Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

Wacki,

weź pod uwagę, co chciałbyś przez internet sprzedawać czy kupować.
Każda firma prowadząca handel na terytorium RP jest traktowana jak firma z PL.
Firma z DE może nabywać w PL, może posiadać magazyny w PL. Może sprzedawać w PL - ale tutaj na Twoim miejscu skierowałbym uwagę na usługi świadczone via Internet, jeśli nie chcesz działać jako firma z DE na terytorium PL a zapewne nie chcesz.
--------------

lukch,

tam gdzie Ty widzisz problem ja go w ogóle nie widzę.
Czy ślad jest czy go nie ma, czy jestem właścicielem czy przedstawicielem, .., jeśli płacę podatek w polskim US jako osoba fizyczna ujawniając wszystkie moje dochody, to nie widzę żadnego problemu.

-----------------------------

Wątki w temacie się powtarzają.
Mam wrażenie, że zjada on już swój własny ogon.

Wacki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wacki »

Beda to prepaidy do gier klucze do gier klucze licencyjne, ( wszystko w wersji elektronicznej) wiem, ze w PL na serwisie Allegro, sa dwie firmy zarejestrowane w DE, wiec chyba jest to mozliwe aby placic tylko ryczalt 250US, a tym samym nie miec koniecznosci zbierania faktur na zakupiony towar przeznaczony do sprzedazy.

Dodano po 21 godzinach 56 minutach:

Rozmawialem z przedstawicielem polinvestor i jest tak jak pisal Yogi koszt uslugi licza na 2500USD takze kosmos, do tego powiadziano mi, iz z kazdego czystego zysku w PL nalezy sie rozliczyc ( powtarzam nalezy) takze aby byc czystym ponoc trzeba zaplacic raz na rok podatek od czystego przychodu, ponadto mozna zalozyc konto w polsce i nie ma problemu z wydawaniem pieniedzy.

Stad pytanie czy ma ktos sprawdzonego Agenta w USA ktory zalatwi wszystko ?? chetnie zaplace bo boje sie ze szukajac na wlasna reke trafie na kogos niezaufanego.

Wacki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wacki »

Prosze jeszcze raz o pomoc !!! w poszukiwaniach Agenta

axb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: axb »

http://pb.pl/2/a/2011/01/11/Czarne_chmu ... i_spolkami
Resort finansów przymierza się do renegocjowania umowy z Cyprem, która umożliwia polskim przedsiębiorcom płacenie niższych podatków.

"Częścią obecnej polityki Ministerstwa Finansów jest wyeliminowanie zapisów "tax sparing" z polskiej bazy traktatowej. Umowa z Cyprem jest jedną z umów, które zawierają takie postanowienia. 10 listopada 2010 r. prezes Rady Ministrów udzielił zgody na renegocjację umowy z Cyprem. Podejmujemy obecnie działania zmierzające do jak najszybszego rozpoczęcia rozmów. Podczas negocjacji, oprócz wspomnianej klauzuli "tax sparing", planuje się całościową analizę umowy pod kątem eliminowania zapisów prowadzących do podwójnego nieopodatkowania dochodów" — informuje biuro prasowe Ministerstwa Finansów (MF).

Pawlut
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Pawlut »

Zdaję sobie sprawę, że są tutaj sami specjaliści od prawa podatkowego, którzy wiele lat działają na polskim rynku ect, ect.

Śledzę ten wątek od długiego czasu, zachwycając się prostotą założenia oraz korzystania ze spółki w DE...

Jak zauważyli bardzo słusznie poprzednicy, samo założenie spółki jest proste, wymaga znajomości języka angielskiego na poziomie podstawowym i już po kilku dniach, tygodniach możemy cieszysz się własną spółką w DE...

Jednak co dalej drodzy Panowie??? Ano trzeba Wam nie siedzieć i radować się jakie to wszystko łatwe i piękne ale wziąć przynajmniej 100 - 200 PLN w łapkę i udać się do WYSPECJALIZOWANEGO biura i tam zadać pytania które przewijały się w tym wątku...

Cóż może jestem naiwny ale po początkowej EUFORII tak własnie zrobiłem, wydałem kilkaset złotych - bo to drobne w porównaniu z tym co trzeba później zapłacić jako karę + karne odsetki dla polskiego US.

Więc informacje które tutaj napiszę nie pochodzą od Pana Zdzicha z monopolowego ani również nie są zasłyszane w kolejce po bilet autobusowy....

Udałem się do najbardziej utytułowanego biura "PRESTIŻ" mającego certyfikaty i inne duperele, tam przyjęto mnie miło jednak szybko sprowadzono na ziemię...

"PODATEK NALEŻY PŁACIC TAM GDZIE LEZY INTERES ŻYCIOWY SPRZEDAJACEGO"

Była o tym mowa wiele razy, wiele osób dyskutowało że przecież przez inernet te tempaki z US nie są w stanie udowodnić czy sprzedajemy to z USA z Arabii Saudyjskiej czy tez z Polski...

Zgadza się, ale skoro już na starcie zakładamy "nieczyste intencje" to jaki sens wydawac $ na zalozenie w DE i ryczałt skoro i tak zamierzamy kantowac...

No tak - odpowiadam, ale wiele osob na popularnym serwisie Allegro posiada wlasnie firmy w DE i maja sie bardzo dobrze...

No tak, mają się dobrze - doputy zazdrosny szwagier, była dziewczyna, sąsiad lub były wspólnik niezadowolony z podziału zysków nie napisze donosu do US, a ten w PRAKTYCE czeka zawsze 4 lata i 3 miesiące celem wszczęcia postepowania wyjasniajacego... 4 lata?? PYTAM ... Tak odpowiada miła Pani pracowałam w US kilkanascie lat i taka najczesciej jest praktyka - US moze wszczac postepowanie na 5 lat wstecz - i z danej kwoty wyliczyc odsetki oraz karę...

Na krótkim wycinku z rozmowy który jest moze wyrwany z kontekstu widac, ze cała operacja mija się z celem... Bo czy zalozymy firmę w DE czy jej nie zalozymy wcale i prowadzimy dzialanosc - sprzedaz w Polsce - łamiemy nasze rodzime prawo podatkowe...

Biło pisane oczywiscie, ze przeciez mozna robic to wszystko bez przelewania na wlasne konto bankowe, ale po pierwsze jesli wypiszemy na siebie pelnomocnictwo do zalozenia konta w Polsce jest to wielce podejrzane, a jesli poprosimy Pana Zdzicha - miejsowego pijaczka aby to dla nas zrobil za wino - Pan Zdichu jak go chwyca za jaja , sprzeda nas bez mrugniecia okiem...

Prowadzenie sprzedazy bez konta w Polsce jest dla mnie nie do pomyslenia...

Tak chcialem napisac swoje 3 grosze - aby przestrzec tych ktorzy widza w DE złoty lek na nasz US.

Pamietajcie mamy XXI wiek, kazda transkajca, kazdy przelew kazda wypłata zostawia slad - moze w polskim US pracują tempaki, ale niech znajdzie sie jeden ambitny - gdy dobierze Wam się do DUPY - zostaniecie z poteżnymi długami bez perspektyw na przyszłość...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

kolego sympatyczny, te porady tak nie do konca, a mianowicie znam dobrego doradce podatkowego i mozesz mieć firme , w DE, UK gdzie Ci sie podoba, podatki placisz tam gdzie firma, konto w PL masz ale na firmę itd, i nasz US moze Ci skoczyć, dosłownie i w przenośni, wszystko z głową i rozsądkiem. A jak mnie zazdrosny szwagier podkabluje to coż , US zrobi mi kontrolę jako Panu Kowalskiemu to wszystko, a to co na koncie firmowym, to może sobie pomarzyć, konto w kraju na firmę może mi skoczyć, można wszystko ale z głową i zgodnie z prawem. Dlatego wiele przedsiębiorców zakłada firmy za granicą, szczególnie w UK, proste przepisy podatkowe, niski ZUS , swoboda dzialalności.

Dodano po 1 minutach:

a dodając w UK masz plus , umowa o podwójnym opodatkowaniu, a DE masz wszystko na firmę i masz też w nosie.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

Pawlut pisze:Pamietajcie mamy XXI wiek, kazda transkajca, kazdy przelew kazda wypłata zostawia slad
Jak sam stwierdziłeś mamy XXI wiek i są mozliwości,żeby śladów nie było 8)
ale to niektórych przerasta...........

Pawlut
Uczestnik
Uczestnik

Tak, racja - tylko zdradź mi tajemnicę Wszechświata w jaki sposób założysz konto firmowe z DE w Polsce???

Przecież przy zakładaniu konta wymagane jest ksero dowodu osobistego osoby REPREZENTUJĄCEJ firmę...

Nie twierdzę że jestem Alfą i Omegą - tylko chodzi tutaj o prozaiczne sprawy - jak właśnie wspomniane konto bankowe - będziesz miał upoważnienie od samego siebie jako od Pana Johna Smitha? Czemu nie lecz podczas kontroli nasz US mając podejrzenie, że doszło do przestępstwa skarbowego będzie mógł wystąpić do banku o ujawnienie informacji odnosnie założyciela konta...

US wzywa Ciebie na miłą rozmowę i co odpowiesz? Ze poznałeś Pana Smitha podczas bryżdza w internecie? że znasz go z Facebooka i poprosił CIe od drobną przysługę???

Tak jak wspominałem, nie niedoceniajmy tak strasznie naszego rodzimego US, tym bardziej, że jak mówimy tutaj o naprawdę dużych pieniądzach na przestrzeni 5 lat...

No i druga sprawa - Twoje pieniądze są bezpieczne na koncie firmowym w USA - zgadza się - nie ma bata ramiona polskiego US są tutaj za krótkie - ale uzbierałeś powiedzmy 100,000 PLN - i co dalej? bedziesz codziennie masturbował sie patrzac na stan konta ??? Czy wyplacal codziennie z bankomatu po 500 PLN :)

Odrazu mówię, że ten post to nie jest żaden atak na Ciebie - czytam ten wątek od bardzo dawna - i z tego co widzę chodzi poprostu tylko o to aby ukryć swoje dochody przed polskim US. A pisanie o "optymalizacji" w tym przypadku to duże nadużycie :)

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Tak samo jak zalozylem konto firmowe firmy z Londynu w Polsce, nic szczególnego.

Dodano po 3 minutach:

i nie chodzi o ukrywanie dochodów , w UK są inne przepisy , lepsze, łatwiejsze , jest swoboda prowadzenia działalności gospodarczej, i mogę prowadzić gdzie mi się podoba. A jak US mnie wezwie to co z tego ? Firma działa w Anglii, tam płaci podatki, ubezpieczenie itd, z DE trochę trudniej, nie ma umowy o podwójnym opodatkowaniu, ale też się da mieć konto w PL i urząd nic do tego nie ma, twierdzisz inaczej, masz prawo, ja mówię z praktyki.

Pawlut
Uczestnik
Uczestnik

z praktyki? Czyli byłeś wzywany przed Najjaśniejsze Oblicze Urzędu Skarbowego???

ODPOWIEDZ