Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

MrYogi pisze:wkurzające co nie ale coś za coś.
Ps. w HSBC Tobie otworzą.
To jest bardzo wkurzające :D
W HSBC otworzą mi online czy tylko przez agenta?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Camillus pisze:
MrYogi pisze:wkurzające co nie ale coś za coś.
Ps. w HSBC Tobie otworzą.
To jest bardzo wkurzające :D
W HSBC otworzą mi online czy tylko przez agenta?
Tobie, agent nie ma nic do tego, jedynie będziesz musiał iść do odziału w PL w celu weryfikacji dokumentów ( konto osobiste otwierają bez wychodzenia z domu )

Najpierw zadzwoń do odziału HSBC w Delaware ( uzbrój się w cierpliwośc, średnio czekasz i przełączają Ciebie miedzy działami ok 3h ) potem infolinia w PL ( tu kobita będzie twierdzić że się tak nie da założyć konta w USA, ale się da, a oni to debile ) i trzeba powalczyć z nimi. Ale wszystko się da.
Najpierw wstępnie muszą zacząć w USA, dopiero potem weryfikacja np. w PL

Tu masz info co do numerów w USA i jak to się robi do kont osobistych, bardzo pomaga.
http://kontowusa.prv.pl/
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Camillus
Gaduła
Gaduła

MrYogi pisze:Tobie, agent nie ma nic do tego, jedynie będziesz musiał iść do odziału w PL w celu weryfikacji dokumentów ( konto osobiste otwierają bez wychodzenia z domu )

Najpierw zadzwoń do odziału HSBC w Delaware ( uzbrój się w cierpliwośc, średnio czekasz i przełączają Ciebie miedzy działami ok 3h ) potem infolinia w PL ( tu kobita będzie twierdzić że się tak nie da założyć konta w USA, ale się da, a oni to debile ) i trzeba powalczyć z nimi. Ale wszystko się da.
Najpierw wstępnie muszą zacząć w USA, dopiero potem weryfikacja np. w PL

Tu masz info co do numerów w USA i jak to się robi do kont osobistych, bardzo pomaga.
http://kontowusa.prv.pl/
Widzę, że jednak jest możliwe otwarcie konta bankowego w USA bez wyjeżdżania do Stanów Zjednoczonych! Bardzo dziękuję za cenne informacje!
BTW, z tego co wiem, to HSBC jest w sumie jednym z najlepszych banków na świecie :).

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

MrYogi pisze:[...]
dopiero kwiecie 2011, to się dopiero płaci na koniec roku podatkowego, nie na początku

[
Coś mi się wydaje, że jednak trochę inaczej, ponieważ płacąc na początku za założenie spółki, w tym pakiecie jest zawarty podatek stanowy 250 USD oraz opłata za agenta 50 USD.
Zresztą w innym przypadku trudno byłoby ściągać podatki, które nie byłyby płatne "z góry".

Dodano po 13 minutach:
="zz"] [...]

Tak będzie do czasu jak Wasze nazwiska nie wypłyną w internecie przekazane przez jakiegoś psychola lub sfrustowanego agenta.....,albo rząd USA nie podpisze zobowiązania o przekazaniu tych danych.
Przypominam kolegom że ostatnio miały miejsce realnie takie przypadki/
[...]

Przyznasz, że podałeś sytuację bardzo skrajną ..? :)
[...]
Ps. przypominam kolegom że po wypłynięciu tych nazwisk w internecie wobec wszystkich tych osób niemiecki urząd skarbowy wszczoł postępowania ........
Pewnie coś przeoczyłem, bo nie śledzę całego wątku. Natomiast nawet jeśli czyjekolwiek nazwisko pojawi się w sieci to cóż z tego? Po prostu wolno być udziałowcem spółki zagranicznej. Spółki LLC również. Wystarczy płacić należne Urz.Skarb. podatki.

Camillus
Gaduła
Gaduła

krakra pisze:Coś mi się wydaje, że jednak trochę inaczej, ponieważ płacąc na początku za założenie spółki, w tym pakiecie jest zawarty podatek federalny 250 USD oraz opłata za agenta 50 USD.
To fakt. Podatek w wysokości 250 USD i opłata za agenta jest zawarta w każdym pakiecie.

Tak na marginesie: http://www.offshore.hsbc.com/

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Przyznasz, że podałeś sytuację bardzo skrajną ..?
Przyznaję że jest to sytuacja skrajna po której niektórzy w tym nawet ministrowie są w szoku.
Jednak czy nie niemożliwa?,czy to nie miało miejsca w rzeczywistości?.
Miało!.Dlatego należy to robić z głową.

Pozdrawiam.

Dodano po 17 godzinach 3 minutach:

Ps. tak jak przewidywałem raje podatkowe miękną. Będą wymieniać informacje
Wyspy Guernsey, Jersey i Isle of Man zawarły nowe porozumienia podatkowe.

Jak donosi OECD nowe porozumienia o wymianie informacji podatkowej (TIEA) zostały podpisane w ostatnich dniach,to samo zrobiło San Marino......
Reasumując jeżeli będziemy to robić legalnie nie łamiąc prawa w oparciu o spółki kapitałowe posiadające osobną osobowość prawną to czeka Was świetlana przyszłość.Jeżeli ktoś chce to robić ponieważ ponieważ liczy na zachowanie tajemnicy bankowej czy innej i na tej podstawie podejmuje decyzje to może się przeliczyć.......

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Sprawdziłem w dokumentach i faktycznie zostało w całej opłacie mi pobrane 250 USD. Sorry mój błąd

ZZ Wiesz, to czy będą wymieniać informacje czy nie to mi wisi, bo to optymalizacja podatkowa, a nie pranie lewej kasy. Bo oto tu właśnie chodzi :]
Albert Einstein

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MrYogi pisze: ZZ Wiesz, to czy będą wymieniać informacje czy nie to mi wisi, bo to optymalizacja podatkowa, a nie pranie lewej kasy. Bo oto tu właśnie chodzi :]
Przepraszam Yogi lecz obawiam się że nie masz racji.
Jeżeli jesteśmy właścicielem spółki kapitałowej zagranicą to z tego tytułu nie powstaje obowiązek podatkowy w Polsce. Obowiązek podatkowy w PL powstanie w chwili kiedy wypłacimy sobie dywidendę, a polska nie ma z krajem rejestracyjnym spółki umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Transfery zysków między społkami kapitałowymi (naszymi) również nie powodują obowiazku podatkowego w PL.

Natomiast gorzej jest z LLC Delaware która jest swoistym połączeniem bezpieczeństwa udziałowców (ograniczenie odpowiedzialności jak w spółce kapitałowej) z systemem podatków jak w spółkach osobowych, gdzie zysk jest od razu przypisywany do wspólników.

Więc, mając LLC Delaware w USA płacimy podatki w Polsce, według Polskich stawek.
Wiem że tym się nikt nie przejmuje i nikt nie płaci ponieważ jest mało prawdopodobne aby to wyszło na jaw.
Ostatnie doświadczenia pokazują że // co jest dla mnie szokiem/// że nawet ministrowie popłyneli gdy tajemnice bankowe zaczeli ujawniać.

Moim skromnym zdanie powinniśmy się skupić na spółkach kapitałowych

W Polsce definicja spółki kapitałowej jest następująca
////////////Akcjonariusze - założyciele spółki muszą w formie aktu notarialnego wyrazić zgodę na powstanie spółki oraz określić statut spółki. Akcjonariuszami mogą być osoby fizyczne i prawne.
Władzami spółki są Zarząd i Rada Nadzorcza. Zarząd prowadzi sprawy spółki, w skład zarządu może wchodzić więcej niż jedna osoba. Spółka akcyjna prowadzi pełne księgi handlowe zgodnie z ustawą o rachunkowości. Rozlicza się zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych. Zyski w spółce akcyjnej mogą być wypłacone w formie dywidendy opodatkowanej 15% podatkiem dla osób fizycznych.
Rozwiązanie spółki następuje w skutek: przyczyn przewidzianych w umowie spółki, uchwały wspólników o rozwiązaniu spółki, ogłoszenia upadłości spółki, innych przyczyn przewidzianych prawem. //////////

Pytanie do kolegów jak jest w przypadku rajów?,jakie są wymogi kapitałowe?.
W Polsce jest to 500 tyś zł,czy są raje które do tego swobodnie podchodzą i wymagają małych progów kapitałowych dostępnych dla zwykłego forumowicza?
Za rozjaśnienie tematu będę zobowiązany.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

zz pisze:W Polsce jest to 500 tyś zł
Masz stare dane. Już od 5000 PLN może założyć spółkę kapitałową (z o.o.) i to już od 2008 roku weszło.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wydatki przy zakładaniu Sp. z o.o.:
1. akt notarialny powołujący spółkę - cena zależna od kapitału, wedle taksy notarialnej
- dla 5 tyś. - 160,- zł +22% VAT czyli 195,20 zł
2. wypisy z aktu - 6,- zł / stronę (każda strona każdego egzemplarza odpisu)
3. podatek od czynności cywilno prawnych - 0,5% kapitału, dla 5000,-: 25,- zł
4. uwierzytelnienie notarialna podpisów członków zarządu - 20,- zł x ilość osób
5. objęcie kapitału (wpłata na konto spółki w organizacji lub prezesa) - 5000,-
6. KRS - 1000,-
7. Ogłoszenie w Monitorze Sądowym: 750,-
8. zgłoszenie do VAT: 152,-

1. Podatek od czynności cywilno prawnych to - 0,5% kapitału, dla 5000,-: 25,- zł. Od kapitału należy jednak odjąć koszty notariusza(160 zł +VAT = 195,2) oraz opłatę za wpis spółki do krsu(1000zł) oraz ogłoszenie w MSiG(500zł), czyli w przypadku kapitału 5 tyś będzie to: 5000 - (1000 + 500 zł + 195,2) = 16,5 zł po zaokrągleniu do pełnych złotych 17 żł. (dokładnie tak jak napisał Jerzy34.

2. Ogłoszenie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 15 kwietnia 1996 r.
w sprawie organizacji, sposobu wydawania i rozpowszechniania oraz podstawy ustalania ceny numerów Monitora Sądowego i Gospodarczego i wysokości opłat za zamieszczenie w nim ogłoszenia lub obwieszczenia.
(§8 ust. 1 pkt.1 ) to koszt 500 zł a nie 750 zł.

3. zgłoszenie do VAT zgodnie z ustawą o opłacie skarbowej z dnia 16 listopada 2006 r. (załącznik) to 170 zł a nie 152 zł

żródło :
http://forumprawne.org/prawo-spolek-han ... 5-tys.html

http://www.sp-z-oo.pl/
Albert Einstein

ODPOWIEDZ