Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

stodofox pisze:to znaczy że mój sl (teraz jakieś 400 pips od ceny) zamknie mi pozycje ?
To zależy czy Oanda zwiększa spread względem ceny Bid czy Ask lub może po połowie. W jednym przypadku od razu zamknie, a w ostatnim nie ale będzie blisko... Swoją drogą 500 pips to niezła przesada. 100-150 pips w nocy to standard u innych.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

SzyszeKx
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: SzyszeKx »

Cześć,

mam pytanie odnośnie teorii kontraktów terminowych. Co jakiś czas na BOSSA FX dostaję wiadomość o rolowaniu instrumentów i wynikających z tego dodatnich lub ujemnych punktach swapowych. Poszukałem troszkę w internecie i znalazłem jedynie informacje na temat par walutowych. A co z kontraktami na towary i surowce?

FWHEAT
Pozycje długie: -3850
Pozycje krótkie: +3850

Czy w takiej sytuacji nie opłacałoby się na kilka minut przed zrolowaniem instrumentu zająć krótką pozycję na WHEAT? :) Czy doskonały i głęboki rynek foreksowy nie powinien się skorygować o te punkty? Jest może jakaś poważna literatura na ten temat czy szukać tylko na xtrade lub wikipedii? :(

Dzieki
Krzysztof!

mario83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mario83 »

Pytanie dot. brokerow... czy wszyscy brokerzy pytaja sie w swoich formularzach (niezabezpieczonych!!!! :evil: ) podczas zakladania konta o dochody , pracodawce i inne poufne informacje?

Przeciez nie staram sie o kredyt, zeby podawac takie informace...
kupuj POLSKIE produkty

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

mario83 pisze:Pytanie dot. brokerow... czy wszyscy brokerzy pytaja sie w swoich formularzach (niezabezpieczonych!!!! ) podczas zakladania konta o dochody , pracodawce i inne poufne informacje?

Przeciez nie staram sie o kredyt, zeby podawac takie informace...
Nie wszyscy, to przeważnie zależy od powagi brokera i kraju w którym jest sytuowany (często wymaga tego prawo). Dla jasności, Ci "grubsi" z reguły o to pytają, szczególnie z UK ;).

Po co o to pytają?
W ten sposób, poznając dobrze swojego klienta, badają jego wypłacalność w przypadku, gdy zdarzy się np. na skutek luki cenowej, że na koncie powstanie deebt, czy klient będzie w stanie uregulować dług. Zdarza się, że broker ocenia klienta jako zbyt ryzykownego dla niego np. w sytuacji gdy minimalny depozyt wynosi 10 000 USD, klient wpłaca 20 000 USD podając, że tyle wynoszą jego oszczędności, przy rocznym dochodzie z pracy na poziomie 7 000 USD.

Jest to używane tylko do wewnętrznego użytku firmy, a sami i tak nie mają zbytnio możliwości weryfikacji podawanych przez klienta informacji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

raposo pisze:Jest to używane tylko do wewnętrznego użytku firmy, a sami i tak nie mają zbytnio możliwości weryfikacji podawanych przez klienta informacji.
Tego nie byłbym taki pewny. Nie wiem jak w innych krajach ale w UK brokerzy przeprowadzają Credit Check.
Który ma potem wpływ na Twoją zdolność kredytową. Że nie wspomnę że w tej bazie jest bardzo dużo ważnych informacji.

raposo pisze:Dla jasności, Ci "grubsi" z reguły o to pytają, szczególnie z UK
W UK z to chyba nawet idąc do wróżki się pytają :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

mario83
Gaduła
Gaduła

OK... czyli od tak sobie podaliscie zarobki, miejsce zatrudnienia, adres, dane z dowodu etc na zwyklym niezabezpieczonym formularzu?

Geeeez.....
kupuj POLSKIE produkty

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

czyli od tak sobie podaliscie zarobki, miejsce zatrudnienia, adres, dane z dowodu etc na zwyklym niezabezpieczonym formularzu?
A to od brokera zależy czy formularz jest lub nie jest zabezpieczany... W Dukascopy jest ;).
I jak wspominałem, rzadko kiedy to weryfikują...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

mario83
Gaduła
Gaduła

Mam pytanie dot. DukaScopy:

Z Twojej strony wyczytalem ze mozna grac minilotami (1000 pozycji waluty bazowej) i minimalny depozyt to 1000USD.

Nie do konca rozumiem prowizje... jezeli otworze pozycje EUR/USD na 10000pozycji i zamkne ja z zyskiem 10pipsow to jaka bedzie prowizja?

pzdr
kupuj POLSKIE produkty

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

mario83 pisze:Nie do konca rozumiem prowizje... jezeli otworze pozycje EUR/USD na 10000pozycji i zamkne ja z zyskiem 10pipsow to jaka bedzie prowizja?
Zysk czy strata nie ma nic do tego. Chodzi o wolumen transakcji.
Jak widzisz są różne progi prowizyjne i jest to uzależnione od:
- wpłaconego depozytu
- ilości środków które znajdują się na rachunku (depozyt+zysk)
- obrotu w danym miesiącu.

Przyjrzyj się dokładnie przykładom, a w razie wątpliwości odezwij się do mnie na jeden z kontaktów, bo to nie do końca wątek o tym brokerze... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Witam. Przeczytałem 40 stron tego tematu i dowiedziałem się kilku rzeczy, których chciałem się dowiedzieć ale niestety nie wszystkich :(

Najbardziej intryguje mnie pojęcie "Lot'a" za cholere nie rozumiem o co z tym chodzi.

Wyczytałem że jest to "minimalna ilość jednostek waluty bazowej", że 1 lot = 100 000 (ale jakiej? PLN, USD, GBP?)

Do czego służy ten lot?
Czy jak np chce otworzyć mikrokonto (a tam właśnie pojawia się takie pojęcie jak 0,01 lota) to muszę na początku wpłacić tam 0,01*100 000 = 1000PLN, USD itp?
Z dotychczasowej lektury zauważyłem, że Lot'a wykorzystuje się także do wyznaczania wielkości stawek wejść - coś poplątałem?

Do czego służy okno "Wolumen" w zleceniu transakcji w MT4?

I kilka pojęć których nie jestem pewien:

Spread - jest to po prostu "prowizja" dla maklera?

Tick - domyślam się, że Tickiem nazywana jest jakaś zmienna/informacja która może wpływać na kursy? Tak?

Co to jest FIBO?

Co oznaczają pojęcia (skróty?) - AT, AF

Czym jest luka? (Domyślam się, że może to być nagły skok wartości - np na skutek zamknięcia notowań na weekend - zamyka się na poziomie X w pt, otwiera na X+1 w nd wieczór?)

Na czym dokładnie polegają punkty swapowe i na jakich zasadach broker je nalicza?

Byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, szczególnie wdzięczny będę za łopatologiczne objaśnienie mi pojęcia LOT'a :)

Pozdrawiam!

Edit: jeszcze jedna sprawa

MetaTrader nie łączy mi się z notowaniami w czasie rzeczywistym :(
Jakieś pomysły, co może być źle?

ODPOWIEDZ