Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
lukch

Nieprzeczytany post autor: lukch »

Przejrzałem wątek dokładnie od początku i zastanawia mnie czy spółkę LLC z Delaware można wykorzystać do aktywnego handlu na GPW i zminimalizować w ten sposób koszty podatkowe, czy inwestorzy zagraniczni są zwolnieni z podatku Belki?

Dodatkowo problemem, który nasunął mi się w związku z Waszym wątkiem jest fakt, że czy do GPW czy do forex musicie taką spółkę zasilić odpowiednim kapitałem, a ten fakt pozostawi już ślad w naszym polskim systemie rozliczeń bankowych, że to Wy jesteście właścicielami (a nie tylko pełnomocnikami jak twierdzicie) i nie trzeba będzie się pytać Amerykanów o dane właścicieli spółki, mimo tajemnicy jaką utrzymują w stanie Delaware polski US w taki sposób i tak namierzy faktycznego właściciela i poprzez zwykłą złośliwość urzędniczą będzie mógł skutecznie zatruć jego życie na terenie PL.

Oczekuje konstruktywnych ripost ;-)

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

lukch pisze:pozostawi już ślad w naszym polskim systemie rozliczeń bankowych, że to Wy jesteście właścicielami
Na wszystko są sposoby. :wink: Uważam,że LLC do handlu na GPW jak najbardziej może być skoro do FX się sprawdza.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

... a nie lepiej założyć LLC na Wyspach Marshalla gdzie anonimowość jest większa niż w USA?

"Przedsiębiorcy chcącemu zarejestrować tam swoją działalność oferuje niezwykły wręcz poziom dyskrecji. Dane udziałowców, dyrektorów czy członków zarządu spółki kapitałowej zarejestrowanej na Wyspach Marshalla nie są rejestrowane przez administrację państwową, nie jest to po prostu wymagane. A zatem nie są ujawniane, bo ujawniać właściwie nie ma czego. Jeśli zatem ktoś chce koniecznie odnaleźć członka zarządu zarejestrowanej tam spółki (np. w celu pociągnięcia go do odpowiedzialności), to srodze się zawiedzie."

(źródło)

lukch

Mr.T pisze:
lukch pisze:pozostawi już ślad w naszym polskim systemie rozliczeń bankowych, że to Wy jesteście właścicielami
Na wszystko są sposoby. :wink: Uważam,że LLC do handlu na GPW jak najbardziej może być skoro do FX się sprawdza.
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Nie ma takiego, który nie zostawia śladów, a jak jesteś na widelcu US to do 1 grosza mogą się przyczepić.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

lukch pisze:Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Nie ma takiego, który nie zostawia śladów, a jak jesteś na widelcu US to do 1 grosza mogą się przyczepić.
Forum to niezbyt ,,wygodne" miejsce na rozwinięcie tego tematu.

lukch

Temat i tak został już rozwinięty aż nadto na publicznym forum.

lukch

Generalnie wszystko fajnie opisujecie, ale w przypadku zakładania spółki tylko do gry na giełdzie czy forex to się lekko mija z celem. Lepiej jest zapłacić te 19% od całości i mieć święty spokój. Po co później dostać domiar 75% z odsetkami (co na marginesie przekroczy 100% zysków po kilku latach i nie tylko oddasz wszystko, ale jeszcze dołożysz). Spółka z Delaware może być fajna tylko dla uniknięcia biurokracji w Polsce. Z resztą jest za dużo kombinacji i zbyt wiele teoretycznych problemów na przyszłość no i ryzyk w teraźniejszości. Możliwość oszukania przez firmy pośredniczące, napiętnowania przez polski Urząd Skarbowy gdzie nie koniecznie muszą odróżniać optymalizację podatkową od unikania płacenia podatku no i oczywiście zmiany w przepisach 2 czy 3 różnych krajów, nie do ogarnięcia, dochodzą jeszcze ewentualne umowy dwustronne między polską a USA czy innymi krajami. Sprawa bardzo skomplikowana prawnie i merytorycznie, wg. mnie nawet kancelaria prawna biorąca te 40 000 zł za obsługę prawną rocznie wypnie się na sprawę w momencie problemów. Stwierdzi, że klient działa i działał na własną odpowiedzialność i na własne ryzyko i umyje ręce a klient zostanie z problemami, które ostatecznie mogą go wsadzić za kraty. Już pomijam bolesne kwestie odpowiedzialności finansowej z tytułu unikania opodatkowania w RP.

Wacki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wacki »

Witam przeczytalem caly temat i mam metlikw glowie dlatego zapytam w prost:

1.Czy zakladal ktos LLC poprzez strone http://www.delawareinc.com, jakie sa to koszta.

2. Czy zakladajac LLC i sprzedajac tylko i wylacznie przez internet w tym allegro nie bedzie problemu z US i kwota jaka bede musial zaplacic to tylko ryczalt roczny w wysokosci 250USD i nie bede potrzebowal na zakupione produkty ktory nastepnie sprzedaje zadnych faktur ??

3. Czy bede mogl zalozyc konto w PL banku i korzystac z pieniadzy ktore na to konto wplyna bez zadnych konsekwencjo ( mowa o wydawaniu poprzez wybranie ich karta platnicza)

4. Co gdy bede chcial kupic samochod na firme ?? place z konta bankowego i odliczam sobie VAT zakupu ??

Czy jest ktos kto odplatnie pomoze zalozyc firme w delawar ??

Z gory dziekuje za pomoc.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

Nie wiem czy dobrze rozumiem Delaware Series LLCs:

- Jest to jedna spółka LLC, która zawiera w sobie wiele niezależnych i oddzielnych od siebie spółek LLC (oddzielna odpowiedzialność, zarząd, itd.).
- W Series LLCs występuje jedna opłata ryczałtowa w wysokości 250USD/rok (a nie 250USD/rok x ilość spółek LLC w Series LLCs).
- Można założyć nieokreśloną ilość spółek LLC w ramach Series LLCs.
- Założenie Series LLCs jest nieco droższe niż samo LLC.

Proszę mnie poprawić, jeśli w czymś się pomyliłem.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Wacki pisze:Witam przeczytalem caly temat i mam metlikw glowie dlatego zapytam w prost:

1.Czy zakladal ktos LLC poprzez strone http://www.delawareinc.com, jakie sa to koszta.

2. Czy zakladajac LLC i sprzedajac tylko i wylacznie przez internet w tym allegro nie bedzie problemu z US i kwota jaka bede musial zaplacic to tylko ryczalt roczny w wysokosci 250USD i nie bede potrzebowal na zakupione produkty ktory nastepnie sprzedaje zadnych faktur ??

3. Czy bede mogl zalozyc konto w PL banku i korzystac z pieniadzy ktore na to konto wplyna bez zadnych konsekwencjo ( mowa o wydawaniu poprzez wybranie ich karta platnicza)

4. Co gdy bede chcial kupic samochod na firme ?? place z konta bankowego i odliczam sobie VAT zakupu ??

Czy jest ktos kto odplatnie pomoze zalozyc firme w delawar ??

Z gory dziekuje za pomoc.
1: Koszty masz na stornie. Ps. to Registered Agent jakich wielu.

2: Nie powinno być problemu.Ale w Pl to holera wie z wszystkim. Jak nie jesteś pewny to załóż firmę przez polskiego pośrednika, który oferuje pomoc prawną.

3: Można założyć konto, Najlepsza opcja jest Alior Bank, unikaj BOŚ Banku. większość banków nie zakłada ( pomimo ze prawnie mogą, najprawdopodobniej z lenistwa pracowników )

4: Możesz kupić na firmę, ale VAT-u nie odliczysz, bo sam go nie płacisz.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

ODPOWIEDZ