Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Mike_Scofield pisze:
TARKIN pisze:Czy nie miało by sensu w takim ustawieniu świec poczekać aż poziom odchodzącej od kanału przebije poziom otwarcia dochodzącej do kanału i wtedy dopiero wejść w rynek - w tym wypadku jest to poziom około 112,539.
Ale czemu tak? Jakie ma znaczenie poziom otwarcia poprzedniej świecy?

Jeśli już bardzo chcesz czekać na potwierdzenie to lepiej wchodzić na przebiciu HIGH poprzedniej świecy (ok. 112,70). Tylko zobacz jaką dużą część ruchu wtedy tracisz i jaki szeroki SL musisz postawić (ok. 40 pipsów).

Przeanalizuj sobie jeszcze raz ten wykres. Zobacz, że na poprzedniej świecy H1 PA było w dół. Potem otwarła się nowa H1 (PA ciągle w dół), wytworzył się dolny cień świecy, cena odbiła się od kanału, doszła do OPEN świecy i wtedy BUY. Ewentualnie można było poczekać jeszcze kilka pipsów na przebicie HIGH tej poprzedniej czerwonej M15, jeśli chcesz dodatkowego potwierdzenia.
czemu tak:
- wychodzę z założenia że wyższy TF jest ważniejszy więc dlatego sugeruje się poprzednia świecą h1
- ponadto analizy robotów i traderów często są oparte na poziomach otwarć świec (tak czytałem dlatego ważne sa momenty rozpoczęcia świec godzinowych)
- wielkie dzięki za zwrócenie mi uwagi na kwestię czemu OPEN a nie HIGH : to dylemat teoretyczny który będę musiał sprawdzić czysto praktycznie.

@ TeXs
w tym rysunku wchodzisz LONG bo dotknęło Fibo ale świeca h1 jest czerwona w tym momencie.

Problemem jest to że wy chłopaki już jesteście etap /y dalej i czasami wasze podpowiedzi wynikają z tego stanu, a ja staram sie nadążyć jak mogę:)
Mike_Scofield pisze: Wracając do tematu, to pamiętaj, że D1 to nie stricte świeca na wykresie D1, tylko to świeca liczona od początku danej sesji. W tym przypadku od 9:00 naszego czasu mamy Londyn i jest cały czas DOWN.
Zatem zgodnie z NLA, to wejście, które pokazujesz na GU jest tylko wejściem na ewentualnego krótkiego skalpa (5 pips).
Ale tak jak już pisałem takie trejdy lepiej sobie odpuszczać.
reasumując: Czy posiadając wskaźniki z "przewodnika TeXs mamy świece dzienne czy sesyjne ?

Ostatnie dwie kwestie:
1. Ma ktoś namiary na ulepszone wskaźniki TRO do NLA? - one chyba były płatne w postaci wolnych datków.

2. Zakładając że wchodzimy zgodnie z systemem - zostały spełnione wszystkie warunki oprócz jednego - Jaki jest według was dopuszczalny czas oczekiwania na ostatni warunek. Przykładowo:
świeczka m15 ruchem górę przebiło SELL potem (ta sam lub następna ) przebiła ruchem w dół ale godzinowa świeca nadal jest zielona.
Może opłynąć np 30 minut zanim świeca H1 zrobi się czerwona - czy to dyskwalifikuje wejście?
Może się przesunąć poziom SELL - czy samo przesuniecie poziomu dyskwalifikuje wejście w oparciu o poprzednie spełnione warunki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

TARKIN pisze: @ TeXs
w tym rysunku wchodzisz LONG bo dotknęło Fibo ale świeca h1 jest czerwona w tym momencie.

Problemem jest to że wy chłopaki już jesteście etap /y dalej i czasami wasze podpowiedzi wynikają z tego stanu, a ja staram sie nadążyć jak mogę:)
To tak na szybko Tarkin,
napiszę jak ja to widzę,

- odbicie od 38% traktuję tylko jak alert (uważaj, trend jest dość silny i cena nie mam ochoty na spadek - uważaj za chwilę może być odbicie )
- spełnienie innych elementów jest dodatkowym sygnałem na wejście.

Tutaj też mozna było poczekać na pojawienie się zielonej świecy na H1

Ale pamiętaj, że każdy z nas ma dodatkowe potwierdzenia wynikające z doświadczenia i obserwacji wykresów (setek bądź tysięcy godzin przed monitorem) więc czasami jest to intuicja :D

Nie poddawaj się i powodzenia.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

TARKIN pisze:Czy posiadając wskaźniki z "przewodnika TeXs mamy świece dzienne czy sesyjne
Dzienne, ale TRO stosował się do "sesyjnej", co jest moim zdaniem bardziej logiczne.
Poza tym opcja "sesyjna" była w paczce "płatnych" wskaźników :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, 20:24 przez Mike_Scofield, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Poprzedni trade zamknięty na TP :)
naturalnie zgodnie z założeniami NLA

wrzucam go aby nawiązać do tego co pisałem poprzednio i mam nadzieje, że komuś się przyda aby zobaczyć na czym polega ta metoda.

pozdrawiam,
no i nie zaśmiecam już tego wątku.

a przy okazji to zastanawiam czy nie można by było go jakoś uprzątnąć (jest to chyba najbardziej rozbudowany wątek)

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

tak to jest sztandarowy przykład NLA:

interpretacja dla tych co nie wiedza dla czego:

Świeca D1 miała kolor czerwony wiec nie handlowaliśmy ponad kanałem rysowanych przez Ema 50
nastąpiło przebicie tego kanału
a potem powrót w kierunku kanału
po odbiciu się od kanału (pierwsza czerwona Swiczka m15 ma duży knot górny)
nie widać dokładnie która świeczka przebiła linie SHORT fibo
ale został spełniony ostatni warunek ( spostrzegawczy widza że świeczka h1 ma także kolor czerwony)

Teraz jakby kolega TeXs uzupełnił to o dane TP i SL to by było super. ( nie tylko suche liczby - mała interpretacja dlaczego tak a nie inaczej :) )

Ja osobiście wybrałem ten system gdyż ma on najbardziej przejrzysty system wejść w rynek - co do wyjść z rynku przez wątek przewinęły się chyba ze 3 czy 4 metody.

Mike_Scofield - szukałem na forum kreslika czy TRO zrobił ulepszoną wersje sesyjnych świeczek jak na razie nie znalazłem :(
Pozostaje wiec postawić sobie poziomą linie poziome na poziomie rozpoczęciu sesji.

Tak dla ścisłości: przy poniedziałkowym porannym handlu line będzie wyznaczało otwarcie Tokio potem otwarcie Londynu i USA. Czy Frankfurt też mozna podłaczyć?
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

TARKIN pisze:szukałem na forum kreslika czy TRO zrobił ulepszoną wersje sesyjnych świeczek jak na razie nie znalazłem
Pozostaje wiec postawić sobie poziomą linie poziome na poziomie rozpoczęciu sesji.
Zamiast rysować poziome kreski możesz zastosować dwa wskaźniki:
- SESSIONS (zmodyfikowany przez TRO i pokazujący dokładnie sesje na wykresie);
- TRO TRAINING WHEELS (ustawia się w nim dokładnie czas brokera i czas rozpoczęcia danej sesji). Po odpowiednim wpisaniu parametrów wskaźnik traktuje jako nowe "dni" sesje zaczynające się odpowiednio wg polskiego czasu:
23:00 AU
01:00 TY
09:00 LD
14:00 NY
Wskaźnik na danym wykresie pokazuje w zależności od sytuacji odpowiedni tekst:
"ONLY TRADE LONG/ SHORT" albo "WAIT".

Wtedy już nie można mieć żadnych wątpliwości czy są spełnione warunki NLA czy nie :mrgreen:
TARKIN pisze:Czy Frankfurt też mozna podłaczyć
Frankfurt olej :lol:

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

cholera nie moge znalesc TRO TRAINING WHEELS ma ktos? moze link?
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

HunterPL pisze:cholera nie moge znalesc TRO TRAINING WHEELS ma ktos? moze link?
Wskaźnik był w paczce z płatnymi, może dlatego ciężko znaleźć :mrgreen:

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Mike_Scofield pisze:
HunterPL pisze:cholera nie moge znalesc TRO TRAINING WHEELS ma ktos? moze link?
Wskaźnik był w paczce z płatnymi, może dlatego ciężko znaleźć :mrgreen:
:( szkoda ze jestem splukany
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

HunterPL pisze:szkoda ze jestem splukany
No dobra, podaj maila na PW ...