FX bez SL?
- 13Spekulant
- Gaduła
Bossafx nie ma mikrolotów, niestety, więc nie uwzględniam wielkości pozycji przy liczeniu SL - gram najniżej jak się da. Na tę chwilę nie do obejścia, bo nie zamierzam zmieniać maklera - mam do niego zaufanie, a do zagranicznych czy XTB nie za bardzo. W tej chwili nie ma to dla mnie więszkego znaczenia, gdyż sprawdzam tylko jak się czuję na FX i jak na razie nie widzę perspektyw dla siebie na tym rynku. Zobaczę co uda mi się zdziałać tym tysiącem.
Słuszna uwaga z tym ratio, nigdy tego nie rozważałem "od drugiej strony".
Słuszna uwaga z tym ratio, nigdy tego nie rozważałem "od drugiej strony".
Co do gry bez standardowego SL to jest możliwe i wszystko zależy od dwóch czynników:
- ryzyka początkowego
- opracowania kilku wariantów zachowań na wypadek gdyby cena poszła w kierunku przeciwnym do pożądanego
Tak naprawdę nigdy nie gra się bez SL. Można nie mieć ustawionego SLa standardowego, ale "jakikolwiek" niestandardowy SL musimy mieć.
Niestandardowy SL objawia się tym, że zanim rozpoczniemy transakcje ustalamy sobie moment/poziom po którym strata staje się dla nas niebezpieczna i należy opuścić zawartą transakcje. W takim momencie trader uruchamia, któryś z wcześniej opracowanych planów - jedni zaczynają hedgować, drudzy używać martyngał'a (nie polecam go w standardowej formie), kolejni - uśredniać - wszystko po to aby pomniejszyć stratę.
Reasumując - MUSISZ MIEĆ PLAN NA WSZYSTKO (i to jest Twój SL)
- ryzyka początkowego
- opracowania kilku wariantów zachowań na wypadek gdyby cena poszła w kierunku przeciwnym do pożądanego
Tak naprawdę nigdy nie gra się bez SL. Można nie mieć ustawionego SLa standardowego, ale "jakikolwiek" niestandardowy SL musimy mieć.
Niestandardowy SL objawia się tym, że zanim rozpoczniemy transakcje ustalamy sobie moment/poziom po którym strata staje się dla nas niebezpieczna i należy opuścić zawartą transakcje. W takim momencie trader uruchamia, któryś z wcześniej opracowanych planów - jedni zaczynają hedgować, drudzy używać martyngał'a (nie polecam go w standardowej formie), kolejni - uśredniać - wszystko po to aby pomniejszyć stratę.
Reasumując - MUSISZ MIEĆ PLAN NA WSZYSTKO (i to jest Twój SL)
- 13Spekulant
- Gaduła
Że tysiącem na bossie sobie nie pogram to zdaję sobie sprawę, w szczególności teraz, gdy zacząłem grać SLami. Testy uważam za zakończone i wyszło, ze podoba mi się gra na FX. Teraz szukam czegoś z ulotami albo chociażby mlotami.
MaxRipper, chodzi mi o grę explicite bez SLów - zajmujesz pozycję, ustawiasz TP i wyłączasz komputer. Żadnego planu awaryjnego, co najwyżej ręczne wyjście z dowolnego powodu, np. jak po tygodniu nie dojdzie do TP (ale nie: siedzę i czekam, jak spadnie do 1.3212 to zamykam).
Oczywiście plus/minus warunek musi być taki, że TP będzie stosunkowo mały, a depo pozwoli na przetrwanie zmienności. Ooczywiście pozycja zajmowana z planem, a nie rzutem monetą. Przecież zawsze są korekty, ciężko jest trafić w szczyt/dołek, więc tak sobie rozmyślając doszedłem do wniosku, że może to mieć jakiś sens. Wyjście z takiej pozycji może zajmować miesiące, ale to nie wyścig, tylko bardziej eksperyment.
Przypominam, że grałem tak 1.000zł na CHFPLN, zawsze 0.1 lota. Pips kosztuje 1zł, więc margines wahań jest znaczny, zdaje się, że co najmniej 7gr. Gwarancji żadnej oczywiście nigdy nie będzie, ale każda udana transakcja to dodatkowy margines. Aż mnie korci, żeby jeszcze raz spróbować.
MaxRipper, chodzi mi o grę explicite bez SLów - zajmujesz pozycję, ustawiasz TP i wyłączasz komputer. Żadnego planu awaryjnego, co najwyżej ręczne wyjście z dowolnego powodu, np. jak po tygodniu nie dojdzie do TP (ale nie: siedzę i czekam, jak spadnie do 1.3212 to zamykam).
Oczywiście plus/minus warunek musi być taki, że TP będzie stosunkowo mały, a depo pozwoli na przetrwanie zmienności. Ooczywiście pozycja zajmowana z planem, a nie rzutem monetą. Przecież zawsze są korekty, ciężko jest trafić w szczyt/dołek, więc tak sobie rozmyślając doszedłem do wniosku, że może to mieć jakiś sens. Wyjście z takiej pozycji może zajmować miesiące, ale to nie wyścig, tylko bardziej eksperyment.
Przypominam, że grałem tak 1.000zł na CHFPLN, zawsze 0.1 lota. Pips kosztuje 1zł, więc margines wahań jest znaczny, zdaje się, że co najmniej 7gr. Gwarancji żadnej oczywiście nigdy nie będzie, ale każda udana transakcja to dodatkowy margines. Aż mnie korci, żeby jeszcze raz spróbować.
Według mnie mały SL często zamyka pozycje, na których można było wyjść na plus. Ile razy jest przecież tak, że po ogłoszeniu danych rynek robi gwałtowny ruch właśnie czyszcząc stop lossy, po czym wraca do kierunku właśnie przez nas obranego. Jeżeli SL, to naprawdę spory. Wiem, że to wszystko zależy od wielkości otwartej pozycji i kapitału, ale naprawdę nieraz mam wrażenie że broker widzi moje SL, czyści je i cena powraca w kierunku przeze mnie obranym 

Taki numer nie przejdzie. To zniszczy Cię wczesniej czy poźniej. Przykładów nie należy długo szukać - wystarczy, że zająłbyś pozycję długą na 0.1 lota dnia 30 lipca 2008 roku - w najgorszym momencie strata wyniosłaby ok 3500 pipsów co oznacza ze depozytu nie miałbyś w 1/3 tej drogi. Zawsze isntieje prawdodpodobienstwo tego, że zajmiesz błędną pozycje dlatego musisz wiedzieć kiedy i w jaki sposob należy się ewakuować. Strategia kup i trzymaj na rynkach kontraków oraz walutowych gdzie występuje lewar zabija - wbij to sobie do głowy bo szkoda 1k PLNów...13Spekulant pisze:MaxRipper, chodzi mi o grę explicite bez SLów - zajmujesz pozycję, ustawiasz TP i wyłączasz komputer
I teraz tak - jeśli zamierzasz grać bez standardowego SLa to musisz przyjąć ze na każde 5k USD bedziesz mogł otworzyć pozycję wartą max 0.1 lota. oznacza to że na kazdy 1k USD bedzie to wartosc 0.02 lota i to powinno dać Ci stope zwrotu od 15-30% miesięcznie przy założeniu 1000 pips na miesiąc - a to jest możliwe. Podwyższanie ryzyka powyżej ww (0.1 / 5k USD) to prosta droga do MC.
- 13Spekulant
- Gaduła
Oczywiście cały pomysł opierał się na tym, co napisał le0n71, że SL są często wybijane, chociaż pozycje jest we właściwą stronę. Sa przecież trendy dłuższe i krótsze, zależy do którego chcemy się podpiąć. Pamiętam historię gościa na FW20, jak brał Lki po 1.600, wytrzymał DD do 1.300, a pozycję zamykał w okolicach 2.600.
Do pomysłu jednak kiedyś wrócę, być może jak będę bogaty, być może jak będę zdesperowany. Czyżby początkowy zysk w granicach 50% był rodzajem lepu na frajera?
Przerażają mnie te liczby, bo sugerują 1.500zł/0.01lota, co na chwilę obecną jest dla mnie nie do przyjęcia. Wychodzi na to, że zabawa 300zł jest bez sensu, to nawet nie ten rząd wielkości wedle tego szacunku.MaxRipper pisze:I teraz tak - jeśli zamierzasz grać bez standardowego SLa to musisz przyjąć ze na każde 5k USD bedziesz mogł otworzyć pozycję wartą max 0.1 lota. oznacza to że na kazdy 1k USD bedzie to wartosc 0.02 lota i to powinno dać Ci stope zwrotu od 15-30% miesięcznie przy założeniu 1000 pips na miesiąc - a to jest możliwe. Podwyższanie ryzyka powyżej ww (0.1 / 5k USD) to prosta droga do MC.
Do pomysłu jednak kiedyś wrócę, być może jak będę bogaty, być może jak będę zdesperowany. Czyżby początkowy zysk w granicach 50% był rodzajem lepu na frajera?
Zły system, złe wejścia. To nie wina FX, to wina systemu.13Spekulant pisze:Oczywiście cały pomysł opierał się na tym, co napisał le0n71, że SL są często wybijane, chociaż pozycje jest we właściwą stronę.
Są na tym forum osoby, które z takiej kwoty zrobiły spore pieniądze (poszukaj). Ma sens zabawa taką kwotą jak wiesz co robisz, masz dobry system i zarządzanie kasą.13Spekulant pisze:Wychodzi na to, że zabawa 300zł jest bez sensu, to nawet nie ten rząd wielkości wedle tego szacunku.
Nie słuchaj takich opowieści. Jak ktoś ma stop lossa 50 pipsów i skuteczność 40% to może i tyle potrzebuje. Jak masz dobrego sysa to SL 2 - 10 pipsów i możesz grać normalnymi stawkami.13Spekulant pisze:Przerażają mnie te liczby, bo sugerują 1.500zł/0.01lota, co na chwilę obecną jest dla mnie nie do przyjęcia.
Pewnie tak. Ale dojdziesz spokojnie za jakiś czas do tego z powrotem. Wtedy będziesz świadomie osiągał taki zwrot.13Spekulant pisze:Czyżby początkowy zysk w granicach 50% był rodzajem lepu na frajera?