie inwestować w tym tygodniu, sell: 1,3185, SL 1,3207 (-22p) shit!

powody wejścia:
- trend spadkowy
- ładny spadkowy pinbar na D1
- dojście do 62% wysokości pinbaru, odwrót i setup na 50% wysokości
- SL ze względu na zbyt dużą wysokość PB ustawiłem kilka pipsów ponad poziomem 62% PB.

wniosek:
TRZYMAJ SIĘ PLANU :569:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Damian_GTK pisze:ładny spadkowy pinbar na D1
Po pierwsze to nie jest pinbar, a po drugie jeśli nawet powstaje pinbar to ważne w którym miejscu, a nie to, że tylko powstał.. Proponuje jeszcze lekturę o świecach japońskich Nisona. Pozdrawiam Marcin.

EDIT: To co zaznaczyłem na rysunku juz jest lepszym przykładem pinbara, choć jeszcze nie idealnym. Przede wszystkim liczy się miejsce w którym wystąpił..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Czy to nie jest pinbar to kwestia interpretacji. Jak dla mnie jest to pinbar, a poziom, może faktycznie nie jest odpowiedni. Nisona czytałem na początku swojej kariery na FX 8)
Tak że masz rację, nie wystarczy że pinbar sobie po prostu powstanie. Miejsce jego powstania jest bardziej istotne.

dzięki za uwagę, pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Pinbarem można nazwać taką świecę której cień jest większy od korpusu. Dobrym pinbarem można nazwać świecę w której cień jest dwa razy wiekszy od korpusu.

Pozdrawiam i życze dalszej wytrwałości w prowadzeniu dziennika..
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

ODPOWIEDZ