7LS part 1
Co do kabla i edka to mogą sie troche rozjechać w najbliższym czasie. Edek niedługo trafi na opory D1(wg. mojego systemu choć tak w zasadzie to nie mam systemu) i pewnie się chwilę pokonsoliduje z tendencją zwyżkową. Jeśli EG utrzyma kierunek to Kabel może polecieć w dół. Tym bardziej, że moje stochy z D1 znacznie gożej wyglądają dla kabla niż dla edka.
Tak nawiasem mówiąc to co dziś zrobili to poezja. Nie wiem czy, ktoś jeszcze dostrzega tą misterną grę. Może pukacie się w głowy mając mnie za głosiciela teorii spiskowych. Mniejsza z tym... tak ślicznie zerżniętych azjatów i europejczyków jak dziś dawno nie widziałem, a wszystko to z pomocą ...dziś padło na EBC. Moim zdaniem nie ma przypadków, a ludzie od newsów czyli najważniejsi biurokraci światowej gospodarki, biorą co prawda pieniądze podatników, ale pracują w sektorze prywatnym.
Pozdr.!
Tak nawiasem mówiąc to co dziś zrobili to poezja. Nie wiem czy, ktoś jeszcze dostrzega tą misterną grę. Może pukacie się w głowy mając mnie za głosiciela teorii spiskowych. Mniejsza z tym... tak ślicznie zerżniętych azjatów i europejczyków jak dziś dawno nie widziałem, a wszystko to z pomocą ...dziś padło na EBC. Moim zdaniem nie ma przypadków, a ludzie od newsów czyli najważniejsi biurokraci światowej gospodarki, biorą co prawda pieniądze podatników, ale pracują w sektorze prywatnym.
Pozdr.!
- Mike_Scofield
- Pasjonat
Zastanawia mnie zawsze "co było pierwsze jajko czy kura?".dargoth pisze:Wyjaśnienia należy szukać na wykresie EG. Funt się mocno osłabia wzgledem euro więc trudno, żeby kabel dotrzymywał kroku edkowi.
Czy edek umacnia się wobec kabla i dlatego edek umacnia się również wobec dolara a kabel nie, czy może edek umacnia się wobec dolara, kabel nie potrafi i dlatego edek umacnia się również wobec funta ...
Pary EURUSD i GBPUSD są majorsami, a EURGBP crossem więc teoretycznie przyczyną powinno być to, co dzieje się na majorsach, a skutkiem to, co widzimy na crossie, a nie na odwrót ...
Nie wiem co o tym sądzisz dargoth ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Tu nie chodzi o to co było pierwsze i nie ma znaczenia czy to są majorsy czy crossy. Jak myślisz dlaczego kabel miałby nie potrafić? Mirek - bodajże najlepszy trader na tym forum, wybrał dziś kabla nie edka ale mimo to edek więcej dziś zrobił od kabla, który charakteryzuje się większą zmiennością. Co o tym zadecydowało? Zadecydowały szeroko rozumiane fundamenty, które decydują o sile poszczególnych walut. Siłę euro w stosunku do funta najlepiej widać na parze EUR/GBP i właśnie siła poszczególnych walut wpływa na dynamikę, a czasami nawet na kierunek zmian na parach, w których te waluty są jedną ze stron.Mike_Scofield pisze:Zastanawia mnie zawsze "co było pierwsze jajko czy kura?".dargoth pisze:Wyjaśnienia należy szukać na wykresie EG. Funt się mocno osłabia wzgledem euro więc trudno, żeby kabel dotrzymywał kroku edkowi.
Czy edek umacnia się wobec kabla i dlatego edek umacnia się również wobec dolara a kabel nie, czy może edek umacnia się wobec dolara, kabel nie potrafi i dlatego edek umacnia się również wobec funta ...
Pary EURUSD i GBPUSD są majorsami, a EURGBP crossem więc teoretycznie przyczyną powinno być to, co dzieje się na majorsach, a skutkiem to, co widzimy na crossie, a nie na odwrót ...
Nie wiem co o tym sądzisz dargoth ...
W zasadzie warto się na tym wszystkim zastanowić, by lepiej zrozumieć rynek. Wiem, że do sukcesu nie jest niezbedne rozumienie rynku tylko kilka dobrych setupów i nie trzeba widzieć różnicy między parą walutową a walutą, ale mimo to polecam próbować ogarnąć jak najwięcej. Można wtedy zobaczyć dużo więcej i mieć znacznie większą kontrolę.
Pozdr.!
- Mike_Scofield
- Pasjonat
No cóż, widać, że nie jesteś na bieżąco w tej kwestii.dargoth pisze:kabla, który charakteryzuje się większą zmiennością
Od kilku miesięcy edek ma dużo większą zmienność niż kabel.
Aktualny daily range liczony z ostatnich 24 dni to:
edek 155 pips
kabel 129 pips
Dlatego też nie gram już na kablu tylko na edku ...
Bo kabel się zachowuje ja leniwiec od jakiegoś czasu.dargoth pisze:Jak myślisz dlaczego kabel miałby nie potrafić?
To chyba oczywiste, że nie na NZDUSD ...dargoth pisze:Siłę euro w stosunku do funta najlepiej widać na parze EUR/GBP
Polecam obserwować zmienność, wtedy można wybrać lepszą parę do trejdowaniadargoth pisze:polecam próbować ogarnąć jak najwięcej

"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
No tak przyłapałeś mnie na niewiedzy.
Obowiazki spowodowały, że wypadłem z forexu na kilka miesięcy i dopiero powoli wracam do gry, choć narazie niewiele czasu jestem w stanie poświęcić wykresom.
Co do obserwowania zmienności, to nie jest mi to potrzebne do grania. Nie nastawiam się na dużą liczbę pipsów i zdarza mi się grać na parach o bardzo małej zmienności jak EG czy UJ (no chyba że tu też sie pozmieniało i nie zauważyłem).
Zapytałeś, odpowiedziałem. Nie chciałem być uszczypliwy, a jedynie pomóc. Uważam, że rada jaką dałem była dobra. Nie musisz z niej oczywiście korzystać skoro masz tak dobrą metodę jak obserwowanie zmienności.
Pozdr.!
Obowiazki spowodowały, że wypadłem z forexu na kilka miesięcy i dopiero powoli wracam do gry, choć narazie niewiele czasu jestem w stanie poświęcić wykresom.
Co do obserwowania zmienności, to nie jest mi to potrzebne do grania. Nie nastawiam się na dużą liczbę pipsów i zdarza mi się grać na parach o bardzo małej zmienności jak EG czy UJ (no chyba że tu też sie pozmieniało i nie zauważyłem).
Zapytałeś, odpowiedziałem. Nie chciałem być uszczypliwy, a jedynie pomóc. Uważam, że rada jaką dałem była dobra. Nie musisz z niej oczywiście korzystać skoro masz tak dobrą metodę jak obserwowanie zmienności.

Pozdr.!
- Mike_Scofield
- Pasjonat