Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
Darmosz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darmosz »

A nie uważasz, że oczekiwanie że po serii transakcji zyskownych strategii przyjdzie seria wtop ma taką samą sprawdzalność jak to, że jak wykres przetnie wstęgę Bollingera to pójdzie do drugiej wstęgi? Pewnie kiedyś pójdzie - za dzień, tydzień albo miesiąc ;)
Oczywiście że takie oczekiwanie jest na poziomie zbliżonym jak to było do tej pory +- margines. Dojście 10 razy pod rząd kiedy w statystyce było 3 jest warte co najmniej podniesienia progu uwagi - u mnie zmniejszenia % risk. Też istotne jaki jest efekt z tego i jaki Profit Factor. Takie rzeczy możesz w Monte Carlo Symulation prześledzić zawczasu co się wydarzy i to na różnych modelach.

Co Ci to mówi? Że rynek ewoluował, zmienił się. W pewnym sensie jest to taki rodzaj pokera, tyle że raz masz w talii 3 asy a raz 5. Nie możesz znaleźć ile jest ich dokładnie ale możesz jedynie dotknąć pewnego rozmytego zakresu prawdopodobieństwa. I na tym bazujesz.

Warto zajrzeć do książki, zupełnie zmienia sposób myślenia o sysach, w końcu gość robi w systemach już 30 lat z hakiem, do 2002 zarządzał z megawynikiem systemami u Dunna http://www.dunncapital.com/Risks_Rewards.htm zanim otworzył własny fund.

Generalnie to jest tak, że system powinien mieć na forward zbliżone wyniki jak na back. Jeśli jest odchylenie w którąś stronę to znaczy że jest z systemem coś nie w porządku i warto ponowić Walk Forward Test. Prawdopodobieństwo że stabilność wyników się gdzieś przesuwa jest niemalże 100%.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

lekarz2 pisze:Teoretycznie jest nim Arbitraż trójkątny, ale....Smile
..ale praktycznie już niezbyt prawda ?
Darmosz pisze:Generalnie to jest tak, że system powinien mieć na forward zbliżone wyniki jak na back. Jeśli jest odchylenie w którąś stronę to znaczy że jest z systemem coś nie w porządku i warto ponowić Walk Forward Test. Prawdopodobieństwo że stabilność wyników się gdzieś przesuwa jest niemalże 100%.
Generalnie jak czytam coś takiego, to wiem, że raczej nigdy nie miałeś do czynienia z pisaniem EA. Bo pewnie wiedziałbyś, że backtestery jakie mamy do dyspozycji o kant tyłka potłuc(pokaż mi choćby jakiś sensowny backtester z obsługą walk forward) - nie uwzględniają całej masy czynników. ......
Więc naturalne jest, że forward test odbiega od backtestu. No może pomijając strategie bardzo, bardzo, bardzo długo okresowe. Tak bardzo, że depo na ich testowanie ma się tylko w backtesterze :)

Cyb: nie przyznawałeś się nic do tego EA ... nieładnie ! :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

No kurde Green ale jakiego ? ;/

green7
Maniak
Maniak

Cyb pisze:No kurde Green ale jakiego ? ;/
No tego Tymkowego co to go niby zgubiłeś :) Teraz już wiem kto te pipsy brokerom tak po cichu skasza :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

AAAaaa teeeeegooo ;-D

Awatar użytkownika
Darmosz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darmosz »

green7 pisze:
Generalnie jak czytam coś takiego, to wiem, że raczej nigdy nie miałeś do czynienia z pisaniem EA. Bo pewnie wiedziałbyś, że backtestery jakie mamy do dyspozycji o kant tyłka potłuc(pokaż mi choćby jakiś sensowny backtester z obsługą walk forward) - nie uwzględniają całej masy czynników. ......
Więc naturalne jest, że forward test odbiega od backtestu. No może pomijając strategie bardzo, bardzo, bardzo długo okresowe. Tak bardzo, że depo na ich testowanie ma się tylko w backtesterze :)

W MT4 faktycznie nie i jak dla mnie ograniczenia tego systemu w stosunku do standardu (brak sensownego portfolio test, brak łączenia kilku systemów procentowo w jeden, brak sensownej statystyki, brak WFA, brak Monte Carlo, archaiczny język i kilka innych ważnych powodów) mocno mnie od napisania tu czegokolwiek zniechęcają.

BTW, swego czasu wygrałem jeden z konkursów systemów, organizowany przez ówczesnego lidera rynku i choć było to kilka ładnych lat temu to można to jeszcze odszukać w sieci. Ostatnio sieciowo raczej pokazuje real account statments, gdzie w ostatnie kilka miechów jakiś tam grosz przytuliłem. Może na dom z basenem nie ale na ładne auto z salonu spokojnie. Jeśli jesteś zainteresowany szczegółami i linkami green7 pisz na proszę PM. No problem.

Sam nie postawił bym jakiś większych pieniędzy na system, który miał by takie założenia - inny back niż forward i gorsze wyniki na rachunku po wdrożneniu. Ale niekoniecznie musi być to Twój punkt widzenia. Young guns feel free. Znam i szanuję to.

Tu szukacie Panowie gralla który pozwoli z kilkuset dolarów zrobić milion. To normalne. Potem wyobraźcie sobie, że już jesteście w etapie drugim gry - wtedy macie inne priorytety i konkretną intencję aby ten milion bezpieczniej ulokować - na +20% rocznie ale pewnie i stabilnie by z części z tego spokojnie żyć. I zarobić na różnych rynkach ale zawsze i pewnie. I to dopiero jest wyzwanie.

green7
Maniak
Maniak

Darmosz pisze:W MT4 faktycznie nie i jak dla mnie ograniczenia tego systemu w stosunku do standardu (brak sensownego portfolio test, brak łączenia kilku systemów procentowo w jeden, brak sensownej statystyki, brak WFA, brak Monte Carlo, archaiczny język i kilka innych ważnych powodów) mocno mnie od napisania tu czegokolwiek zniechęcają.
Nie wiem co dla Ciebie jest standardem - jeśli znasz oprogramowanie o takich cechach jak wyżej, które jest dostępne zwykłym śmiertelnikom to zdradź jego nazwę.
Osobiście sprawdziłem pewnie już dziesiątki programów i nie znalazłem konkretnego softu z odpowiednimi cechami.
Darmosz pisze:Sam nie postawił bym jakiś większych pieniędzy na system, który miał by takie założenia - inny back niż forward i gorsze wyniki na rachunku po wdrożneniu. Ale niekoniecznie musi być to Twój punkt widzenia. Young guns feel free. Znam i szanuję to.
Mój punkt widzenia jest prosty. Miałbyś rację gdybyśmy dysponowali testerem oddającym warunki rzeczywiste. A że takowego nie mamy więc backtest daje nam tylko przybliżenie i z reguły jest inny od forward testu.

Darmosz pisze: Potem wyobraźcie sobie, że już jesteście w etapie drugim gry - wtedy macie inne priorytety i konkretną intencję aby ten milion bezpieczniej ulokować - na +20% rocznie ale pewnie i stabilnie by z części z tego spokojnie żyć.
Tak ale to nie ten wątek. To o czym piszesz to będzie kolejny wątek jak już problem graala z tego wątku zostanie rozwiązany :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

To jak to było naprawdę ?
Tymek napisał EA cudo, dał Cyb'owi. Cyb trzaskał nim niezłe wyniki i wreszcie je zgubił. Tymek zresztą też je zgubił. Wcześniej Cyb dał je greenowi7, a green7 wygrał nim konkurs XTB. Teraz green7 prosi Cyba o oddanie EA...czegoś tu nie zrozumiałem.
Wszyscy szukają Grala :lol:
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Czyli zaczyna się serial: "W poszukiwaniu zaginionego GRALA"
W rolach głównych: Cyb, green7
Kostiumy i wyposażenie: Tymek
Wątek spiskowy: personov
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

green7
Maniak
Maniak

Tymek pisze:Czyli zaczyna się serial: "W poszukiwaniu zaginionego GRALA"
Odcinek 1: zatytułowany będzie "Never ending story" :)
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ