czemu tak:Mike_Scofield pisze:Ale czemu tak? Jakie ma znaczenie poziom otwarcia poprzedniej świecy?TARKIN pisze:Czy nie miało by sensu w takim ustawieniu świec poczekać aż poziom odchodzącej od kanału przebije poziom otwarcia dochodzącej do kanału i wtedy dopiero wejść w rynek - w tym wypadku jest to poziom około 112,539.
Jeśli już bardzo chcesz czekać na potwierdzenie to lepiej wchodzić na przebiciu HIGH poprzedniej świecy (ok. 112,70). Tylko zobacz jaką dużą część ruchu wtedy tracisz i jaki szeroki SL musisz postawić (ok. 40 pipsów).
Przeanalizuj sobie jeszcze raz ten wykres. Zobacz, że na poprzedniej świecy H1 PA było w dół. Potem otwarła się nowa H1 (PA ciągle w dół), wytworzył się dolny cień świecy, cena odbiła się od kanału, doszła do OPEN świecy i wtedy BUY. Ewentualnie można było poczekać jeszcze kilka pipsów na przebicie HIGH tej poprzedniej czerwonej M15, jeśli chcesz dodatkowego potwierdzenia.
- wychodzę z założenia że wyższy TF jest ważniejszy więc dlatego sugeruje się poprzednia świecą h1
- ponadto analizy robotów i traderów często są oparte na poziomach otwarć świec (tak czytałem dlatego ważne sa momenty rozpoczęcia świec godzinowych)
- wielkie dzięki za zwrócenie mi uwagi na kwestię czemu OPEN a nie HIGH : to dylemat teoretyczny który będę musiał sprawdzić czysto praktycznie.
@ TeXs
w tym rysunku wchodzisz LONG bo dotknęło Fibo ale świeca h1 jest czerwona w tym momencie.
Problemem jest to że wy chłopaki już jesteście etap /y dalej i czasami wasze podpowiedzi wynikają z tego stanu, a ja staram sie nadążyć jak mogę:)
reasumując: Czy posiadając wskaźniki z "przewodnika TeXs mamy świece dzienne czy sesyjne ?Mike_Scofield pisze: Wracając do tematu, to pamiętaj, że D1 to nie stricte świeca na wykresie D1, tylko to świeca liczona od początku danej sesji. W tym przypadku od 9:00 naszego czasu mamy Londyn i jest cały czas DOWN.
Zatem zgodnie z NLA, to wejście, które pokazujesz na GU jest tylko wejściem na ewentualnego krótkiego skalpa (5 pips).
Ale tak jak już pisałem takie trejdy lepiej sobie odpuszczać.
Ostatnie dwie kwestie:
1. Ma ktoś namiary na ulepszone wskaźniki TRO do NLA? - one chyba były płatne w postaci wolnych datków.
2. Zakładając że wchodzimy zgodnie z systemem - zostały spełnione wszystkie warunki oprócz jednego - Jaki jest według was dopuszczalny czas oczekiwania na ostatni warunek. Przykładowo:
świeczka m15 ruchem górę przebiło SELL potem (ta sam lub następna ) przebiła ruchem w dół ale godzinowa świeca nadal jest zielona.
Może opłynąć np 30 minut zanim świeca H1 zrobi się czerwona - czy to dyskwalifikuje wejście?
Może się przesunąć poziom SELL - czy samo przesuniecie poziomu dyskwalifikuje wejście w oparciu o poprzednie spełnione warunki?