Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Dzięki .
Mnie raczej chodziło aby ktoś zorientowany wypowiedział się jak w rajach podatkowych jest z spółkami kapitałowymi czyli od jakiej sumy można zakładać,najlepiej aby nie było księgowości lub ograniczona itp.
Zdaję sobie sprawę że jest to temat dziewiczy i nie bardzo znany w przeciwieństwie do spółek off-shorowych lecz skoro jeden raj za drugim wymiękają i ujawniają właścicieli lub tajne dane znajdują się w internecie to dobrze by było abyśmy rozpracowali ten temat jak najlepiej.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

zz pisze:[...]

Natomiast gorzej jest z LLC Delaware która jest swoistym połączeniem bezpieczeństwa udziałowców (ograniczenie odpowiedzialności jak w spółce kapitałowej) z systemem podatków jak w spółkach osobowych, gdzie zysk jest od razu przypisywany do wspólników.

Więc, mając LLC Delaware w USA płacimy podatki w Polsce, według Polskich stawek.
Wiem że tym się nikt nie przejmuje i nikt nie płaci ponieważ jest mało prawdopodobne aby to wyszło na jaw.
Ostatnie doświadczenia pokazują że // co jest dla mnie szokiem/// że nawet ministrowie popłyneli gdy tajemnice bankowe zaczeli ujawniać.
[...]

zz, widze, że obrałeś kurs na spółki [czysto]kapitałowe, ale nie mów proszę za wszystkich, że nikt nie płaci podatków związanych z LLC!!
Osobiście nie znam udziałowców z LLC którzy ... nie płacą!
Znam 6 LLC, których udziałowcy przykładnie płacą to co należne fiskusowi więc
nie rób proszę [i wierzę, że niezamierzenie] negatywnej otoczki wokół LLC. Byłoby to krzywdzące i dla tych firm jako osób prawnych i dla tych ludzi, którzy wywiązują się z opodatkowania wobec Państwa Polskiego.
Nie płącących nie znam.

Naprawdę, tak jak MrYogi nadmienił, tajemnice bankowe, ich brak, ujawnianie nazwisk czy nieujawnianie, to jest to obojętne dla firm i osób, które działają zgodnie z prawem. Mają udziały w firmach za granicą a dokladają się do bogacenia się Rzeczypospolitej Polskiej.

-----------------------------------
Prawdopodobnie dyskusja znów powróci do tych "magicznych" Wysp Marshalla. Ze swojej strony, jeśli już jednak kierunek dyskusji jest obrany na dwie spółki [matke, córkę, czy jak chcecie nazywac] uważam za optimum LLC Delaware + Spółkę Ltd cypryjską [Cypr to korzystne opodatkowanie, również to dotyczące dywidendy]. Polecam ten kierunek wehikułu podatkowego i wielkie nieskrępowane dzałanie na terytorium UE,. w tym w Polsce.

zz
Maniak
Maniak

zz, widze, że obrałeś kurs na spółki [czysto]kapitałowe
Tak,innego wyjścia nie widzę.
Wisz krakra żle się wyraziłem tych co ja znam nie płacą.
Jeżeli jednak założysz spółkę w LLC Delaware aby zapłacić podatek w Polsce to nie prościej bez zakładania i pośrednictwa LLC Delaware zapłacić bezpośrednio podatek w Polsce bez zbędnych ceregieli?.
Nie chodzi o Wyspy Marshala tylko optymalizację i jak słusznie zauważyłeś cytuję Ciebie

krakra pisze:jeśli już jednak kierunek dyskusji jest obrany na dwie spółki [matke, córkę, czy jak chcecie nazywac] uważam za optimum LLC Delaware + Spółkę Ltd cypryjską [Cypr to korzystne opodatkowanie, również to dotyczące dywidendy]. Polecam ten kierunek wehikułu podatkowego i wielkie nieskrępowane dzałanie na terytorium UE,. w tym w Polsce.
Czyli przyznałeś że aby to miało sens musi być druga spółka.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

ZZ

Jeśli mam firmę w Delaware i płace podatek w PL to finansowo wyjdzie to niemal to samo

ALE

W tej opcji nie użerasz się z polskim US, nie masz durnych kontroli, nie blokują Ci kont bankowych ( bo masz je za granicą lub na inną firmę ) i masz gdzieś ZUS

Już nie chodzi o sam podatek, bo gdyby US w PL był ok, to by się miało firmę tylko w PL, ale że co chwila mają jakiś problem ( częściej niż dresy na osiedlu ) to się wynosi człowiek gdzie indziej, właśnie nie z powodu płacenia mniejszych podatków ( te 19% odżałuje na podatek ) ale o to jak traktuje US i ZUS obywateli co legalnie zarabiają pieniądze, płacą podatki a i tak są traktowani jak złodzieje.

Ja już swoje przygody z US miałem i powiedziałem dość.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

zz
Maniak
Maniak

MrYogi pisze:Z

Jeśli mam firmę w Delaware i płace podatek w PL to finansowo wyjdzie to niemal to samo

ALE

W tej opcji nie użerasz się z polskim US, nie masz durnych kontroli, nie blokują Ci kont bankowych ( bo masz je za granicą lub na inną firmę ) i masz gdzieś ZUS
Rozumiem Ciebie Yogi,czuję to samo,lecz skoro tyle wysiłku w to wkładasz to nie byłoby dobrze zrobić porządnej optymalizacji podatkowej i zamiast 19 % zapłacić np. 3% ?

Pozdrawiam.

Heniek2x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Heniek2x »

Wydaje mi się, że za dużo dywagujecie typu a co to będzie itp. Czasami martwić się na zapas nie jest dobrze, musicie po prostu działać.

Dodano po 6 minutach:
MrYogi pisze:ZZ
to się wynosi człowiek gdzie indziej, właśnie nie z powodu płacenia mniejszych podatków ( te 19% odżałuje na podatek ) ale o to jak traktuje US i ZUS obywateli co legalnie zarabiają pieniądze, płacą podatki a i tak są traktowani jak złodzieje..
Widzisz, US i ZUS musiał już wcześniej dojść do tych samym przemyśleń co ja, bo na dobrą sprawę to 99% obywateli RP można wsadzić za kratki, za niepłacenie podatków. Ostatnio gdzieś wyczytałem, że osoby zbierające grzyby z przeznaczeniem ich na własny użytek powinny płacić podatek od wzbogacenia się.

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

"zz"] [...]
Czyli przyznałeś że aby to miało sens musi być druga spółka.
[...].
Byłoby miło, gdyby była druga ale pewnie nie każdego stać na to "operacyjno logistycznie" albo i finansowo.
Zgadzam się z postem mrYogi'ego powyżej i myślę, że jest tyle przestrzeni "ekonomicznej", iż miejsca starczy na optymalizację zarówno w wersji hard jak i w wersji soft :)

Co do tych hipotetycznych, którzy nie płacą ... Jest wiele grup społecznych. osób indywidualnych, dziwnych konstrukcji i układów, w jakich się "nie płaci".
Nie tylko w PL ale na całym Świecie.
Natomiast, nie rozmawiamy przecież o nie płaceniu tylko o takiej konstrukcji finansowo prawnej, w której płacimy tak aby nam było jak najbardziej optymalnie. Patologię znaleźć możemy wszędzie.
Konstrukcja LLC jest na tyle prosta [spółka = osoba prawna, podatki= osoba prawna = osoba fizyczna], że życzyłbym sobie takiej czytelnej konstrukcji spółek w Polsce. I byłaby to świetna forma działalności dla przedsiębiorców i czytelna sprawa dla Urz.Skarb.
Nie zapominajmy, że jedną z cech charakterystycznych dla LLC jest podatkowa transparentność.

Dodano po 3 minutach:
Heniek2x pisze: [...] Ostatnio gdzieś wyczytałem, że osoby zbierające grzyby z przeznaczeniem ich na własny użytek powinny płacić podatek od wzbogacenia się.
Aha, czyli zbieracze runa leśnego to bogacze :)
W takim razie, nie pozostanie nic innego Państwu jak opodatkować również prostytutki ponieważ one i runo leśne :D mogą w Polsce jeszcze jako tako bez obciążeń funkcjonować.

I Państwo Polskie, [które bardzo kocham ale jego biurokracji nienawidzę] będzie musiało wówczas przyznać, iż jest stuprocentowym stręczycielem ;)

zz
Maniak
Maniak

Fajnie że się wszyscy zrozumieliśmy.
Proponuję trzymać się w dyskusji tylko takiej konstrukcji finansowo prawnej, w której płacimy tak aby nam było jak najbardziej optymalnie.
Prosiłbym jeszcze o zobrazowanie nam jak w rajach jest z spółkami kapitałowymi czyli jaka minimalna wielkość kapitału oraz jak najprostrze sprawy księgowe ponieważ tego nie znamy.
Realia mamy takie że zanim udamy się do specjalisty moim zdaniem dobrze by było już mieć gotowy scenariusz i być przynajmniej ogólnie przygotowany dlatego drążę temat.

Pozdrawiam.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

zz pisze:Rozumiem Ciebie Yogi,czuję to samo,lecz skoro tyle wysiłku w to wkładasz to nie byłoby dobrze zrobić porządnej optymalizacji podatkowej i zamiast 19 % zapłacić np. 3% ?
Np. gdzie jest 3%?

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Camillus pisze:
zz pisze:Rozumiem Ciebie Yogi,czuję to samo,lecz skoro tyle wysiłku w to wkładasz to nie byłoby dobrze zrobić porządnej optymalizacji podatkowej i zamiast 19 % zapłacić np. 3% ?
Np. gdzie jest 3%?
Pytanie nie jest do mnie ale coś mi się przypomniało.
W PL przy dobrych wiatrach można płacić nie 19% a [ryczałt] 8,5%.
Tak więc tych LLC tym bardziej bym nie deprecjonował ...

Dodano po 20 minutach:
Camillus pisze:Czy tzw. Resident Agent to absolutna konieczność, czy można to jakoś legalnie ominąć?
Firma musi rezydować/być zarejestrowana na terenie USA a takiej podstawy jej nie da Twoja polska rezydencja.
Stąd instytucja agenta.

ODPOWIEDZ