Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Patyk89 pisze:Najbardziej intryguje mnie pojęcie "Lot'a" za cholere nie rozumiem o co z tym chodzi.

Wyczytałem że jest to "minimalna ilość jednostek waluty bazowej", że 1 lot = 100 000 (ale jakiej? PLN, USD, GBP?)

Do czego służy ten lot?
Waluta bazowa to ta pierwsza w parze ( druga to waluta kwotowana ) więc 1 lot to 100 000 dolarów w parze USDJPY, a w parze EURUSD to będzie 100 000 Euro. Lot to wielkość pozycji. Jeśli zawierasz transakcje na lewarze 1:100 to do zakupu 1 lota USD nie będziesz potrzebował ok 300 000 zł ale tylko 3000 zł.
Patyk89 pisze:Do czego służy okno "Wolumen" w zleceniu transakcji w MT4?
To jest właśnie wielkość pozycji określana w lotach.
Patyk89 pisze:Spread - jest to po prostu "prowizja" dla maklera?
to różnica między ceną kupna i ceną sprzedaży tak jak w kantorze.
Patyk89 pisze:Tick - domyślam się, że Tickiem nazywana jest jakaś zmienna/informacja która może wpływać na kursy? Tak?
Tick to pojedynczy ruch ceny. W jednej minucie, w jednej świeczce np. minutowej cena zmienia się wiele razy i to jest właśnie tick.
Patyk89 pisze:Co to jest FIBO?
Poziomy fibonacciego. Tutaj szerszy temat i odsyłam do przeglądarki.
Patyk89 pisze:Co oznaczają pojęcia (skróty?) - AT, AF
Analiza Techniczna czyli w skrócie analizowanie wykresów, linii
wsparć , oporu itd....czysto matematyczne podejśćie.
Analiza Fundamentalna w skrócie analizowanie na podstawie sytuacji gospodarczo-ekonomicznej kraju danej waluty itd.
Patyk89 pisze:Czym jest luka? (Domyślam się, że może to być nagły skok wartości - np na skutek zamknięcia notowań na weekend - zamyka się na poziomie X w pt, otwiera na X+1 w nd wieczór?)
Tak. Ale luka może być również podczas gwałtownego ruchu ceny np. podczas odczytu ważnych danych makroekonomicznych. Ta pierwsza to tzw. luka weekendowa.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Czyli w skrócie jeżeli będę chciał zakupić w parze EUR/PLN 100euro, wklepię w "wolumen" "100" czy "0,001"?

No i ta jazda z MetaTraderem, nie wiem czemu nie chce mi się połączyć z notowaniami online :(

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Patyk89 pisze:Czyli w skrócie jeżeli będę chciał zakupić w parze EUR/PLN 100euro, wklepię w "wolumen" "100" czy "0,001"?
Na 0.1 lota wydasz ok 400 zł więc tak jakbyś kupował 100 EUR a bez lewara 10000 EUR. Na 0.01 lota wydasz tylko ok. 40 zł więc tak jakbyś kupował 10 EUR a bez lewara 1000 EUR.
Patyk89 pisze:No i ta jazda z MetaTraderem, nie wiem czemu nie chce mi się połączyć z notowaniami online
Teraz ? Notowania on line w zależności od brokera zaczynają się w niedzielę od 23.00 lub od 22.00.
Jest weekend :lol:
Solą życia jest kasa.

davidm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davidm »

A ja mam takie pytanie:

Otóż wiele osób pisze o tym, że zamykają swoje pozycje po kilkunastu godzinach, lub kolejnego dnia.

Założyłem konto demo na fxpro, i gdy zostawiałem na noc, lub na kilka godzin otwartą pozycję, rano lub po tych kilku godzinach była już zamknięta. Czy ktoś może mi napisać, jak można mieć otwartą pozycję przez kilka godzin/dzień ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

davidm prawdopodobnie pan MC zapukał do Twoich drzwi :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

davidm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davidm »

hehe co masz na myśli ? :)

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

davidm pisze:hehe co masz na myśli ?
To tylko demo więc luz .Jak nie dałeś SL to broker zamknął tzw MC 8)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

davidm pisze:gdy zostawiałem na noc, lub na kilka godzin otwartą pozycję, rano lub po tych kilku godzinach była już zamknięta
Otwarłeś tak dużą pozycję w stosunku do swojego depo, że wystarczyło bardzo mało pipsów żeby zejść do poziomu MC. MC to tak duży poziom straty, przy którym broker sam zamyka pozycję. Przecież nie może dopuścić do sytuacji żeby pozycja zeszła na minus.
Przy otwieraniu pozycji musisz wiedzieć ile pipsów przyniesie Ci stratę, jakiej wielkości będzie ta strata, ile warty będzie pips itp. Nie można otwierać pozycji "na pałę". To tak jakbyś robił zakupy, a nie wiedział ile masz w portfelu.
A do przedmówców : przypominam, że jest to dział dla początkujących.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Kilka kolejnych pytań:

Czym jest "Balance" w MT4?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jest to ilość kasy którą mam na koncie, da? Udało mi się uciulać ok 100 dolców na plus a jednak balance nie zwiększył się o 100 dolców tylko o mniej...

Za to margin, mówi mi o tym, ile aktualnie moich środków na koncie "siedzi" w otwartych transakcjach?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Patyk89 pisze:Jest to ilość kasy którą mam na koncie, da?
Da, z zamkniętych pozycji.
Patyk89 pisze:Za to margin, mówi mi o tym, ile aktualnie moich środków na koncie "siedzi" w otwartych transakcjach?
Tak, free margin to ile możesz jeszcze "wydać" na otwarcie kolejnych pozycji, a equity to saldo konta uwzględniając bilans z otwartych transakcji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ