Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Zamknięta na +10pips. Chyba to jeszcze nie ten poziom na dalsze wybicie w górę. Kolejny poziom nadal aktualny. Zastanawiam się nad zagraniem Short do tego czasu.

*UPDATE*

Hmm, tak jak napisałem tak zrobiłem. Zagrałem krótko poniżej poziomu 23.8 z bezpiecznym buforem by nie wyrzucili mnie na czyszczeniu stopów i co setnej pipsa cena się zatrzymała tam gdzie miałem ustawione zlecenie po czym wystrzeliła w górę.
-10pips.

*UPDATE2*

Liczyłem na głębszą trochę korektę wiec przy samym szczycie zagrałem Sell, jak teraz na to patrzę trochę było to głupie. Nie odnowiłem pozycji przy korekcie 23.8 i jestem poza wzrostem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Przeglądałem przed chwilą statystyki wygenerowane przez MT4 dotyczące transakcji na moim koncie i zastanowiła mnie pewna prawidłowość:

1.Short Positions (won %): 32 (37.50%) Long Positions (won %): 25 (76.00%)

Liczby mówią same za siebie. Z racji tego że uprawiam typowy daytrading i próbuję być po obu stronach rynku ( co nie zawsze bywa skuteczne ) otrzymuję pewne rozeznanie co do tego co bardziej opłaca się grać - odpowiedź - gramy tylko i wyłącznie Long dopóki ta skuteczność nie zacznie rosnąć ( o ile w ogóle można coś wywnioskować z moich statystyk :) ).

Dlaczego tak piszę ? Otóż zazwyczaj próbuję łapać dość długie ruchy i jeśli ustawię się nie po tej stronie rynku co trzeba rynek to bardzo szybko zweryfikuje. A więc jeśli skuteczność moich shortów wzrośnie powiedzmy do 45% będzie to oznaczało zmianę trendu.

Martwi mnie natomiast że liczba moich krótkich pozycji przewyższa liczbę długich, a raczej powinno być odwrotnie na byczym rynku ? Co może być tego przyczyną ? Próbuję łapać szczyty, i zbyt często obstawiam zmianę sentymentu na przeciwny. Próbuję łapać zwroty na rynku co jak wiadomo nie jest możliwe w dłuższym terminie. Będę musiał to poważnie przemyśleć, gdyż granie pod prąd jest bezsensowne. Owszem obserwuję pewien zestaw średnich w celu rozpoznania kierunku i siły trendu a także poziomu wykupienia czy też wyprzedania rynku ( średnie mają to do siebie że zawsze się oddalają i przybliżają do siebie - a jeśli to wiemy i zauważymy pewną prawidłowość może to zadziałać na naszą korzyść ) a także tego czy powinienem grać teraz krótko czy długo. Nie stosuję jednej średniej dlatego, że wyznaczam też tam tak zwany obszar neutralny - czyli obszar niezdecydowania w którym teoretycznie nie powinienem grać a i tak gram :) Pewnych nawyków bycia ciągle na rynku jest ciężko się oduczyć. Także co mogę powiedzieć - narzędzia potrzebne do gry mam - ale nie korzystam z nich jak trzeba.

Typowym przykładem próby złapania szczytu była moja krótka pozycja na poziomie 1.3395 - bez żadnego sygnału potwierdzającego, że ten poziom zadziałał nie powinienem był jej w ogóle grać.

2.Muszę trochę zwiększyć również skuteczność swoich zagrań. 50% to trochę za mało. Wiem, że stać mnie na więcej ograniczając chociażby liczbę zagrań pod prąd.

3.Maksymalna strata rzędu 12% - jednego dnia trochę przedobrzyłem z próbą złapania szczytu i zmiany trendu. Stąd niestandardowa liczba strat - według prawdopodobieństwa jest to możliwe - tyle że czas na to bym wygenerował taką liczbę strat jeszcze nie przyszedł - te były wynikiem tylko i wyłącznie mojego roztargnienia i nieprofesjonalnego potraktowania tego biznesu.

4.
Czas trzymania pozycji:

a)0-5 Minut 11 Pozycji - 9 stratnych, 2 zyskowne
b)5-15 Minut 6 pozycji - 4 stratne, 2 zyskowne
c)15-30 Minut 6 pozycji - 3 stratne, 3 zyskowne
d)30-60 Minut 5 pozycji - 3 zyskowne, 2 stratne
e)1 Godzina-3 Godziny 9 pozycji - 6 zyskownych, 3 stratne
f)Do 1 dnia - 9 pozycji - 7 zyskownych, 3 stratne
g)Powyżej 1 dnia - 3 pozycje - 2 zyskowne, 1 stratna

Strata na zysk w danym przedziale czasowym:
.... do dopisania ....

To by było na tyle chyba. W wolnym czasie postaram się sprawdzić swoje wyniki pod względem tego czy są one losowe czy nie. Pamiętał że był do tego pewien test statystyczny ale muszę przejrzeć moje notatki.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Sporo poziomów mi wypada na wysokości dzisiejszego szczytu także potencjalny RGR jest bardzo możliwy. Zostawiam te transakcję na noc - jedyne co mnie martwi to że sporo osób na forum, także zauważyło te formację przez co jej wiarygodność spada i możemy mieć jeszcze jakiś zryw w nocy. Jak dla mnie jest to idealny moment na realizacje zysków ( bardzo bycze nastroje w prasie i w TV - także gram na odwrót ) a więc i spadki. Zobaczymy co noc przyniesie.
fx-forum

fxadi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fxadi »

grałem to własnie ale BE mnie strzeliło szkoda bo 10 locikow zapuscilem :(

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Mnie wyrzuciło ale odnowiłem pozycję ze SL na igiełce. Powinienem był poczekać i odnowić ją dopiero na poziomie 61.8% zniesienia czyli około 10pkt wyżej, ale sen mnie już zmógł i nie chciałem przesadzać z tą ilością godzin przed wykresami. Poniżej wklejam Ci zrzut ekranu i przesuwam SL na BE.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

W ramach obserwacji pozycji zarzuciłem zestawik średnich na M15. Póki co EMA50 oraz 89 zadziałały jako opór po uprzednim ich przebiciu, także wciąż jestem Short

Przebiliśmy także połowę wczorajszej świecy wzrostowej na wysokości której ustawię teraz SL.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Na Dukasie wciąż trzymam shorta a przed chwilą spróbowałem krótkoterminowego BUY, przyskalpować na poziomie 61.8 i szczycie z Sierpnia ale nie udało mi się.

Także -10pkt, natomiast na Dukasie jest już plus 70pkt.

Kolejne wsparcie zamienia nam się w opór a powrót do niego i przebicie będzie wskazywało na odwrócenie trendu na wzrostowy.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zacisnąłem SL i ustawiłem zlecenia oczekujące na BUY, również na Dukasie.

Gwarantowane +40pips Dukas.

Poziom wejścia 1.3355 po cenie BID.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

EUR/USD

The euro surged breaching 1.34 levels on Wednesday, which was 1.15 percent on the day extending gains, thus the euro hit a record high at these levels since late April. The U.S dollar index fell to its lowest levels in the last six months. Technically, the next euro target seems to be at $1.3465. The Fed said on Tuesday that, if needed, it was ready to start adding billions of new dollars into the economy, likely through purchases of Treasury bonds, to improve economic growth. If the Fed does it, it would depress U.S. debt yields, which are already at record lows in some maturities, and weaken demand for U.S. assets.

Pytanie, dodrukują czy nie ?
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Połowa Dukasa zamknięta na +80pips. Czekam teraz na dalszą reakcję. Kolejne wsparcie widzę na 1.3290. Po przebiciu może nam się posypać ta układanka i wywołać mocniejszy zjazd.

*UPDATE* Załączyłem również wykres z Dukasa gdyż tutaj wszystko znacznie czytelniej wygląda niż na MT4 i trend spadkowy chwilowo przynajmniej jak dla mnie wygasł.
fx-forum

ODPOWIEDZ