Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
mehow
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mehow »

Podatek od dywidendy oplaca spolka czyli de facto Ty fakt LTD jest dobrym rozwiazaniem w UK sam taka posiadam

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

fakt LTD jest dobrym rozwiazaniem w UK sam taka posiadam
Odpowiedz mi jeszcze czy spółka musi wypłacać dywidendę czy np. akumuluje kapitał i nie wypłaca dywidendy przez 10 laT?.Jest to możliwe?.
mehow pisze:Podatek od dywidendy oplaca spolka czyli de facto Ty
No... niekoniecznie....Jeżeli założysz drugą spółkę w kraju gdzie nie ma podatku od dywidendy lub np. wynosi 2 % i tam transferujesz zyski.....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

mehow
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mehow »

Odpowiedz mi jeszcze czy spółka musi wypłacać dywidendę czy np. akumuluje kapitał i nie wypłaca dywidendy przez 10 laT?.Jest to możliwe?.
ja wyplacam dywidendy tyle ile chce reszta idzie na savings account spolki nie ma obowiazku wyplacania calosci mozesz gromadzic kapital i akumolowac go np na poczet przyszly zobowiazan spolki :)

No... niekoniecznie....Jeżeli założysz drugą spółkę w kraju gdzie nie ma podatku od dywidendy lub np. wynosi 2 % i tam transferujesz zyski.....
dokladnie mowimy tutaj o UK ;) wiec jesli jest ktos zainteresowany tematem

DELAWARE + LTD w UK to zapraszam na priva ja chyba takie rozwiazanie uruchomie na dniach. :)

zz
Maniak
Maniak

mehow pisze:a wyplacam dywidendy tyle ile chce reszta idzie na savings account spolki nie ma obowiazku wyplacania calosci mozesz gromadzic kapital i akumolowac go np na poczet przyszly zobowiazan spolki
Czy ja dobrze rozumiem że nie wypłacone zyski mogę spokojnie reinwestować w nieskończoność np. 10 lat i nie ma w tym ograniczeń?.Powtarzam reinwestować?.

mehow pisze:DELAWARE + LTD w UK to zapraszam na priva
Czyli jedno rozwiązanie mamy.
drugie podał krakra optimum LLC Delaware + Spółkę Ltd cypryjską [Cypr to korzystne opodatkowanie, również to dotyczące dywidendy]. Polecam ten kierunek wehikułu podatkowego i wielkie nieskrępowane dzałanie na terytorium UE,. w tym w Polsce.

Dobrze by było rozwinąć jeszcze LLC Delaware + Spółka LTD np. w twardych rajach np. Szeszele,Wyspy Marshala,Kajmany itp.
Jeżeli ktoś to potrafi to będziemy zobowiązani.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

roman33
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: roman33 »

Witam,

Od jakiegoś czasu myślę nad założeniem spółki LTD, lecz w moim przypadku (e-handel - usługi/produkty niematerialne, pełna automatyzacja sprzedaży, rynek: Polska) lepszym rozwiązaniem zdaje się być LLC w Delaware.

Dorzucę swoje 3 grosze:
Jeżeli chodzi o opodatkowanie dochodów spółek w UK:
http://www.hmrc.gov.uk/rates/corp.htm

Kwestia opodatkowania dywidend:
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... DG_4016453
Konsultując to z firmą pośredniczącą w zakładaniu spółek limited i obsługą księgową:
Niestety nie ma kwoty wolnej od podatku dla spółek Limited.

Kwestia opodatkowania dywidend - całość należy opodatkować w Polsce (19%).

Mam natomiast pytania odnośnie Delaware.
Będąc polskim rezydentem podlegam opodatkowaniu w Polsce od całości dochodów osiąganych w spółce LLC (w której jestem jedynym akcjonariuszem).
I teraz: co rozumiemy przez pojęcie dochód?

Czy jest to kwota, którą sobie przelewam z konta firmy LLC na prywatne konto?

Czy może całkowity dochód osiągany przez spółkę? Jeśli tak, to w jakich interwałach czasowych go rozliczać w polskim US (co miesiąc w postaci zaliczek na podatek dochodowy do dnia 20, co kwartał, co rok)?

Jak wygląda kwestia blokady środków przez polski US na koncie bankowym spółki Delaware założonym w polskim banku, np. Alior? Czy polski US może czegoś takiego dokonać?
Aby założyć takie konto, muszę przedstawić swoje dokumenty tożsamości w banku - więc jakiś ślad, chociażby PESEL (po którym można namierzyć właściciela wszystkich rachunków bankowych w Polsce) pozostaje w systemie.

Czy w przypadku spółki w Delaware trzeba prowadzić jakąkolwiek dokumentację księgową (koszty, przychody, magazynować rachunki) i jakoś rozliczać się z tamtejszym US?
Jak to wygląda w praktyce?

Jak wygląda w praktyce wypłata dywidendy ze spółki LLC? Przelewam pieniądze z konta firmowego na prywatne, odprowadzam należny podatek dochodowy do polskiego US i kropka? Czy muszę w jakimś stopniu informować tamtejszy US o tym fakcie?

Dziękuję wszystkim aktywnym forumowiczom za dzielenie się tymi jakże ciekawymi informacjami.

zz
Maniak
Maniak

roman33 pisze:Kwestia opodatkowania dywidend - całość należy opodatkować w Polsce (19%).
I tak.....i nie...... :P
Jako spółka posiadająca osobną osobowość prawną może reinwestować zyski do innej naszej spółki LTD zarejestrowanej tam gdzie nie ma podatku od dywidend lub wynosi np. 2 % tam płacimy a kasę która nam zostaje reinwestujemy.

Pozdrawiam.
Ps. w takiej sytuacji uwalniamy się od nieograniczonego obowiązku podatkowego w Polsce..........

roman33
Uczestnik
Uczestnik

I tak.....i nie......
Jako spółka posiadająca osobną osobowość prawną może reinwestować zyski do innej naszej spółki LTD zarejestrowanej tam gdzie nie ma podatku od dywidend lub wynosi np. 2 % tam płacimy a kasę która nam zostaje reinwestujemy.
Ok, a co z podatkiem korporacyjnym (21%) w tym przypadku?

zz czy znasz może część odpowiedzi na resztę moich pytań?

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

roman33 pisze:Czy jest to kwota, którą sobie przelewam z konta firmy LLC na prywatne konto?
Podatek w PL płacisz tylko od dywidendy,którą sobie wypłacasz jako ,,prezes"
roman33 pisze:Jak wygląda kwestia blokady środków przez polski US na koncie bankowym spółki Delaware założonym w polskim banku, np. Alior? Czy polski US może czegoś takiego dokonać?
Konto otwierasz w banku w usa i nikt(żaden us) ci tam nie zagląda.Tylko dywidendę przelewasz do banku w pl. :|

zz
Maniak
Maniak

roman33 pisze:zz czy znasz może część odpowiedzi na resztę moich pytań?
uczę się tak samo jak Ty.Niestety nie wiem nic poza wiedzą z forum i co gdzieś usłyszę.
Jedyne co wiem na pewno to to że trzeba to robić tak
1-DELAWARE + LTD w UK
2-LLC Delaware + Spółkę Ltd cypryjską
3- LLC Delaware + Spółka LTD np. w twardych rajach np. Szeszele,Wyspy Marshala,Kajmany itp
Innej możliwości nie widzę.....
roman33 pisze:a co z podatkiem korporacyjnym (21%) w tym przypadku?
Jeżeli dobrze rozumiem to cytuję //37.400 funtów – to kwota dywidendy po przekroczeniu której istnieje obowiązek podatkowy. ////
to obowiązek podatkowy powstaje powyżej tej kwoty.Niech mnie ktoś skoryguje czy dotyczy to też korporacyjnego?,tz. jeżeli wypłacę sobie dywidendę do 37400 funtów to wtedy nie ma żadnego podatku w tym korporacyjnego?.

Trochę wrzucę tematów może ktoś z tego coś wyciągnie
http://www.financialrepublic.org.uk
http://www.companyregistration.name
http://www.rozliczenia-online.com
http://www.rejestracjaspolek-online.com

Pozdrawiam.

roman33
Uczestnik
Uczestnik

Sądzę, że podatek korporacyjny od dochodu spółki tak, czy siak zapłacić trzeba.

Aby wypłacić dywidendę musisz dochód spółki LTD opodatkować zgodnie z brytyjskim prawem podatkowym.

ODPOWIEDZ