7LS part 1

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

Co do kabla i edka to mogą sie troche rozjechać w najbliższym czasie. Edek niedługo trafi na opory D1(wg. mojego systemu choć tak w zasadzie to nie mam systemu) i pewnie się chwilę pokonsoliduje z tendencją zwyżkową. Jeśli EG utrzyma kierunek to Kabel może polecieć w dół. Tym bardziej, że moje stochy z D1 znacznie gożej wyglądają dla kabla niż dla edka.

Tak nawiasem mówiąc to co dziś zrobili to poezja. Nie wiem czy, ktoś jeszcze dostrzega tą misterną grę. Może pukacie się w głowy mając mnie za głosiciela teorii spiskowych. Mniejsza z tym... tak ślicznie zerżniętych azjatów i europejczyków jak dziś dawno nie widziałem, a wszystko to z pomocą ...dziś padło na EBC. Moim zdaniem nie ma przypadków, a ludzie od newsów czyli najważniejsi biurokraci światowej gospodarki, biorą co prawda pieniądze podatników, ale pracują w sektorze prywatnym.
Pozdr.!

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Jak tera Kabel pójdzie do góry, to będzie zajebiście ... Spadł w ciągu kilku sekund dokładnie o tyle ile miałem stopa ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

dargoth pisze:Moim zdaniem nie ma przypadków, a ludzie od newsów
Zgodzę się w całej rozciągłości dlatego zapytałem jaką bajkę chlapnęli?

Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

KRZYSIEKG pisze:Tak przypuszczam do 1.3302 a potem zjazd...
Podtrzymuję prognozę. Na tę chwilę zasięg wynosi 1.3295. Zobaczymy... :wink:
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

dargoth pisze:Wyjaśnienia należy szukać na wykresie EG. Funt się mocno osłabia wzgledem euro więc trudno, żeby kabel dotrzymywał kroku edkowi.
Zastanawia mnie zawsze "co było pierwsze jajko czy kura?".
Czy edek umacnia się wobec kabla i dlatego edek umacnia się również wobec dolara a kabel nie, czy może edek umacnia się wobec dolara, kabel nie potrafi i dlatego edek umacnia się również wobec funta ...
Pary EURUSD i GBPUSD są majorsami, a EURGBP crossem więc teoretycznie przyczyną powinno być to, co dzieje się na majorsach, a skutkiem to, co widzimy na crossie, a nie na odwrót ...
Nie wiem co o tym sądzisz dargoth ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

dargoth
Gaduła
Gaduła

Mike_Scofield pisze:
dargoth pisze:Wyjaśnienia należy szukać na wykresie EG. Funt się mocno osłabia wzgledem euro więc trudno, żeby kabel dotrzymywał kroku edkowi.
Zastanawia mnie zawsze "co było pierwsze jajko czy kura?".
Czy edek umacnia się wobec kabla i dlatego edek umacnia się również wobec dolara a kabel nie, czy może edek umacnia się wobec dolara, kabel nie potrafi i dlatego edek umacnia się również wobec funta ...
Pary EURUSD i GBPUSD są majorsami, a EURGBP crossem więc teoretycznie przyczyną powinno być to, co dzieje się na majorsach, a skutkiem to, co widzimy na crossie, a nie na odwrót ...
Nie wiem co o tym sądzisz dargoth ...
Tu nie chodzi o to co było pierwsze i nie ma znaczenia czy to są majorsy czy crossy. Jak myślisz dlaczego kabel miałby nie potrafić? Mirek - bodajże najlepszy trader na tym forum, wybrał dziś kabla nie edka ale mimo to edek więcej dziś zrobił od kabla, który charakteryzuje się większą zmiennością. Co o tym zadecydowało? Zadecydowały szeroko rozumiane fundamenty, które decydują o sile poszczególnych walut. Siłę euro w stosunku do funta najlepiej widać na parze EUR/GBP i właśnie siła poszczególnych walut wpływa na dynamikę, a czasami nawet na kierunek zmian na parach, w których te waluty są jedną ze stron.
W zasadzie warto się na tym wszystkim zastanowić, by lepiej zrozumieć rynek. Wiem, że do sukcesu nie jest niezbedne rozumienie rynku tylko kilka dobrych setupów i nie trzeba widzieć różnicy między parą walutową a walutą, ale mimo to polecam próbować ogarnąć jak najwięcej. Można wtedy zobaczyć dużo więcej i mieć znacznie większą kontrolę.
Pozdr.!

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

dargoth pisze:kabla, który charakteryzuje się większą zmiennością
No cóż, widać, że nie jesteś na bieżąco w tej kwestii.
Od kilku miesięcy edek ma dużo większą zmienność niż kabel.
Aktualny daily range liczony z ostatnich 24 dni to:
edek 155 pips
kabel 129 pips
Dlatego też nie gram już na kablu tylko na edku ...

dargoth pisze:Jak myślisz dlaczego kabel miałby nie potrafić?
Bo kabel się zachowuje ja leniwiec od jakiegoś czasu.
dargoth pisze:Siłę euro w stosunku do funta najlepiej widać na parze EUR/GBP
To chyba oczywiste, że nie na NZDUSD ...
dargoth pisze:polecam próbować ogarnąć jak najwięcej
Polecam obserwować zmienność, wtedy można wybrać lepszą parę do trejdowania :d

dargoth
Gaduła
Gaduła

No tak przyłapałeś mnie na niewiedzy.
Obowiazki spowodowały, że wypadłem z forexu na kilka miesięcy i dopiero powoli wracam do gry, choć narazie niewiele czasu jestem w stanie poświęcić wykresom.
Co do obserwowania zmienności, to nie jest mi to potrzebne do grania. Nie nastawiam się na dużą liczbę pipsów i zdarza mi się grać na parach o bardzo małej zmienności jak EG czy UJ (no chyba że tu też sie pozmieniało i nie zauważyłem).
Zapytałeś, odpowiedziałem. Nie chciałem być uszczypliwy, a jedynie pomóc. Uważam, że rada jaką dałem była dobra. Nie musisz z niej oczywiście korzystać skoro masz tak dobrą metodę jak obserwowanie zmienności.
:wink:
Pozdr.!

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

dargoth pisze:Nie chciałem być uszczypliwy, a jedynie pomóc.
OK, nie ma sprawy dargoth.

Awatar użytkownika
donny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: donny »

Dzień dobry :)

Ma ktoś jakiś pomysl na gre?

kerimb moze rzucisz jakis sygnal :twisted:

Zablokowany