Never Lose Again by DRAGON33
Bardzo często zastanawiałem się, dlaczego HEX tak bardzo irytował się odpowiadając na szereg takich samych pytań - w tej chwili przestałem całkowicie.Blackhole pisze:... Na początku ktoś podawał, ale tamten link jest już niesprawny.
Ten system jest najprostszym systemem jaki jest na tym forum a mimo wszystko pojawia się bardzo duża ilość prostych pytań (naprawdę staram się panować nad sobą aby nie użyć mocniejszych słów)
I teraz tak, jeżeli zależy Wam aby pojawiały się tutaj merytoryczne odpowiedzi to bardzo Was proszę (mam na myśli osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z fx) o minimalną ilość wysiłku i przejrzenie chociaż kilku stron tego wątku. Zauważyłem, że osoby mające spore doświadczenie przestały odpowiadać, gdyż po prostu im już się nie chce (ile razy można powtarzać to samo) dlatego uszanujcie to i przeglądnijcie ten wątek.
komplet linków:
LINK - do forum Kreslik'a
LINK - do materiałów które były na forum babypips (usunięte)
LINK - do dziennika Marcina, poplecam
LINK - do dziennika Sebastiana, polecam
LINK - do dziennika TeXs'a
pozdrawiam,
TeXs
- 13Spekulant
- Gaduła
Zaryzykuję kolejne proste pytanie, najwyżej zostanę zignorowany.
Przeczytałem dotychczas ok 30 stron oraz opis. Jeśli dobrze rozumiem, to wejścia są na pełnej godzinie, w każdym razie takie są zalecane. Z drugiej strony HEX pisał, że wchodził czasami kilka razy w godzinie. Czy ktoś mógłby opisać choć przybliżoną taktykę kilku wejść na godzinę? Domyślam się, że ma to więcej wspólnego z samym PA niźli NLA, ale może ktoś potrafi to ubrać w "algorytm"?
Przeczytałem dotychczas ok 30 stron oraz opis. Jeśli dobrze rozumiem, to wejścia są na pełnej godzinie, w każdym razie takie są zalecane. Z drugiej strony HEX pisał, że wchodził czasami kilka razy w godzinie. Czy ktoś mógłby opisać choć przybliżoną taktykę kilku wejść na godzinę? Domyślam się, że ma to więcej wspólnego z samym PA niźli NLA, ale może ktoś potrafi to ubrać w "algorytm"?
Ja go yebie, testowałem dziś system i przez przypadek wszedłem w pozycje na rachunku real ... -3% kapitału w tył
Dodano po 1 minutach:

Dodano po 1 minutach:
później mu się odmieniło i wchodził tylko na początku pełnej godziny13Spekulant pisze:Zaryzykuję kolejne proste pytanie, najwyżej zostanę zignorowany.
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"
A kto Ci kazał na nową dla Ciebie metodę wchodzić od razu na real i to jeszcze 3% risk na transakcje. Na moje dobrze że straciłeś teraz niż później.emulin pisze:Ja go yebie, testowałem dziś system i przez przypadek wszedłem w pozycje na rachunku real ... -3% kapitału w tył![]()
Panowie i panie, na prawdę nie mam zamiaru nikomu ubliżać ale jeżeli nie skończyło się podstawówki i/lub ma się słabe zdolności z czytania ze zrozumieniem to w ogóle bez tłumacza nie brałbym się za fx. To tak jak ja miałbym pobierać nauki fx z niemieckich stron - ten sam efekt.
Tworzycie wyimaginowane problemy. Chcecie zarabiać miliony, a cierpliwości 0.
Pytanie 1:
Po co Ci/Wam 10000 wejść dziennie skoro jedno profitowe na 20 pips da Ci/Wam bardzo dobre wyniki i godziwe zarobki?
Albo inwestujemy albo startujemy w konkursie na największą liczbę zleceń. Jedno albo 2gie. W tej metodzie nie ma innej możliwości.
Jest to najprostsza metoda jaka może być. Problem w tym że Wy wszystko komplikujecie. Patrzycie na kropki/kreski/sraczki/dziwaczki/kolor świeczki itp itd. Tragedia.
Pamiętajcie kilka rzeczy (zaznaczam że jest to moja opinia, nie każdy musi się z nią zgadzać)
- Kolor dziennej świecy NIE MA ZNACZENIA
- Tym bardziej kolor świecy tygodniowej czy miesięcznej.
- Kolor świecy 1h NIE MA ZNACZENIA
*tłumaczę dlaczego:
Grając na m15/m5 ( bo z tych tf wychodzimy - tam dostajemy sygnał) to RACZEJ i tak idziemy ze świecami 1h+ (układ średnich w tym wypadku pomaga) więc po co nam wiedzieć jaki kolor, czy jakie kropki mamy na wykresie - non sens.
- tf jest umowny. Każdy tf ma swoje trendy/trendziki itp itd. taka sama akcja dzieje się na każdym. Wiadomo im wyżej tym dłużej ( nie polecam m1 - minimum m5)
- średnie są umowne. Skoro cena ma tendencję do falowania - wykorzystajmy to. Grajcie z kierunkiem średnich łapiąc korekty przy czym pamiętając że im wyżej/niżej tym bardziej niebezpiecznie. Przeważnie pierwsza i może 2ga cofka są ok. Później robi się niebezpiecznie - moja opinia - kto chce wykorzysta.
- średnie są umowne cd. Zauważcie też że średnia 50 to średnia wybrana przez Hexa. Nie ma różnicy czy to będzie High/Low ze średnich 50 czy 100 czy może 14/20/25 NIE MA. Zmniejszanie średniej (np na 14) przyśpieszy Ci/Wam wejście, a także zwiększy częstotliwość transakcji jeżeli nie kierujemy się zasadą "góra 2 wejścia na jedno przebicie". Wiadomo tu można pokusić się o łapanie 3ciej korekty. Zwiększenie - na odwrót.
Słowo klucz w tej całej zabawie to MM i zabezpieczanie transakcji. +20 i be/lub jak wolicie. WAŻNE aby nie łapać góry pipsów myślę że 50-60 z m15 to taka góra bo raczej po tym następuje jakaś tam głębsza korekta i/lub jak to kto zwał odwrócenie trendu na mniejszym tf gdzie zdejmą Twoje/Wasze zlecenia

Chyba opisałem wszystko co chciało mi się przekazać ^^ choć czuje że coś zapomniałem. Z góry uprzedzam że nauczał nie będę. Pokazałem tylko możliwości - teraz reszta zależy od Was.
Przykładowy screen z wejściami gdzie można było ich szukać.
http://i56.tinypic.com/33tsf91.gif
Dodano po 21 minutach:
I jeszcze szybka rada - dotycząca poprawienia skuteczności:
http://i56.tinypic.com/2s9rqc3.gif
Przeanalizować >> popatrzeć na swoje wykresy >> wyciągnąć wnioski >> nie zadawać głupich pytań na które z góry mówię - nie odpowiem bo mi się po prostu nie chce - no chyba że mi się zachce

spokojnie, nie irytuj się, przecież napisałem, że przez przypadek, a w tym wypadku znaczy, że chciałem wejść na rachunku demo i tak tylko posta sobie walnąłem bo smutno mi się zrobiło
... no i były to dwa wejścia...
zobacz, może coś mi podpowiesz, bo wydaje mi się, że oba były zgodne z założeniami....
kupno na EURUSD

Sprzedaż na USDJPY

zobacz, może coś mi podpowiesz, bo wydaje mi się, że oba były zgodne z założeniami....
kupno na EURUSD

Sprzedaż na USDJPY

"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"
Tyle słów a do Ciebie tylko pierwsza linijka trafiła.emulin pisze:spokojnie, nie irytuj się, przecież napisałem, że przez przypadek, a w tym wypadku znaczy, że chciałem wejść na rachunku demo i tak tylko posta sobie walnąłem bo smutno mi się zrobiło... no i były to dwa wejścia...
ps. Nie podpowiem Ci bo nie widzę lewej strony to raz a dwa - Tobie nie chce się po analizować wykresów a mi ma się chcieć podpowiadać co poszło nie tak?
Pamiętaj że nie każdy trade będzie wygrany.
Edit:
Wczoraj:
Dziś:
http://i54.tinypic.com/2jac7lh.gif
ale faktycznie... lepiej patrzeć na kropeczki i inne malowidła.
no właśnie tak widziałem te wczorajsze trady. Cena poszła poza kanał, wróciła do niego i w tym momencie chciałem wchodzić w transakcje. No i wszedłemTeXs pisze:emulin,
nie potrafię powiedzieć czym bym wszedł w tą transakcje - nic nie widzę na tym Twoim screenie. Zobacz na poniższym przykładzie

może ten UJ, był trochę naciągany, bo cena się w kanale kisiła.
nie zakładaj od razu, że ktoś kto się wcześniej nie wypowiadał, jest kompletnym noobem! dla przykładu nigdy nic o żadnych kropeczkach nie mówiłem.
emulin napisał:
spokojnie, nie irytuj się, przecież napisałem, że przez przypadek, a w tym wypadku znaczy, że chciałem wejść na rachunku demo i tak tylko posta sobie walnąłem bo smutno mi się zrobiło ... no i były to dwa wejścia...
Tyle słów a do Ciebie tylko pierwsza linijka trafiła.
ps. Nie podpowiem Ci bo nie widzę lewej strony to raz a dwa - Tobie nie chce się po analizować wykresów a mi ma się chcieć podpowiadać co poszło nie tak?
Pamiętaj że nie każdy trade będzie wygrany.
Edit:
Wczoraj:
Dziś:
http://i54.tinypic.com/2jac7lh.gif
ale faktycznie... lepiej patrzeć na kropeczki i inne malowidła.
Przeczytałem cały twój post dwa razy jeszcze wczoraj

Ja cały system widzę tak:
- czekam, aż kanał będzie pochylony, nie płaski, oraz cena będzie ewidentnie znajdować się pod nim lub nad nim
- Cena pod kanałem to shorty, nad nim to longi
- cena lubi odbijać się od kanału więc czekamy aż do niego wróci,
- gdy już wróci, czekamy na pełną godzinę i na to, żeby świeca 1H zmieniła się na odpowiedni kolor, wtedy wchodzimy w pozycje,
- najlepiej gdy H1 jest tego koloru co D1. Przy stosowaniu powyższych zasad prawie zawsze jest tego samego koloru
- SL 20 pips ze spreadem, TP przynajmniej 1:1
tyle i nic więcej, miało być prosto i tak jest.
tyle, że na historii GU system bardzo średnio się spisuje, no bo właściwie to gramy tylko na odbicie od kanału

skoro HEX miał tak świetne rezultaty, to widać o czymś zapomniałem, albo nie wiem. On w każdym razie ćwiczył system 2 miechy, to może po prostu musi mi jeszcze coś zaskoczyć.

Gdzie tam. Na początku to ja posiadałem ogromną wiarę w edukację.. czytanie ze zrozumieniem, poprawne pisanie itp itdemulin pisze: nie zakładaj od razu, że ktoś kto się wcześniej nie wypowiadał, jest kompletnym noobem! dla przykładu nigdy nic o żadnych kropeczkach nie mówiłem.

skoro to jest takie oczywiste - to dlaczego przez xxx stron ludzie pytają ciągle o rzeczy oczywiste? i tu nawiązuje do początku wypowiedzi mojego posta:PPrzeczytałem cały twój post dwa razy jeszcze wczorajjak dla mnie, to były oczywiste rzeczy więc nie odpisałem nic więcej. A z tymi prostokątami to chodzi o to, że zmieniamy kierunek zajmowanych pozycji po przebiciu poprzedniego wierzchołka/szczytu tak???
Widzisz Emulin z tymi prostokątami to jest dokładnie tak jak napisałeś, mało tego kolega TeXs był tak miły i ze 3 razy pokazywał to już

chyba jednak 2 razy to za mało. System systemem ale kto powiedział że tak jest? pełna godzina? bzdury. Ten sam kolor co daily? bzdury, brednie, paranoja. Jednak jak tak wolisz to ok. Tylko jak trade nie wejdzie to czyja to będzie wina? Systemu, średnich, 1h candle, a może daily?Ja cały system widzę tak:
- czekam, aż kanał będzie pochylony, nie płaski, oraz cena będzie ewidentnie znajdować się pod nim lub nad nim
- Cena pod kanałem to shorty, nad nim to longi
- cena lubi odbijać się od kanału więc czekamy aż do niego wróci,
- gdy już wróci, czekamy na pełną godzinę i na to, żeby świeca 1H zmieniła się na odpowiedni kolor, wtedy wchodzimy w pozycje,
- najlepiej gdy H1 jest tego koloru co D1. Przy stosowaniu powyższych zasad prawie zawsze jest tego samego koloru
- SL 20 pips ze spreadem, TP przynajmniej 1:1
W teorii.. w praktyce.... hm.. wystarczy parę stron przekartkowaćtyle i nic więcej, miało być prosto i tak jest.

Bzdury i brednie.tyle, że na historii GU system bardzo średnio się spisuje, no bo właściwie to gramy tylko na odbicie od kanału![]()
Działa bardzo dobrze.