BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Fundamentem jest przeczytanie regulaminu brokera. Jeżeli spread jest stały to jest stały. Jeżeli jest zaznaczone że może być podwyższony to tak może być. A jeżeli jest typowo rynkowy to jest rynkowy. Ciężko to zrozumieć ?
Masz wieczną misję czepiania się wszystkiego oraz wymagania 400 lat pod komisjami...

PS: Kto zgłosił post jest tylko do wiadomości administracji.

pan tadeusz

Nieprzeczytany post autor: pan tadeusz »

tym razem to nie ja zglosilem (tylko dlatego ze ktos mnie uprzedzil) ale wcale sie nie dziwie. wszedzie wlazisz i spamujesz swoje blyskotliwe pytania. po kiego ch... ladujesz w ciagu 5 minut to samo pytanie w 3 tematach? znudzilo sie pieprzenie o cftc z ostatnich 20 lat, to znalazles inny temat?

jestes jalowy jak chomiki zhu zhu, na kazdym kanale, o kazdej porze to samo...

a poza tym - okresl co to sa NORMALNE warunki rynkowe? bo jakos nie widze mozliwosci okreslenia tego.

oczekujesz ze ktos ci odpowie - tak, czasami sobie podnosimy bez powodu, bo jakos trzeba zarabiac?

ech ZhuZhu wyluzuj z tymi fundamentalnymi pytaniami

aaaaa, jakie to dorosle :>

yawpc
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yawpc »

m_skiba[bossafx.pl] pisze:Witam
yawpc pisze:Chciałbym zapytać o jakie oferty Panu chodzi?
best bid i best ask od dostawcy płynności.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem i poproszę i wytłumaczenie, bo rozumiem, że jest w tym wypadku jakiś "dostawca płynności", i kim jest tu ten dostawca płynności który czasem nie wystawia odwrotnej ceny zgodnej co do dziesiętnej części pipsa?
A czy nie jest tak, że pisząc pan "oferty" myślał o innych uczestnikach rynku i o ogólnej sytuacji brokera który rzuca zlecenia na rynek, i stąd mogą pojawiać się nie dokładne zamknięcia pozycji, bo po prostu nie było drugiej strony która chciałaby zrealizować zlecenie co do dziesiętnej części pipsa?
Ale, po prostu zapomniał Pan, że jedynym dostawcą płynności, czyli drugą stroną transakcji jest DMBOŚ :) Tak więc nie rozumiem, DMBOŚ jako druga strona transakcji też wystawia zlecenia i zdaża się, że ta cena nie jest identyczna z ceną wystawioną przez klienta?
Nie wiem, czy dobrze to rozumiem, ale czekam na wytłumaaczenie.

m_skiba[bossafx.pl]
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m_skiba[bossafx.pl] »

a to ja też nie rozumiem pytania i proszę o wytłumaczenie.

MM czyli my - kwotujemy na bieżąco ceny po których nasi klienci mogą zawierać transakcje z nami (my zawsze jesteśmy drugą stroną transakcji).

"dostawca płynności" - miejsce gdzie my jako MM zabezpieczamy swoje pozycje zgodnie z procedurą zarządzania ryzykiem.

Pytanie dotyczy MM czy "dostawcy płynności" ?

Pozdrawiam

yawpc
Bywalec
Bywalec

Wcześniej ktoś pytał, dlaczego nie zamykają się zlecenia dokładnie po cenie jaką sobie ustawi.
Pan odpowiedział:
"Przy przejściu na 5 miejsc po przecinku ze względu na to że oferty nie zawsze występują co punkt, występuję więcej niewielkich luk (ułamki pipsa). W miarę rozwoju płynności rynków z 5 miejscami po przecinku - problem powinien znikać."

To ja zapytałem, o jakie oferty chodzi, i co to są te "ofert"
Pan odpowiedział: "best bid i best ask od dostawcy płynności"

I ja pytam, kim jest dostawca płynności? Czy ze względu, że DMBOŚ jest MM to przypadkiem dostawcą płynności dla klientów DMBOŚ nie jest właśnie DMBOŚ?
A jeśli drugą stroną transakcji jest DMBOŚ, to jeśli pisze Pan "best bid i best ask od dostawcy płynności" mysli Pan o DMBOŚ i to znaczy, że DMBOŚ wystawia sobie jakieś ceny ""best bid i best ask" które mogą nie pokrywać się czasami ze zleceniami klientów i poprostu stąd są te różnice w realizacji zleceń jakie ustawi sobie klient a ceną jaką faktycznie zostanie zawarta?
Może jakoś niezrozumiale tłumaczę o co mi chodzi. Mógłby również ktoś inny napisać czy roumie o co mi chodzi?

m_skiba[bossafx.pl]
Stały bywalec
Stały bywalec

yawpc pisze:I ja pytam, kim jest dostawca płynności? Czy ze względu, że DMBOŚ jest MM to przypadkiem dostawcą płynności dla klientów DMBOŚ nie jest właśnie DMBOŚ?
tak dostawcą płynności dla klientów DMBOŚ jest DMBOŚ.
yawpc pisze:A jeśli drugą stroną transakcji jest DMBOŚ, to jeśli pisze Pan "best bid i best ask od dostawcy płynności" mysli Pan o DMBOŚ i to znaczy, że DMBOŚ wystawia sobie jakieś ceny ""best bid i best ask" które mogą nie pokrywać się czasami ze zleceniami klientów i poprostu stąd są te różnice w realizacji zleceń jakie ustawi sobie klient a ceną jaką faktycznie zostanie zawarta?
Myślę że nieporozumienie i Pana wątpliwości wynikają stąd że temat nie jest tak prosty. Inaczej na rynkach realizowane są zlecenia typu limit a inaczej zlecenia typu stop. Istnieje także różnica między rynkami kierowanymi zleceniami a cenami... Pozostaje kwestia działania MM i jego dostawcy płynności..

nie wystawiamy sobie jakieś ceny bid i ask które mogą nie pokrywać się czasami ze zleceniami klientów...

realizacja zleceń odbywa się zgodnie z regulaminem i staramy się aby każdy klient przed zawarciem pierwszych transakcji wiedział jak to się u nas odbywa. Zachęcam do lektury dotyczącej forexu.

Giałda a OTC: http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... cat_id=993
Edukacja Forex: http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... cat_id=988

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

m_skiba[bossafx.pl] pisze:"dostawca płynności" - miejsce gdzie my jako MM zabezpieczamy swoje pozycje zgodnie z procedurą zarządzania ryzykiem.
Co to za wyspa to całe "miejsce"... bez jaj.. dawno skończyliśmy 18 lat, po co tak mydlić oczy?
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 307#150307
To transakcje:
- wychodzą poza serwer mt4, ale pozostają w środowisku DMBOŚ
- wychodzą poza serwer mt4 i poza śod. DMBOŚ
- nie wychodzą poza serwer mt4
:?: :?
m_skiba[bossafx.pl] pisze:Przy przejściu na 5 miejsc po przecinku ze względu na to że oferty nie zawsze występują co punkt, występuję więcej niewielkich luk (ułamki pipsa). W miarę rozwoju płynności rynków z 5 miejscami po przecinku - problem powinien znikać.
Prosiłbym jednak pisać nie gmatwając.
m_skiba[bossafx.pl] pisze:Myślę że nieporozumienie i Pana wątpliwości wynikają stąd że temat nie jest tak prosty
Książki są o fizyce kwantowej, a instrukcja rynków OTC Bossa to typowy elementarz jak zbłądzić na rynku, do którego dostępu się nie ma. :lol:

Wracając
m_skiba[bossafx.pl] pisze:"dostawca płynności" - miejsce gdzie my jako MM zabezpieczamy swoje pozycje zgodnie z procedurą zarządzania ryzykiem.
Zgodnie z tym procedurę tą realizuje dealer, virtual dealer lub inny system pod warunkiem istnienia innej zewnętrznej procedury niestandardowej jaką zwykle przyjmuje się w obrębie serwera mt4.
m_skiba[bossafx.pl] pisze:best bid i best ask od dostawcy płynności.
Na podstawie czego DMBOŚ określać chcę best bid/ask skoro sam jest LP?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

yawpc
Bywalec
Bywalec

No polecenie czytania materiałów, :), no cóż.

"m_skiba[bossafx.pl napisał:
Przy przejściu na 5 miejsc po przecinku ze względu na to że oferty nie zawsze występują co punkt, występuję więcej niewielkich luk (ułamki pipsa). W miarę rozwoju płynności rynków z 5 miejscami po przecinku - problem powinien znikać."

Po prostu Pan Skiba nieopatrznie odpowiedział jakby DMBOŚ był ECNem :) i nie potrzebnie broni swego, a ja się czepiłem, przecież każdy wie, że jesteście MM ;) i taki już przywilej MM, że może troszkę kombinować, a poza tym cały MT4 jest programem trochę sheetowym i ma wiele wad i trzeba to wliczyć w koszty. A realizowanie zleceń z niedokładnością rzędu dziesiętnych da się wybaczyć.
Tak więc nie ma co drążyć tematu, sam fakt, że przedstawiciele MM odpisują na forum to duży plus, i znak, że może DMBOŚ ma uczciwe intencje. :)

Choć, widzę, że Pan Zadora ma zakaz pisania ?? Bosze.
XTB nie pisze bo nie chce i się boi, a jak BOŚ pisze to dostaje zakaz pisania? Heh.

qw44qw
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: qw44qw »

Pytanie do Pana Skiby:

Czy DM BOŚ nadal nie planuje wprowadzenia mikrolotów w najbliższym czasie?
Moja strategia zakłada stopniowe zwiększanie/zmniejszanie zaangażowania. Dodatkowo cenię sobie dywersyfikację (po poszerzeniu oferty jest już jakaś możliwość, aby ją stosować).
Niestety brak mikrolotów skutecznie utrudnia mi wykonywanie tej strategii z depozytem na poziomie 10 000 PLN i są tylko dwa wyjścia: znaczne zwiększenie ryzyka (nie wchodzi dla mnie w grę) lub odejście od strategii, która jest dla mnie odpowiednia.

Pozdrawiam.

m_skiba[bossafx.pl]
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam,

Rozważamy taką możliwość. Jeżeli taka decyzja zapadnie to na pewno dopiero na początku przyszłego roku. Poinformuje o podjętej przez nas decyzji.

Wiele osób na tym forum uważa że mikroloty znacznie wzbogacą naszą ofertę i że są im potrzebne ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ