Żeby nie było, do tych dwóch udanych dorzucam jeszcze 2 trejdy nie udane na parze USD/CAD
2010_12_15 - w tym tygodniu dwa razy wchodziłem w USDCAD, oba wejścia były na tej samej podstawie, tzn konsolidacja i gra wewnątrz. Zauważyłem że cena zbliżyła się do poziomu 1,0026 gdzie już 2 razy w tym tygodniu dochodziło do odbicia i kilkudziesięcio - pipsowego szybowania w górę. SL ustawiam dokładnie na poziomie 1,0000 gdyż był to poziom 2 pipsy poniżej minimum z tego miesiąca. Co się okazało cena jeszcze w tej godzinie ruszyła ostro w dół (prawdopodobnie doszło do likwidacji stopów) i doszła dokładnie co do pipsa do 1,0000 gdzie wyrzuciła mnie z trejdu na -26p.
W tym momencie rozciągnąłem minimum konsolidacji i wchodzę i obserwuję dalej sytuację na tej parze. Z tego względu że był to ważny poziom postanowiłem poczekać na ewentualne kolejne wejście. Ustawiam zlecenie oczekujące na poziomie 12,8% konsolidacji. Moją decyzję o kupnie poparł dodatkowo pinbar który utworzył się na wykresie 4H. Wejście na poziomie 1,0042. Cena idzie nieznacznie w górę, czekam czwartek, gdzie tworzy się mniejsza konsolidacja, w piątek rano postanawiam przestawić SL na BE, gdyż cena była już ponad 30p ponad wejściem i w piątek teoretycznie nie miała zbyt dużego pola manewru. Niestety okazuje się że po raz kolejny zostaję wyrzucony z pozycji po czym cena idzie bardzo mocno w górę. Niestety i takie sytuacje się zdarzają, w sumie mój błąd że zbyt szybko przestawiłem SL, ale nie sądziłem że może dojść do takiej sytuacji. Powinienem poczekać jeszcze kilka godzin, po czym przestawić SL poniżej kolejnego dołka a później zarządzać pozycją w miarę zmian sytuacji na rynku. Z drugiej strony, na szczęście pozycja zamknięta na zero.
i jeszcze taka mała prośba do forumowiczów, żeby w miarę możliwości podpowiadali co robię nie tak, na co powinienem zwrócić uwagę itd, z góry dzięki za wszelkie uwagi!
pozdrawiam!!