Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Oby było tak jak mówisz bo ten Edek mi już nerwy szarpie od wczoraj :lol: oby tylko nie wybiło mnie ze stopa ;)

jest jeszcze jedna sprawa na EU która może dać do myślenia, mianowicie to że na H4 wczorajszy dołek był wyżej niż przedwczorajszy, czy to jest pierwszy sygnał do wzrostów? oby nie!

pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Póki co trejdy jeszcze w trakcie,
a ja chciałbym wszystkim forumowiczom, a szczególnie tym którzy od czasu do czasu przeglądają ten wątek złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne, życzę Wam zdrowych, radosnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia :mikolaj: oraz przy okazji udanego Sylwestra i tysięcy pipsów oraz setek % w Nowym Roku :twisted:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Z tego wzgledu ze zblizaja sie Swieta i nie bardzo bede mial czas na trejdowanie zamknalem dzis te dwie pozycje w ktorych bylem (nie zgodnie ze strategia).

EUR/USD +86p
USD/CAD na BE

Bilans tygodnia to +3p :wink: ale i tak wyszedłem dokładnie na zero ze względu na swap :roll:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No i całe szczęście święta powoli dobiegają końca, można spokojnie zasiąść przed monitorem i dalej "łupać pipsiory" :twisted:
Szczerze mówiąc jeszcze nie inwestowałem w okresie między świętami a sylwestrem i nie wiem jakie jest momentum. W sumie można zerknąć na wykres i przewinąć o rok do tyłu. Jednak wiadomo że patrząc na suche dane historyczne nie czuje się tego co wtedy faktycznie było.
Zapytam więc bardziej doświadczonych, czy warto inwestować w tym okresie?
Patrząc na wykres dzienny np eurodolara widać jedynie świece niezdecydowania w ostatnich dniach. Nie wiadomo więc czego można się spodziewać w przyszłym tygodniu. A może warto zrobić sobie wolne i tylko obserwować cenę? Co o tym sądzicie?

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

przeanalizuję jaki scenariusz chciałbym zobaczyć na wykresie EUR/USD żebym mógł wejść w pozycję. Po pierwsze cena musi dojść do ważnego poziomu S/R 1,3200 i tam pokazać mocny odwrót/ odrzucenie co najmniej 50-60 pipsowy PB lub objęcie w dół. Następnie powrót do 50% tej formacji, gdzie wejdę w pozycję a następnie ładny przemarsz w dół ;) Nie spodziewał bym się mocnych ruchów w tym kierunku, gdyż jest małe momentum (Bank Holliday w kilku państwach). No ale zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało. To jest tylko scenariusz który może się sprawdzić lub nie. Nie sądzę żeby cena wybiła powyżej 1,32, ze względu na w/w momentum. Jeżeli cena nie będzie chciała się zachować w ten sposób to dam sobie na spokój w tym tygodniu z transakcjami, no chyba że pojawi się inny scenariusz warty rozpatrzenia ;)

Obrazek

na innych parach które analizuję sytuacja wygląda bardzo podobnie
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Ciekawie wygląda sytuacja na USD/JPY, a dokładnie:
- trend spadkowy D1 i H4
- tydzień otworzył się luką w dół, po czym poszło do góry 27 pipsów i doszło do odrzucenia poziomu 82,80
- nocny pinbar odrzucający w/w poziom oraz mocna czerwona świeca
- kolejny pinbar w dół utworzył się dziś o godz 12-16
- korzystne dane dla gospodarki Japonii (rozpoczęcie budowy domów)

zlecenie oczekujące po cenie 82,87 na sell
SL na poziomie 83,01
target 1: 82,00
target 2: 81,65
target 3: 80,40

ok doszło do wejścia w pozycje, więc jedziemy z tym trejdem! 8)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Jak dotąd wszystko na niebie, ziemi i wykresie mówi o sprzedaży na UJ, przynajmniej na tych interwałach które mnie interesują. Niestety narazie cena nie ma dobrego momentum, a to ze względu na bank holiday na kilku dużych rynkach.
tak jak to widać na załączonym obrazku

Obrazek

mam nadzieję że po otwarciu sesji w Japonii coś się zmieni ;)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Widzę że jutro bardzo dużo danych w Japonii się pojawi. Nie jestem fundamentalistą ale jeżeli widzę że będzie sporo danych, które są nawet istotne to mam sygnał że może wzrosnąć momentum, które jest nieodłącznym składnikiem Price Action.

12:30am JPY Household Spending y/y
12:30am JPY Tokyo Core CPI y/y
12:30am JPY National Core CPI y/y
12:30am JPY Unemployment Rate
12:50am JPY Prelim Industrial Production m/m
12:50am JPY Retail Sales y/y
2:30am JPY Average Cash Earnings y/y

tak że zapowiada się szalona noc na Jenie :twisted:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Jak do tej pory (odpukać) USD/JPY idzie w dobrym kierunku. Po nocy przestawiłem SL na +5p czyli poziom 82,82

Ciekawie wygląda sytuacja na EUR/USD gdzie po silnym nocnym wzroście tworzy się pinbar. Niestety jedną rzeczą która mnie zniechęca do wejścia tam w krótką jest brak istotnego poziomu który teoretycznie jest odrzucony przez ten PB. Chcący może wynaleźć tam różne kombinacje Fibo, ale chyba nie o to chodzi. Mimo tego że na pierwszy rzut oka dobrze to wygląda nie wejdę w sell. Może to się okazać pinbar który pociągnie za sobą jedynie korektę, może też pójść za tym większy ruch, ale raczej nie skorzystam.

Ciekawie również wygląda USD/CHF gdzie na dosyć istotnym poziomie powstaje właśnie bardzo ładny pinbar. Jedyne co jest nie tak to to że ogólny trend powyżej H4 jest spadkowy. H4 dopiero tak jakby rozpoczynał coś w rodzaju małego trendu wzrostowego (od minimum poprzedniego tygodnia były kolejno dwa wyższe dołki i trochę dziwna sytuacja na wierzchołkach). Potencjalny target jaki chciałbym osiągnąć na tej parze wchodząc na podstawie pinbaru to co najmniej 0,9700.
Tak więc po wykreowaniu się świecy H4 (pinbara) o godzinie 8.00 ustawiam zlecenie oczekujące na kupno
buy 0,9549
SL 0,9530
TP 0,9715

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

USD/CHF - transakcja zamknięta ze stratą -19p

ODPOWIEDZ