Zaczął się nowy rok a co za tym idzie także nowy miesiąc. Postaram się w kilku punktach określić mój plan na ten rok, a także na ten miesiąc.
Plan na rok 2011:
- nie tracić przez co najmniej 10 miesięcy
- wyjść na plus w co najmniej 6 miesiącach
- ogólnie w rocznym rozrachunku wyjść na plus
- zwiększyć co najmniej dwukrotnie wielkość zajmowanych pozycji
- prowadzić w miarę możliwości ten Journal jak najdłużej
- przeczytać co najmniej tyle książek i artykułów na temat forex, rynków finansowych, psychologii i biznesu ile w 2010 roku
- skorzystać z co najmniej tylu szkoleń na temat forex z ilu korzystałem w 2010
- w dalszym ciągu pracować nad swoją strategią Price Action swing trading, w miarę możliwości ulepszać ją jeżeli takie ulepszenia przyniosą pozytywny efekt.
*jeżeli osiągnę dwa miesiące z rzędu na plus (przy czym musi to być zysk co najmniej 10% w ciągu tych dwóch miesięcy) to postanawiam podnieść wielkość zajmowanej pozycji o co najmniej 50% (zachowując maksymalne ryzyko w trakcie jednej transakcji nie większe niż 3%), przy czym jeżeli osiągnę stratę przekraczającą 10% zmniejszam wielkość zajmowanej pozycji do poziomu podstawowego, jeżeli osiągnę kolejne dwa miesiące z rzędu na + postanawiam po raz kolejny podnieść wielkość zajmowanej pozycji o kolejne 50% od wielkości poprzedniej itd itd
Plan na styczeń:
- osiągnąć zysk (co najmniej kilku procentowy), jestem świadomy że jest to trudna sztuka więc nie liczę na złote góry, jeżeli nie wyjdę na minus będzie dobrze, jeżeli osiągnę kilku procentowy zysk będzie bardzo dobrze i będę szczęśliwy, jeżeli osiągnę 10% będę wniebowzięty

- osiągnąć średnią trafność na poziomie co najmniej 30% a średni stosunek zysku do ryzyka co najmniej na poziomie 3:1
- co najmniej dwa tygodnie z czterech muszę mieć na plus
prawdopodobnie jeszcze w planie zajdą jakieś zmiany, ale postaram się żeby to były zmiany które nie wpłyną znacząco na mój ogólny cel
w sumie plan ambitny, ale wg mnie realny do osiągnięcia

życzcie mi powodzenia
pozdrawiam