Waluta bazowa to ta pierwsza w parze ( druga to waluta kwotowana ) więc 1 lot to 100 000 dolarów w parze USDJPY, a w parze EURUSD to będzie 100 000 Euro. Lot to wielkość pozycji. Jeśli zawierasz transakcje na lewarze 1:100 to do zakupu 1 lota USD nie będziesz potrzebował ok 300 000 zł ale tylko 3000 zł.Patyk89 pisze:Najbardziej intryguje mnie pojęcie "Lot'a" za cholere nie rozumiem o co z tym chodzi.
Wyczytałem że jest to "minimalna ilość jednostek waluty bazowej", że 1 lot = 100 000 (ale jakiej? PLN, USD, GBP?)
Do czego służy ten lot?
To jest właśnie wielkość pozycji określana w lotach.Patyk89 pisze:Do czego służy okno "Wolumen" w zleceniu transakcji w MT4?
to różnica między ceną kupna i ceną sprzedaży tak jak w kantorze.Patyk89 pisze:Spread - jest to po prostu "prowizja" dla maklera?
Tick to pojedynczy ruch ceny. W jednej minucie, w jednej świeczce np. minutowej cena zmienia się wiele razy i to jest właśnie tick.Patyk89 pisze:Tick - domyślam się, że Tickiem nazywana jest jakaś zmienna/informacja która może wpływać na kursy? Tak?
Poziomy fibonacciego. Tutaj szerszy temat i odsyłam do przeglądarki.Patyk89 pisze:Co to jest FIBO?
Analiza Techniczna czyli w skrócie analizowanie wykresów, liniiPatyk89 pisze:Co oznaczają pojęcia (skróty?) - AT, AF
wsparć , oporu itd....czysto matematyczne podejśćie.
Analiza Fundamentalna w skrócie analizowanie na podstawie sytuacji gospodarczo-ekonomicznej kraju danej waluty itd.
Tak. Ale luka może być również podczas gwałtownego ruchu ceny np. podczas odczytu ważnych danych makroekonomicznych. Ta pierwsza to tzw. luka weekendowa.Patyk89 pisze:Czym jest luka? (Domyślam się, że może to być nagły skok wartości - np na skutek zamknięcia notowań na weekend - zamyka się na poziomie X w pt, otwiera na X+1 w nd wieczór?)