Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

dzięki ;)

co powiesz na ten? co najmniej dobry, stosunek 110:50 8)

Obrazek

Happy Trading
:twisted:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Ja bym zagrywał na wcześniejszym pinbarze w okolicach 1.34. Dobre miejsce, długi cień, mały korpus.

Powiem Ci tak: warto znać formacje świecowe ale trzeba je wzbogacić np. o wsparcia i opory, linie trendu, fibo itd.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Tak w 100% się z Tobą zgadzam, wzbogacam też moje analizy o S/R, fibo, trend itd. Jednak nie zawsze wszystko widzę na wykresie, nie wiem może mam jeszcze zbyt krótki staż, może czasami ponoszą mnie emocje i każą mi wejść w pozycję nie uwzględniając jakiegoś elementu tej układanki. :)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

EUR/USD - kolejne wejście (1/3 normalnej wielkości pozycji ze względu na końcówkę roku), sell 1,3239, SL 1,3263, TP 1,3150
powody wejścia:
- trend spadkowy na D1 i po części na H4 (chociaż teraz jest korekta wzrostowa)
- jesteśmy na dosyć istotnym poziomie który został odrzucony przez dobry pinbar
- wejście na 50% wysokości pinbaru

Obrazek

aha jeszcze ewentualne zarządzanie pozycją, gdyby cena poszła w moim kierunku: będę przesuwał SL kolejno na ewentualne wierzchołki na H4.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Dziś w Stanach bardzo ważne dane na temat bezrobocia (14.30) oraz sprzedaży domów (16.00), w między czasie Chicago PMI (15.45) a później odnośnie zapasów ropy (17.00).
Zobaczymy jak rynek zareaguje na te informacje, ale myślę że może być niezła sieka :roll:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

niestety juz drugie zagranie na edku na minus pod rzad, cale szczescie tylko 1/3 wielkosci normalnej pozycji -24p

jakie bledy popelnilem?
- zagranie na dobrym poziomie, ale nie idealnym
- zagranie w konsolidacji strategia do trendow

hmm czy cos jeszcze?

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

tak na marginesie, doszedłem do wniosku, że inwestując swing trading trzeba mieć mocne nerwy, z kilku powodów:
- trzeba mieć cierpliwość i dyscyplinę żeby wyczekać dobre okazje
- trzeba mieć twardą dupę żeby umieć kilka razy pod rząd oberwać a później jednym trejdem odrobić wszystko i jeszcze na tym wyjść na +
- trzeba mieć dyscyplinę żeby w trakcie trejdu móc zarządzać pozycją dokładnie według strategii i cierpliwość jeżeli cena po dużym ruchu w naszym kierunku mocno odwraca się żeby stworzyć kolejny wierzchołek/ dołek

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

muszę się pochwalić że grudzień jest moim drugim miesiącem w karierze (na 9mies real) w którym wyszedłem na plus ;) nie jest to duży plus bo w granicach 4% ale zawsze to coś 8)

pozdrawiam wszystkich, życzę szampańskiej zabawy w Sylwestra i tysięcy pipsów w nadchodzącym NOWYM ROKU :twisted:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Zaczął się nowy rok a co za tym idzie także nowy miesiąc. Postaram się w kilku punktach określić mój plan na ten rok, a także na ten miesiąc.

Plan na rok 2011:
- nie tracić przez co najmniej 10 miesięcy
- wyjść na plus w co najmniej 6 miesiącach
- ogólnie w rocznym rozrachunku wyjść na plus
- zwiększyć co najmniej dwukrotnie wielkość zajmowanych pozycji
- prowadzić w miarę możliwości ten Journal jak najdłużej
- przeczytać co najmniej tyle książek i artykułów na temat forex, rynków finansowych, psychologii i biznesu ile w 2010 roku
- skorzystać z co najmniej tylu szkoleń na temat forex z ilu korzystałem w 2010
- w dalszym ciągu pracować nad swoją strategią Price Action swing trading, w miarę możliwości ulepszać ją jeżeli takie ulepszenia przyniosą pozytywny efekt.
*jeżeli osiągnę dwa miesiące z rzędu na plus (przy czym musi to być zysk co najmniej 10% w ciągu tych dwóch miesięcy) to postanawiam podnieść wielkość zajmowanej pozycji o co najmniej 50% (zachowując maksymalne ryzyko w trakcie jednej transakcji nie większe niż 3%), przy czym jeżeli osiągnę stratę przekraczającą 10% zmniejszam wielkość zajmowanej pozycji do poziomu podstawowego, jeżeli osiągnę kolejne dwa miesiące z rzędu na + postanawiam po raz kolejny podnieść wielkość zajmowanej pozycji o kolejne 50% od wielkości poprzedniej itd itd ;)

Plan na styczeń:
- osiągnąć zysk (co najmniej kilku procentowy), jestem świadomy że jest to trudna sztuka więc nie liczę na złote góry, jeżeli nie wyjdę na minus będzie dobrze, jeżeli osiągnę kilku procentowy zysk będzie bardzo dobrze i będę szczęśliwy, jeżeli osiągnę 10% będę wniebowzięty ;)
- osiągnąć średnią trafność na poziomie co najmniej 30% a średni stosunek zysku do ryzyka co najmniej na poziomie 3:1
- co najmniej dwa tygodnie z czterech muszę mieć na plus

prawdopodobnie jeszcze w planie zajdą jakieś zmiany, ale postaram się żeby to były zmiany które nie wpłyną znacząco na mój ogólny cel
w sumie plan ambitny, ale wg mnie realny do osiągnięcia 8)
życzcie mi powodzenia :P

pozdrawiam

WoŁodia

Nieprzeczytany post autor: WoŁodia »

Szczęśliwego Nowego Roku. Życzę spełnienia trading planu, trzymam kciuki.

ODPOWIEDZ