Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

cook pisze:Skoro można optymalizować to dlaczego by nie?
cook serdecznie dziękuję nie tylko w swoim imieniu lecz również w imieniu moich znajomych którzy pilnie obserwują ten wątek mimo że z forexem nie mają nic wspólnego....
Niestety nie można dać off topic pochwały na którą bez wątpienia zasłużyłeś.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to że teraz każdy forumowicz ogólnie może sobie zdanie wyrobić w tym ważnym temacie.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

dmg
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dmg »

Ktos zauwazyl, ze zysk spolki LLC zarejestrowanej w Delaware jest zyskiem jej wlasciciela. Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale jesli wlascicielem jest os. fizyczna, to moze ona od razu dysponowac srodkami. Jesli jest to osoba prawna, to powinno byc tak samo, a wspominane bylo cos, ze jezeli spolka matka z Wysp Marshala posiada spolke w Delaware, to zysk moze przekazac dywidenda.

To nie rozumiem. Osoba fizyczna nie musi zysku wyplacac dywidendą, a osoba prawna juz tak? Dosc to niesymetryczne.

W porownaniu do Wysp Marshala, wydaje mi sie, ze tansza i rownie atrakcyjna jest spolka na Seszelach.

Tanio mozna zalozyc tu: https://www.seychellesoffshore.com/
drozej tu: http://www.offshore-professional.com/en ... mpany.html
lub tu: http://www.cclogic.com/offshore-company ... ation.html
a tu fajny opis: http://www.cclogic.com/offshore-company ... re-IBC.pdf

Co do forexu chyba powinna wystarczyc. Nie widze korzysci z zakladania dodatkowej spolki w Delaware.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, 21:13 przez dmg, łącznie zmieniany 4 razy.

zz
Maniak
Maniak

dmg pisze:To nie rozumiem
Z tego tytułu że urodziłeś się Polakiem gdziekolwiek wyjedziesz i założysz firmę podlegasz jako niewolnik pod cytuję///
1-Dopóki jesteśmy rezydentami w Polsce, podlegamy nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce bez względu na to gdzie mamy zarejestrowaną firmę
Co w tej sytuacji zrobić?.
Ten wątek ogólnie to moim zdaniem wyjaśnia.
Można zrobić jak piszesz i założyć spółkę kapitałową na Szeszelach lecz o ile pamiętam Szeszele są na światowej liście jako stosujące szkodliwą konkurencj podatkową i z tego wynikają różne kłopoty.
Można zrobić jak pisze Yogi tylko jak słusznie zauważyłeś podpada się prawnie pod podatki w Polsce i jedynym sposobem jest aby uwolnić się od tego niewolnictwa ZGODNIE z PRAWEM jest założenie spółki kapitałowej z osobną osobością prawną Jeżeli jesteśmy właścicielem spółki kapitałowej zagranicą to z tego tytułu nie powstaje obowiązek podatkowy w Polsce. Obowiązek podatkowy w PL powstanie w chwili kiedy wypłacimy sobie dywidendę, a polska nie ma z krajem rejestracyjnym spółki umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Reasumując chodzi o to jak zgodnie z prawem uwolnić się od nieograniczonego obowiązku podatkowego w Polsce .

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

dmg
Bywalec
Bywalec

Jasne. Mi chodzi jednak o to, gdybyśmy mieli strukturę, że mamy spółkę (matkę) kapitałową na Seszelach i spółkę córkę LLC w Delaware. W jaki sposób spółka córka może przekazać zysk spółce matce. Czy to będzie za pomocą dywidendy, czy nie?

Bo spójrz na z innej strony, jeśli masz, jako os fizyczna spółkę w Delaware, to czy jej zyski wypłacasz sobie w formie dywidendy, czy jednak bez zbędnych ceregieli korzystasz z tej kasy, czyli po prostu przelewasz kasę na prywatne konto.

Odchodzę tu od dywagacji podatkowych.

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

zz pisze:[...]
Nie liczy sie tyle siedziba co rzeczywisty osrodek zarzadzania... ktory jest w polsce bo wlasciciele i zarzad beda rezydentami polskimi.///

Myślę że w tym jest klucz w całej naszej dyskusji.

Pozdrawiam.

Jest jeszcze sprawa taka, że nie wiadomo gdzie [a każda firma to inny przypadek] jest ośrodek zarządzania. Firma ma faktycznie siedzibę [i jest zarejestrowana w DE a jej właściciele mogą nią zarządzać skądkolwiek na Świecie. Nawet siedząc w samolocie i wszędzie tam gdzie dociera sieć internet.

Kiedy ja jako obywatel RP posiadający firmę w PL wyjadę sobie na wycieczkę na Hawaje i stamtąd będę zarządzał polską firmą to nadal firma będzie miała siedzibę w PL, będzie to polska firma i podatki płacił będę w PL. Później z laptopem po[płynę na Florydę i stamtąd będę firmę kontrolował i zarządzał i nic w sytuacji tej firmy się nie zmieni wobec organów podatkowych PL. Później wrócę do Polski ale w rozjazdach mam prawo zwyczajnie być. Będę przede wszystkim jeździł sobie po krajach UE. Kluczowe decyzje w firmie mogę podejmować w różnych miejscach Świata.

Jeszcze jedno: dla Urz.Skarb. liczy się czy płacę podatki jeśli mam dochody.
[zresztą, udziałowiec firmy z DE zapłaci do Urz.Skarb. mniej więcej dokładnie taki sam podatek jakby płacił w przypadku prowadzenia w PL firmy'].

-

Dodano po 33 minutach:
="cook"] [...]

Więc, mając LLC w USA płacimy podatki w Polsce, według Polskich stawek.
Jeżeli tego nie chcemy robić w sposób legalny to trzeba zbudować strukturę składającą się z kilku firm w różnych krajach wykorzystując traktaty o unikaniu podwójnego opodatkowania[...]
Myślę, że się mylisz. Cały czas mówimy o legalnym sposobie optymalizacji podatkowej.

[...] Gdzieś tam kiełkuje nadzieja, że może w końcu ktoś to zacznie zmieniać. Skoro można optymalizować to dlaczego by nie?
Tak więc można optymalizować więc zwyczajnie - jeśli ktoś chce - to może to robić. Nie czekając na kiełkujące nadzieje, bo po prostu takie możliwości już, teraz są. Są legalne.

zz
Maniak
Maniak

Bo spójrz na z innej strony, jeśli masz, jako os fizyczna spółkę w Delaware, to czy jej zyski wypłacasz sobie w formie dywidendy, czy jednak bez zbędnych ceregieli korzystasz z tej kasy, czyli po prostu przelewasz kasę na prywatne konto.
Oczywiście że możesz bez zbędnych ceregieli,tylko w takiej sytuacji jeżeli nie zapłacisz podatku w Polsce to będziesz przestępcą....
Cały wątek sprowadza się do tego jak to robić legalnie nie łamiąc prawa......

Pozdrawiam..

Dodano po 16 minutach:
Jest jeszcze sprawa taka, że nie wiadomo gdzie [a każda firma to inny przypadek] jest ośrodek zarządzania
Rozwiązuje tą ważną sprawę założenie spółki kapitałowej z odrębną osobowością prawną.....,ponieważ w takiej sytuacji obowiązek podatkowy powstaje dopiero w momencie wypłaty dywidendy a a w momencie gdzie aktualnie jest ośrodek zarządzania spółką...... :P
Co do należnego podatku od dywidendy to należy zbudować strukturę składającą się z kilku firm w różnych krajach wykorzystując traktaty o unikaniu podwójnego opodatkowania. Wtedy podatek wyjdzie znacznie mniejszy, lub nie wyjdzie wcale..

Pozdrawiam.

dmg
Bywalec
Bywalec

Dziś dyskutowałem o tych sprawach z pewną osobą, która powiedziała, że gdybym był udziałowcem, ale nie dyrektorem spółki i wypłacił dywidendę. To tych pieniędzy już drugi raz nie muszę opodatkowywać w PL. Ja tylko wspomniałem, że to chyba tylko jeśli dany kraj, w którym jest zarejestrowana spółka ma podpisaną z PL umowe o unikaniu podwójnego opodatkowania. Odpowiedział, że nie ważne.

Hmm, może jest w tym choć ziarno prawdy..

Ale ta osoba nie jest prawnikiem, tylko przedsiębiorą. A zarządza kilkoma spółkami, ale tylko w PL.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

dmg pisze:Ale ta osoba nie jest prawnikiem, tylko przedsiębiorą
Lepiej w takich sprawach zapytać prawnika-dla pewności 8)

zz
Maniak
Maniak

Mr.T pisze:Lepiej w takich sprawach zapytać prawnika-dla pewności
Dokładnie.
Prosiłbym aby w tej dyskusji trzymać się litery prawa a nie gdzie kto coś powiedział.....
To są sprawy WAŻNE rzutujące na całą nasza egzystencje.

Pozdrawiam.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

Jak już zostało wspomniane kilkadziesiąt postów wcześniej, można zarejestrować sobie spółkę LLC w Delaware bez pomocy firmy pośredniczącej i ponoszenia jakichkolwiek kosztów - jedynym kosztem jest ryczał w wysokości 250 USD.

Teraz pytania:

- Czy przy rejestrowaniu teraz spółki LLC trzeba od razu zapłacić 250 USD ryczałtu, czy można poczekać z zapłatą np. do końca roku rozliczeniowego (kwiecień 2011?)?

- Czy można otrzymać EIN bez żadnych kosztów?

- Czy można pozostać anonimowy bez żadnych kosztów, czy ta usługa jest płatna?

ODPOWIEDZ