Mr.T pisze: za dużo eksperymentów robisz.trzeba trzymać się jednego i tłuc (system).potrzeba do tego czasu
Chyba powinienem zmienić temat dziennika , na :
jak przestać być dziwką systemową
Zasady:
* pary : GU , EU , EJ
* TF : m5 (główny) , m15 (jako filtr) , h1(jako większy filtr)
* kiedy gram : dobra płynność
* maks 2 otwarte pozycje
* ryzykuje do 5% na pozycje , staram się uzyskać jak najmniejsze ryzyko .
( za jakiś czas chcę zwiększyć ilość otwartych pozycji do 3 i zmniejszyć ryzyko do max 3% )
* Strategia : WOODIE z uwagą na price action i główne poziomy S/R
* cel 1 : utrzymanie się na powierzchni ,
* cel 2 : regularne zyski
* cel 3 : utrzymanie się z fx za 2 lata
( 19 grudnia 2007 roku nabyłem pierwsze akcje na GPW ,w marcu zostało mi 30% kapitału , w kwietniu 2008 napaliłem się na fx , w sierpniu 2008 zdałem sobie sprawę że nie ważne co zrobię i tak tracę , nie wiedziałem co robię źle , styczeń 2010 zakładam ten dziennik z nadzieją że ktoś mi coś doradzi , luty-marzec 2010 ktoś mi pomaga

5h czasem więcej na gg , burza mózgów , inne spojrzenie na fx . Wiosna 2010 , zdaję sobie sprawę że to nie system tylko psychika mnie gubi , lato 2010 godziny na symulatorze , wrzesień 2010 sukces z woodiem , październik 2010 zdaję sobie sprawę że to nie system i tym razem też nie psychika nad którą popracowałem mnie gubi , tylko zarządzanie pozycją i kapitałem) Teraz szukam po forum , co jeszcze mnie czeka ... i tym razem postanowiłem uczyć się na czyiś błędach
* zarządzanie pozycją : skupiam się na regularnym zysku , ale skupiam się na sygnałach , nie mam celu np20 pipsów dziennie , ile dadzą tyle postaram się wziąć , w drugiej kolejności wyrobieniu jak najlepszego współczynnika RR , Pozycję zamykam jak tracą impet , gdy sygnał z m5 zgrywa się z m15 połowe pozycji zamykam RR 1:1 , druga połowa na BE które przesuwam , zamykam gdy m15 traci impet , gdy sygnał z m5 pokrywa się z m15 i h1 , liczę na ostrą jazdę

, całość na BE i potem przesuwamy SL na coraz większy zysk , zamykam gdy h1 traci impet
* Spodziewam się :
wielu pozycji dziennie
szybkiego skalpu
małego stresu
raz na jakiś czas mocnego sygnału z m15
i świątecznie złapać momo h1
* kapitał próbny 50 zł
* jeśli tego nie stracę przez 3 tygodnie , dopłacę odpowiednie pieniądze i to będzie mój kapitał początkowy
klonmarcin pisze:Bo nie można NIC na fx mieć ustalonego sztywno - tzn. trzeba mieć te ustalenia w pewnych ramach, w których możemy swobodnie się poruszać (dynamicznie wybierać działanie), w zależności od tego co się dzieje - ale to tak jak pisałem wcześniej - wyższa szkoła jazdy.
Dziennik jest bardzo pomocny , każda rada sprawia że myśle , a jak myśle to czasem coś wymyśle . Dzięki