Łoł , wziąłem te dwie pozycje twoje na kablu naniosłem na fxpro(bo chyba tam grasz?) i każda miała po 50 pips obsuwy, czyli razem 100pipsów. Mówisz o 20-30 pips i nawrotka a tutaj było spoooro więcej, a co jeśli nie zawróci ?? Dopłacasz do depo czy inny plan? Pytam poważnie bo sam gram podobnie tym systemem ale nie pozwalam na taki zjazd
tak na FX pro, jeśli grasz podobnym systemem to wiesz że są silne poziomy wsparcia i oporu i te słabsze, przy tych słabszych zgarniam po 5 pipsów, przy tych silniejszych po 20-50, jeśli cena przebiła mi ten słabszy poziom to sie nie stresuje czekam az osiagnie nastepny i nastepny itd... aż dojdzie do głownego poziomou wsparcia/oporu, jeśli zaczyna mi go przepychać to moge zamykać pozycje ze stratami, jednak przeważnie jest tak że cena tam nie dochodzi i odbija się wczesniej.
Nie pozwalasz na taki zjad, ja pozwalam jeśli cena mi dązy do głownego poziomu, jednak te 50 pipsów to może była sytuacja ekstrymalna wystepująca bardzo rzadko, cena poleci mi 50 pipsów i zaczyna sie odbijać, w tym momecie przeważnie otwieram znowy pozycje i daje TP 55 pipsów zgarnia mi dwa i jestem 60 pipsów na plus. Trudno mi jest określić SL żeby był sztywny, to trzeba nia bieżąco obserwować i panować na sytuacją, nie można popadać w pańke gdyż wtedy wychodzimi stratni. Grasz podobnym system ale napewno nie takim samym, więc musisz obserwować zachowania rynku na tym twoim systemie by dowiedzieć się o jak największej ilości prawdopodobnych ruchów rynku, on się zachowuje podobnie i często sie powtarza więc napewno jeszcze nie raz będe miał takie ekstrymalne sytuacje ( ekstrymalne bo chcąc nie chcać to jest skalp a 50 pipsów przy skalpie jest wielkim odbiciem ).
podsumowywująć:
praktyka, praktyka jeszcze raz praktyka, trzeba wiedzieć kiedy można sobie pozwolić na takie obsuwy a kiedy ucinać straty przy 10-20 pipsach żeby nie stracić 200-300 i więcej.
Dodano po 34 minutach:
Shadi pisze:Zastanawiałem się kto pierwszy o tym napisze:) Pomijam resztę screenów gdzie też można coś znaleźć
kto szuka ten znajdzie

dobrze więc sie poprawie, przeważnie może to być obsuwa 20-30 pipów jednak zdażaja się i większe jak reaguje wyżej napisałem.
dzisiaj były obsówy na franku jednak poszło w moją strone tak jak przewidziałem, doszło do głownego poziomu po czym się odbiło i poszło 100 pipsów w longa, nie wszedłe przy odbiciu bo się zawiesiłem i zajołem się czymś innym :
jbm8 pisze: a co jeśli nie zawróci ??
jesteśmy w dupe

zamykamy pozycje za ostatnim poziomem, analizujemy straty, wychodzimy z forexam realksujemy sie ( wypoczywamy psychicznie), wracamy za dzień dwa i gramy znowu