Dzikus - Krok po kroku

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

dzikus pisze:Utrzymanie się na powierzchni
A od tego już bardzo blisko........ :D do celu.....
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

dzikus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

I o to mi chodzi Marcin , jeśli oddale cele typu , kasa , lot , srelemorele maksymalnie bez ciśnienia skupie się na utrzymaniu się na powierzchni , potem , na regularnych zyskach a kolejne dwa cele to już krótkotrwała kwestia , przy skuteczności 50% i RR 1 lub lepiej , cel 3 i 4 przyjdzie DUŻO szybciej .

Rozbieżnośc celów w czasie ma aspekt czysto psychologiczny ( a to już do Asi która ma trudności z interpretacją tekstu)
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

1. Czekam na HH/LL
2. najlepiej jak ostatni S/R przewala momentum , jeśli przebicie jest słabe odpuszczam
3. czekam na zejście next świecy do ZL , zazwyczaj jest to pullback do przebitego poziomu ( S/R interesuje mnie bardziej niż poziom 0-50%momo)
4. wchodzę pod koniec pierwszej , podczas drugiej lub trzeciej świecy ( po momentum) , w zależności od jej zachowania / ułożenia się formacji , trudno to wytłumaczyć , na bieżąco będę się starał , (screen później)
Wszystko byłoby fajnie gdyby rynek nie był aż tak zmienny , dzisiaj podczas testów natrafiłem na kilka dni (symulator) w których zaliczyłem koło 20 wtop , kilku BE i wielu bardzo małych profitów , mogłem brać wiele razy po 30-40 pipsów , ale według planu miałem przesuwać odpowiednio SL na BE potem coraz wyżej , rynek był chaotyczny , walili LL , potem nagle momentum up i HH , HL , nagle LL , masakra , nie mam pojęcia jak przewidzieć i dostosować się do takich okresów żeby nie zrobić zwały na rachunku , miotało mną jak tylko mogło .
Zamykać połowe pozycji przy +30 ?
Po mocnym ruchu jak zaczynają hamować spierdzielić ?
Podglądać kabla na mniejszym interwale , szukając oznak zwrotu ?
Podglądać woodiego na m5 ?
Przeczekać bez pozycji ? Ale skąd będę wiedział czy to już koniec chaosu ?
Może mieć awaryjną strategię na takie coś ? I walić skalpy woodiem ?
Analizować wyższe TF ?
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

dzikus pisze:Woodie mnie znudził , grałem nim tylko w formacjach zgodnych z trendem , zauważyłem że z taką samą skutecznością mogę analizowac czysty wykres za pomocą PA
Muszę jednak przeprosić Woodiego , za rzadki jestem na PA , po kilku dniach widać że z tego zdania tryska ego , a to już sygnał ostrzegawczy . Nadal szukam mojej drogi , dziś opisze potencjalny plan na skalp woodiem . Ciekawe jest to że grając woodiem z RR 1:2-3 cienko mi szło , robiąc szybkie skalpy , szybko tnąc straty i grając zgodnie z trendem , napompowałem rachunek . Może lepiej nie walczyć ze sobą i zająć się tym co mi dobrze idzie zamiast napalać się na rajdy ?
Price Action

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Myślę, że bardzo dobrym wyjściem jest zamykanie części pozycji - tylko na jakich zasadach ? - a resztę zabezpieczać i trzymać do TP - wtedy naprawdę bardzo ograniczamy ryzyko - zresztą napisałem co nieco u siebie w dzienniku.

:)
No pain - No gain

dzikus
Gaduła
Gaduła

Spróbuje 1/2 pozycji zamykać tak żeby równało się SL , np SL 12 pipsów , pół pozycji na +12 , reszta na BE , potem przesuwam odpowiednio pod HL / LH , gdy tracą impet zamykam z ręki i szukam kolejnego setupu .
Price Action

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Ja już od dawna zastanawiam się nad czymś takim: dynamiczny algorytm zamykania pozycji zarówno zyskownej jak i stratnej - oczywiście dla każdej będą trochę inne zasady - ale w momencie wejścia "nie wiemy" kiedy zamkniemy pozycję - dobra na sl wiemy - ale dla TP - w zależności od specyficznego układu na wykresie - stosujemy dynamicznie zmieniające się procedury wyjścia - nie wiem jak to prościej wytłumaczyć - ale wg mnie powinno działać.

Bo nie można NIC na fx mieć ustalonego sztywno - tzn. trzeba mieć te ustalenia w pewnych ramach, w których możemy swobodnie się poruszać (dynamicznie wybierać działanie), w zależności od tego co się dzieje - ale to tak jak pisałem wcześniej - wyższa szkoła jazdy.

8)
No pain - No gain

dzikus
Gaduła
Gaduła

Mr.T pisze: za dużo eksperymentów robisz.trzeba trzymać się jednego i tłuc (system).potrzeba do tego czasu
Chyba powinienem zmienić temat dziennika , na : jak przestać być dziwką systemową

Zasady:

* pary : GU , EU , EJ

* TF : m5 (główny) , m15 (jako filtr) , h1(jako większy filtr)

* kiedy gram : dobra płynność

* maks 2 otwarte pozycje

* ryzykuje do 5% na pozycje , staram się uzyskać jak najmniejsze ryzyko .

( za jakiś czas chcę zwiększyć ilość otwartych pozycji do 3 i zmniejszyć ryzyko do max 3% )

* Strategia : WOODIE z uwagą na price action i główne poziomy S/R

* cel 1 : utrzymanie się na powierzchni ,

* cel 2 : regularne zyski

* cel 3 : utrzymanie się z fx za 2 lata

( 19 grudnia 2007 roku nabyłem pierwsze akcje na GPW ,w marcu zostało mi 30% kapitału , w kwietniu 2008 napaliłem się na fx , w sierpniu 2008 zdałem sobie sprawę że nie ważne co zrobię i tak tracę , nie wiedziałem co robię źle , styczeń 2010 zakładam ten dziennik z nadzieją że ktoś mi coś doradzi , luty-marzec 2010 ktoś mi pomaga :D 5h czasem więcej na gg , burza mózgów , inne spojrzenie na fx . Wiosna 2010 , zdaję sobie sprawę że to nie system tylko psychika mnie gubi , lato 2010 godziny na symulatorze , wrzesień 2010 sukces z woodiem , październik 2010 zdaję sobie sprawę że to nie system i tym razem też nie psychika nad którą popracowałem mnie gubi , tylko zarządzanie pozycją i kapitałem) Teraz szukam po forum , co jeszcze mnie czeka ... i tym razem postanowiłem uczyć się na czyiś błędach :D

* zarządzanie pozycją : skupiam się na regularnym zysku , ale skupiam się na sygnałach , nie mam celu np20 pipsów dziennie , ile dadzą tyle postaram się wziąć , w drugiej kolejności wyrobieniu jak najlepszego współczynnika RR , Pozycję zamykam jak tracą impet , gdy sygnał z m5 zgrywa się z m15 połowe pozycji zamykam RR 1:1 , druga połowa na BE które przesuwam , zamykam gdy m15 traci impet , gdy sygnał z m5 pokrywa się z m15 i h1 , liczę na ostrą jazdę :D , całość na BE i potem przesuwamy SL na coraz większy zysk , zamykam gdy h1 traci impet

* Spodziewam się :

wielu pozycji dziennie
szybkiego skalpu
małego stresu
raz na jakiś czas mocnego sygnału z m15
i świątecznie złapać momo h1

* kapitał próbny 50 zł

* jeśli tego nie stracę przez 3 tygodnie , dopłacę odpowiednie pieniądze i to będzie mój kapitał początkowy
klonmarcin pisze:Bo nie można NIC na fx mieć ustalonego sztywno - tzn. trzeba mieć te ustalenia w pewnych ramach, w których możemy swobodnie się poruszać (dynamicznie wybierać działanie), w zależności od tego co się dzieje - ale to tak jak pisałem wcześniej - wyższa szkoła jazdy.
Dziennik jest bardzo pomocny , każda rada sprawia że myśle , a jak myśle to czasem coś wymyśle . Dzięki :D
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

12 h przy symulatorze - 1,5 h w sklepie - pierwsza miłość (zmusiła mnie) - żarcie = Nic konstruktywnego , już nawet litery mi się mylą na klawiaturze , przetestowałem chyba wszystko o czym słyszałem po tysiąc razy . Wziąłbym jeden system , taki na RR 1:3 , lubie S/R ale czytając na forum temat Naked trading mam wrażenie że albo na to źle patrze albo coś ważnego nie zostało powiedziane , bo aż taki tępy chyba nie jestem . Przydałoby się pogadać z kimś kto gra 10 lat i pisze z hamaku pod palmą . Albo mózg mu ukraść , heh ja po dzisiejszym dniu już go nie mam , ale nie wejde ani na demo ani na real , dopóki grać się nie naucze :/
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

dzikus pisze:na to źle patrze
Do tego chce zgarnąć wszystkie pipsy z rynku , a po poczytaniu trochę na forum zrozumiałem że chyba nie o to w tym chodzi . Siadam do symulatora , testy zaczynam od tego co najlepiej mi poszło , czyli naked na h1, potem będę testował kolejno , S/R + woodie h1 , m15 , m5 , NLA m5 , m15 wszystko w różnych ustawieniach TP i SL , będzie ciekawie :) i chociaż to nie zawsze przyjemne to będę wklejał wszystkie możliwe dzisiejsze staty .

"2" to woodie z m15 , miałem grać formacjami zgodnymi z trendem , ale od czasu do czasu kusiłem się na przeciwtrendowe , zawahanie na rachunku nastąpiło jak grałem gdy rynek był marudny , potem zacząłem wtapiać regularnie jak zaczęło mi się nudzić , zamiast łapać 20 pipsów jak zaczęli hamować , ja przesówałem SL czekając aż skorekci i pójdzie dalej na większy profit , zazwyczaj tak nie było , używalem SL 30 i TP 40 , nie zawsze było cukierkowo więc zamykałem wcześniej , kilka razy grałem nie zgodnie z zasadami z różnym skutkiem , ogólnie to z woodiego jestem dumny :D jakbym poćwiczył było by lepiej , test na woodiem trwał chyba z tydzień , test na h1 miesiąc , h1 to wogóle dla mnie porażka , rzadki jestem :D

AHa i rachunek jest ustawiony na 500 $ , 1$ za pips , czyli to co powyżej i poniżej 500 to ugrane/owalone pipsy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Price Action

ODPOWIEDZ