FX bez SL?
Dokonujesz analizy/prodnozy. Musisz mieć plan na trade. Dlatego SL jest po poziomem po którym mówisz sobie że prognoza /analiza była błędna. Musisz go znać przed zawarciem transakcji. W przeciwnym wypadku nie masz żadne strategii/planu i grasz na pałę!
Ogólnie chodzi o to aby sumarycznie być do przodu a transakcje stratne niczym innym jak częścią systemu. Jeśli to zrozumiesz masz szansę zarabiać.
Ogólnie chodzi o to aby sumarycznie być do przodu a transakcje stratne niczym innym jak częścią systemu. Jeśli to zrozumiesz masz szansę zarabiać.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
- 13Spekulant
- Gaduła
Zgadzam się, że psychika to podstawa, nawet jak się napisze automat, to trzeba w niego wierzyć i grać jak każe, a nie korygować ręcznie jego decyzje. Być może moim błędem jest granie za często i stąd problemy z wybijanymi SLami, gdyż zajmowane pozycje ciężko nazwać optymalnymi w sensie R/R. Przekonaliście mnie, nawet tym tysiącem mogę spróbować grać z pełnym MM. Martwi mnie tylko to, że minimalny DZ to ok. 400zł na CHFPLN, co oznacza 600 pipsów bufora strat na SL. Zakładając średni SL 40 pipsów, daje to 15 strat pod rząd. Po zamknięciu obecnej pozycji (nie pytajcie jaka...) spróbuję wdrożyc SLy na poziomie 3%. przy obecnych pozycjach o potencjalnych zasięgach w granicach 10% powinno wystarczyć na jakiś czas. W końcu to i tak "pieniądze demo".
A co powiecie na TS zamiast TP? Sprawdza się na FX? Pytam dlatego, że uważam ustawienie TPa za zdecydowanie trudniejsze niż SLa, a tak rynek zadecyduje.
Dodano po 59 minutach:
Widzę, że temat TS był tutaj poruszany obszernie, więc wycofuję pytanie. Odpowiedź, którą znalazłem brzmi oczywiście: "to zależy"
A co powiecie na TS zamiast TP? Sprawdza się na FX? Pytam dlatego, że uważam ustawienie TPa za zdecydowanie trudniejsze niż SLa, a tak rynek zadecyduje.
Dodano po 59 minutach:
Widzę, że temat TS był tutaj poruszany obszernie, więc wycofuję pytanie. Odpowiedź, którą znalazłem brzmi oczywiście: "to zależy"

Raczej nie ma czegos takiego jak osobne ustawienie tp i sl - okresla je sie jednoczesnie tak aby sl byl jak najmniejszy, a jednoczesnie nam go nie zamknelo przy jakiejs korekcie. TP aby zazwyczaj byl wiekszy od sl.13Spekulant pisze:A co powiecie na TS zamiast TP? Sprawdza się na FX? Pytam dlatego, że uważam ustawienie TPa za zdecydowanie trudniejsze niż SLa, a tak rynek zadecyduje.
Oczywiscie ze latwo ustawic SL 500pips, TP 5pips i patrzec jakie to trafne analizy mamy gdyz 99.9% transakcji okazywac sie bedzie zyskowna. Jednakze w momencie gdy nastapi ten 0.01% wszystko co do tej pory zarobilismy pojdzie z torbami.
W 100% prawda, i to radze sobie zapamietacDokonujesz analizy/prodnozy. Musisz mieć plan na trade. Dlatego SL jest po poziomem po którym mówisz sobie że prognoza /analiza była błędna. Musisz go znać przed zawarciem transakcji. W przeciwnym wypadku nie masz żadne strategii/planu i grasz na pałę!

- 13Spekulant
- Gaduła
Czyli TP/SL to stałe ratio? Wydawało mi się, że SL jest sztywny (bo MM np. 2%), ale TP zależy od prognozowanego zasięgu, które może być różne dla różnych formacji, na które się gra i stąd, w moim przekonaniu, trudność w dobrym jego ustawieniu. Wiadomo, że nie powinno być np. TP/SL < 3, ale górą ograniczone nie jest. Dlatego właśnie bardziej mi pasuje TS. Ewentualnie zamiana TP na TS na określonym poziomie, ale o takich praktykach jeszcze nie słyszałem, więc pewnie się nie sprawdzają.
Pozycja zamknięta. Zostało mi 785zł.
Pozycja zamknięta. Zostało mi 785zł.
aby zachowac odpowiednie MM, ustalasz wielkosc lota, a SL w zaleznosci od rynku.13Spekulant pisze:Wydawało mi się, że SL jest sztywny (bo MM np. 2%),
SL takze.13Spekulant pisze:ale TP zależy od prognozowanego zasięgu,
Mi tego nie wiadomo13Spekulant pisze:Wiadomo, że nie powinno być np. TP/SL < 3,

Nie i nie.13Spekulant pisze:Czyli TP/SL to stałe ratio? Wydawało mi się, że SL jest sztywny (bo MM np. 2%)
Nie koniecznie musi być sztywne ratio a tym bardziej stałe SL bo 2%.. Możesz dać większe SL i mniejszy LOT i mieć dalej 2%.
======================================================
- 13Spekulant
- Gaduła
Gram zawsze 0.1 lota, stąd pomijanie wielkości pozycji. Sorry za niedomówienie.
Mam wrażenie, że jeśli trafność jest np. 1/3, to ratio TP/SL musi być do tego dopasowane (w tym wypadku > 2), żeby w dłuższym terminie był zysk. Oczywiście to żadne stałe wartości, można i zagrać czasami z ratio 1:1, albo SL-em 7%, ale jakiś punkt odniesienia powinien być, jeśli nie ma to być gra na czuja. Takie są przynajmniej moje wyobrażenia.
Właśnie sobie uświadomiłem, że granie na CHFPLN z użyciem SL z moją kasą to nieporozumienie, sam spread daje 5%. Trzeba znaleźć coś innego.
Mam wrażenie, że jeśli trafność jest np. 1/3, to ratio TP/SL musi być do tego dopasowane (w tym wypadku > 2), żeby w dłuższym terminie był zysk. Oczywiście to żadne stałe wartości, można i zagrać czasami z ratio 1:1, albo SL-em 7%, ale jakiś punkt odniesienia powinien być, jeśli nie ma to być gra na czuja. Takie są przynajmniej moje wyobrażenia.
Właśnie sobie uświadomiłem, że granie na CHFPLN z użyciem SL z moją kasą to nieporozumienie, sam spread daje 5%. Trzeba znaleźć coś innego.
No to bledne masz zalozenia jesli chodzi o MM.13Spekulant pisze:Gram zawsze 0.1 lota, stąd pomijanie wielkości pozycji. Sorry za niedomówienie.
Ale isnieje scisla korelacja miedzy ratio i "trafnoscia".13Spekulant pisze:Mam wrażenie, że jeśli trafność jest np. 1/3, to ratio TP/SL musi być do tego dopasowane (w tym wypadku > 2),
To nie dziala tak, mam TP= SL i mam skutecznosc 45%, no to wystarczy ze zwieksze ratio i juz bede do przodu.
To dziala (jak juz) to odwrotnie, mam ratio przykladowo X no to, zeby zarabiac, musze miec skutecznosc conajmniej Y, jezlei go nie osiagam, to ktorys z elementow strategii jest bledny.
Bo masz za wysokie LOTY, przejdz na mikro loty. (Pomijajac, ze faktycznie spread tam jest duzy)13Spekulant pisze:nie sobie uświadomiłem, że granie na CHFPLN z użyciem SL z moją kasą to nieporozumienie, sam spread daje 5%. Trzeba znaleźć coś innego.
IMO nie zawracaj sobie głowy ratio itp. Skoncentruj się lepiej na szukaniu powtarzalności na wykresie, formacji czy układów, które się powtarzają.13Spekulant pisze:Mam wrażenie, że jeśli trafność jest np. 1/3, to ratio TP/SL musi być do tego dopasowane (w tym wypadku > 2), żeby w dłuższym terminie był zysk.
Jak już je wypatrzysz i będziesz chciał wejść w trejd to będziesz wiedział:
gdzie wejść
gdzie cena może spaść aby nie zburzyć układu (SL)
gdzie cena może dojść zgodnie z układem (TP)
Później sobie wybierzesz najlepsze układy/formacje, które mają najwyższą skuteczność lub najwyższy zwrot. A SL musi być (mentalny czy stały) dlatego, że jutro też będzie okazja do zarobienia, pod warunkiem, że masz kasę na koncie...