Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

zz pisze:Za to Ty znasz świetnie kupisz krówkę i jakoś to będzie.....
Znów sobie coś wkręciłeś, fakty Ci się mieszkają. Nic z takich rzeczy nie pisałem.
zz pisze:gdy jego szefowi policzyli 330 zł miesięcznie ...przyszedł do mnie z kwiatami i dobrym winem podziękować
Tylko Ty potrafisz tak liczyć.. Przyszedł Ci podziękować za to..

Nie ma to jak samego siebie w swojej wypowiedzi cytować.
zz pisze:To był najpiękniejszy prezent ....jaki w życiu dostałem..
No to teraz już się nie dziwie dlaczego tak biadolisz..

A tak na prawdę o co Tobie chodzi zz? IKE masz "pod bankowość inwestycyjną" - sam obracasz środkami i do tego jesteś zwolniony z podatków. Czyli chyba to o co Tobie cały czas chodzi. Do czego szukasz rozwiązania? Do tego że tam mało emerytury się dostanie/dostaje czy że takie duże podatki się płaci czy może coś innego Ci jeszcze chodzi po głowie?
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tig3r pisze:A tak na prawdę o co Tobie chodzi zz? IKE masz "pod bankowość inwestycyjną"
Tiger...proszę....
Oni zrobią sobie np. emisję akcji po 1 groszu i wspaniałomyślnie pozwolą mi to kupić po 200 zł i obracać tym....,zwolnią wspaniałomyślnie do 9 tyś. z tego z podatku .
Tiger proszę....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Co Ty za głupoty wygadujesz? Masz dostęp zz takiego kona do GPW i po rynkowej cenie wchodzisz. Fakt że za dużo tam odłożyć się nie da, ale zawsze coś.
Niestety nie da się mieć jabłko i mieć jabłko..

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Wlasnie koncze urlop, wiec zaczalem od "ciekawszych" watkow ;)

zz pisze:Mój młodszy syn kiedyś dokładnie mi to samo powiedział i dostał w pysk... bez ostrzeżenia ponieważ uważam że debilizm powinien być karalny........
zz pisze:żesz być spokojny....o mnie.....Młodszy syn dwudziestodwuletni gdy jego szefowi policzyli 330 zł miesięcznie ...przyszedł do mnie z kwiatami i dobrym winem podziękować....że dostał w pysk..
Wiesz, ZZ mam teorie co do Twoich historii, myslę, że je wyciągasz z palca....i wiekszości z nich nie miało miejsca...

zz pisze:W globalnym świecie dostajesz miesięcznie 0.32% netto tego co sobie uzbierałeś przez całe życie

Pozdrawiam.

A tak na oko, ile powinniśmy dostawac wg. Ciebie? Pytam powaznie, bo w sumie mało mówisz o konkretach a mnie to ciekawi.

Dlatego trzeba się otworzyć na świat i szukać globalnych rozwiązań ..niestety wiązać się to musi z super profesjonalnymi usługami finansowymi i w takim przypadku jeżeli jest deficyt
To chodzi Ci w końcu o jakieś sensowne rozwiązania jeśli chodzi o emerytury czy o rozwiązania jeśli chodzi o prywatne inwestowanie? Bo jeśli chodzi Ci tylko o inwestowanie to, muszę Cię zmarwic na pewno ponad 90% ludziom nie pomożesz. A chyba chodzi Ci o globalne rozwiązania dla wszystkich?

I potworze się jeszcze raz (kiedyś to sugerowałem).
Lamentowaniem tu na forum, nic a nic nie wskurasz, nic nie osiągniesz, żadnej zmiany (a o to Ci przeciez chodzi ...a chodzi??). Myślę, że większośc tu na forum, jak napisał chyba Noob, wie, że na wysoką emeryturę nie ma co stawiac swoich żetonów, więc raczej koncentrują się na zapewnieniu sobie samemu emerytury. A ty tu gadasz, lametnujesz zupełnie bezproduktywnie, może skoncentruj swoje działania w jakiś ukierunkowany sposób który przyniesie efekty i a nóż może coś zmienisz. Nie sądzisz, że to lepsza droga?

zz
Maniak
Maniak

Nie gniewaj się LowcaG lecz j dyskusja z Tobą jest trudna.ponieważ ile razy można pisać to samo...?.Przepraszam.
Po kolei..
A tak na oko, ile powinniśmy dostawac wg. Ciebie? Pytam powaznie, bo w sumie mało mówisz o konkretach a mnie to ciekawi.
Jeżeli byłyby przyjazne rozwiązania podatkowe i poważne instytucje w Polsce a nie kabaret to przy dodatkowych/powtarzam dodatkowe// inwestycjach na poziomie najniższego krajowego ZUS dałoby to nam ok. 1 500 000 zł razy 0.32% to moglibyśmy liczyć nie na 23 zł......lecz ok. 4 800 zł miesięcznie.Tyle byłoby uczciwie i starczyłoby na godne życie przynajmniej w podstawowym zakresie...
LowcaG pisze:
To chodzi Ci w końcu o jakieś sensowne rozwiązania jeśli chodzi o emerytury czy o rozwiązania jeśli chodzi o prywatne inwestowanie?
W normalnych krajach jedno jest ściśle związana z drugim żeby nie powiedzieć ortodoksyjnie to samo....
LowcaG pisze:Lamentowaniem tu na forum, nic a nic nie wskurasz, nic nie osiągniesz, żadnej zmiany
Mój czas na tym forum nie jest absolutnie zmarnowany wprost przeciwnie dużo i systematycznie się uczę,że oczekiwałbym więcej to inna sprawa........
Dzięki temu forum dostałem namiary na instytucje które to robią niestety od 10 000 000 zł.Na razie mi to niczego nie rozwiązuje ale może kiedyś......?/

LowcaG pisze:może skoncentruj swoje działania w jakiś ukierunkowany sposób który przyniesie efekty i a nóż może coś zmienisz. Nie sądzisz, że to lepsza droga?
Na ile mogę to robię niestety przeceniasz moje możliwości.Taki zwykły forumowicz jak ja jedynie może naciskać na polityków,pisać,dowiadywać się dzięki czeku już poznałem trzy rozwiązania itp.

Pozdrawiam.

LowcaG pisze:Wiesz, ZZ mam teorie co do Twoich historii, myslę, że je wyciągasz z palca....i wiekszości z nich nie miało miejsca...
W takim razie albo jesteś ślepy albo żyjemy w różnych światach......
LowcaG pisze:wie, że na wysoką emeryturę nie ma co stawiac swoich żetonów, więc raczej koncentrują się na zapewnieniu sobie samemu emerytury
Tak..?.Chętnie poznam tylko nie pisz mi o drugim i trzecim filarze ponieważ już wypłacają po 23 zł oraz 9 zł miesięcznie z perspektywą że jak coś spadnie na 0 i nie odbije//a tak już było..../// to nawet tego nie dostaną....
LowcaG pisze:Wiesz, ZZ mam teorie co do Twoich historii, myslę, że je wyciągasz z palca...
Takie rzeczy realnie się działy i były w praktyce więc nie zarzucaj mi że piszę nieprawdę....

Dodano po 1 godzinach 56 minutach:

Ps. ciekawa alternatywa związana z tym tematem.Warto przeczytać.

http://finanse.wp.pl/kat,58436,title,By ... omosc.html

Pozdro.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Nikt nie pisał, że będzie łatwo ;)
Piszesz to samo, ale zazwyczaj bez KONKRETÓW.
zz pisze:inwestycjach na poziomie najniższego krajowego ZUS dałoby to nam ok. 1 500 000 zł
Mógłbyś to szerzej wyjaśnic? Jakieś wyliczenia? (Nie mówie, że nie masz racji, ale nie podajesz konkretów)
Wiesz ile jest płacone ZUSu+2filar z przeciętnego wynagrodzenia? (nie mówie o rentowym i chorobowym). Zdefiniuj też te inwestycje, tzn. ZUS ma inwestowac(ryzykowac) czy inne rozwiązanie bo nie bardzo rozumiem.

Ponadto te 1,5 miliona które podajesz które powinienem uzbierac, to uwzgledniona jest inflacja w tym, czy jest to tylko kwota 1,5 miliona które powinienem miec uzbierane gdy bede mial np.65 lat? Bo to będzie trochę mniej warte.
zz pisze:moglibyśmy liczyć nie na 23 zł.
To już było przerabiane, ile ta pani miała nazbierane ile lat pracowała i w ogole? A no mało.
zz pisze:W takim razie albo jesteś ślepy albo żyjemy w różnych światach......
Coraz częsciej u ciebie słychac, tego typu argumenty, i to mnie martwi...

zz pisze:Takie rzeczy realnie się działy i były w praktyce więc nie zarzucaj mi że piszę nieprawdę....
Chyba się nie z rozumieliśmy, jakie rzeczy się realnie działy? Ja Ci powiem jak to ja widze. Przykładowo, jest teza, że przykładowo w Wrocławiu biją wszystkich poniżej 170, i już mam kumpla którego pobili i miał poniżej 170. Znam też gościa który był wysoki i pobił mniejszego. Przykłady mogę sypac, z rękawa(i nawet mogłyby się teoretycznie zdarzyc), i myślę, że z Twoimi przykładami jest podobnie..

Jest temat, a Ty argument, że jak syn Ci tak powiedział, to dostał...

Jest sugestia, że Twoje wychownie Twoja sprawa,(bo jak można kogoś karac, za to że syn próboje myślec o inwestowaniu) już masz historie, że Ci syn dziękował z kwiatami... No kurcze... Albo masz dziwnego syna, albo historia jest wyssana z palca, no i szef na pewno sie chwalił pracownikowi ile mu to naliczyli, nie bądz smieszny ZZ. Za co Ci właściwie podziękował, bo nauki nigdzie nie widziałem?

zz pisze:Na ile mogę to robię niestety przeceniasz moje możliwości.
A może Ty się nie doceniasz ;)

zz pisze:Taki zwykły forumowicz jak ja jedynie może naciskać na polityków,
hm..z tego co mi ostatnio pisałes, raczej nic w tej sferze nie robisz.

zz pisze:Ps. ciekawa alternatywa związana z tym tematem.Warto przeczytać.
Ale co w tym takiego ciekawego, szczególnie dla nas?

zz
Maniak
Maniak

Geniuszem nie jestem więc szukam rozwiązań dla normalnych ludzi.
LowcaG pisze:Ponadto te 1,5 miliona które podajesz które powinienem uzbierac, to uwzgledniona jest inflacja w tym, czy jest to tylko kwota 1,5 miliona które powinienem miec uzbierane gdy bede mial np.65 lat? Bo to będzie trochę mniej warte.
Tak jak wyżej jest to najprostrze możliwe rozwiązanie więc nie uwzględnia inflacji.Zgadzam się z Tobą że przez to jest mniej warte,lecz fundamentalnie jest zasadnicza różnica czy dostaniesz 20-40 zł czy 4 800 zł miesięcznie nawet jeżeli jest to pomniejszone o inflację.
LowcaG pisze:Ja Ci powiem jak to ja widze. Przykładowo, jest teza, że przykładowo w Wrocławiu biją wszystkich poniżej 170, i już mam kumpla którego pobili i miał poniżej 170. Znam też gościa który był wysoki i pobił mniejszego. Przykłady mogę sypac, z rękawa(i nawet mogłyby się teoretycznie zdarzyc), i myślę, że z Twoimi przykładami jest podobnie..
Żle to widzisz .Znowu jak wyżej ostatnie przypadki z USA gdzie duże i solidne spółki będące w portfelach funduszy spady z 40 $ na 1 centa i na szczęście odbiły z powrotem do 40 $
co by było gdyby nie odbiła....?,zresztą jest osobny wątek na naszym forum.

Mógłbyś to szerzej wyjaśnic? Jakieś wyliczenia? (Nie mówie, że nie masz racji, ale nie podajesz konkretów)
Piszę o przynajmniej zwolnieniu z podatku inwestycji miesięcznie do wysokości najniższego Zus, z naszej strony też potrzebny jest wysiłek aby tą kwotę uzbierać,za tym musi iść liberalizacja usług finansowych przez co jest szansa że dostępność tych usług spadnie z 10 000 000 zł np. do 1 mln,potem może do 100 tys.

LowcaG pisze:zz napisał:
Ps. ciekawa alternatywa związana z tym tematem.Warto przeczytać.

Ale co w tym takiego ciekawego, szczególnie dla nas?
Jak wyżej.Jeżeli za tym pójdą następni to dostępność tych usług się poszerzy.....

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:Tak jak wyżej jest to najprostrze możliwe rozwiązanie więc nie uwzględnia inflacji.Zgadzam się z Tobą że przez to jest mniej warte,lecz fundamentalnie jest zasadnicza różnica czy dostaniesz 20-40 zł czy 4 800 zł miesięcznie nawet jeżeli jest to pomniejszone o inflację.
Fundamentalnie żeby dostań 20-40PLN trzeba - zgodnie z Twoim współczynnikiem wypłaty 0,32% odłożyć (i tu UWAGA): 6250-12500 PLN!!!!!!
Ta dam, rozumiesz w końcu motyw o co chodzi?

Czy uważasz że po odłożeniu tych 12500 PLN ktoś powinien dostawać 4800/m-c emerytury? Jeśli tak to powiesz co powinno być po 3 miesiącach jak już nic nie pozostanie z uzbieranej emerytalnej fortuny? Skąd powinna iść kasa? Na pewno się dołożysz dla takiego człowieka, w końcu tak leży Ci jego los na sercu że będziesz płacił miesięcznie 4800 na jego emeryturę aby człowiek żył szczęśliwie..
Mam nadzieję że ten brutalny przykład zmusi Cię w końcu do myślenia, weźmiesz kwiatki i polecisz do syna z przeprosinami..
zz pisze:Żle to widzisz .Znowu jak wyżej ostatnie przypadki z USA gdzie duże i solidne spółki będące w portfelach funduszy spady z 40 $ na 1 centa i na szczęście odbiły z powrotem do 40 $
co by było gdyby nie odbiła....?,zresztą jest osobny wątek na naszym forum.
To jest bardzo istotna kwestia, ktoś kto przechodzi na emeryturę ma mieć ją już a nie czekać 15 lat aż spółka czy rynek odrobi... Nawet Ty chyba taki przykład dałeś że w Japonii straciły fundusze emerytalne w taki sposób sporo kasy i emerytury przez to zmniejszyły się o ponad 50%.
Takie środki mają być przede wszystkim inwestowane z minimalnym ryzykiem. Tak jest skonstruowane że niewielki X % może iść na aktywa ryzykowne jak akcje. Po to to jest aby jak to uważasz "patałachy z ZUS" nie porobiły strat przy inwestowaniu na emerytury. Zresztą widać jak radzi sobie OFE i ZUS względem siebie. Efekt ten sam ale ZUS stabilniej i bezpieczniej.
Piszę o przynajmniej zwolnieniu z podatku inwestycji miesięcznie do wysokości najniższego Zus
Co masz na myśli najniższego ZUS, bo nie wiem ile to jest? Najniższa miesięczna składka?
Aczkolwiek tak, każdy jest za zwolnieniami jeśli go dotyczą. Więc popieram.
zz pisze:z naszej strony też potrzebny jest wysiłek aby tą kwotę uzbierać
Podajesz przykłady w których ludzie nic nie zbierali to dostali niskie emerytury (z powyższych wyliczeń wynika że uzbierali 12500) a ty chcesz aby doszli do 1 mln PLN?
zz pisze:za tym musi iść liberalizacja usług finansowych
Albo nie wiesz o czym mówisz, albo mylisz pojęcia. Jaka liberalizacja? Czy ktoś Ci broni inwestować gdzie chcesz i w co chcesz? Wiesz co w ogóle znaczy liberalizacja? Masz środku to każdy z chęcią je przyjmie i nikt Ci nie zabrania lokować wedle woli czy uznania.
zz pisze:przez co jest szansa że dostępność tych usług spadnie z 10 000 000 zł np. do 1 mln,potem może do 100 tys.
Ceniąca się instytucja nie będzie się zajmować drobnicą bo takim czymś się ciężko zarządza to raz a dwa ma wystarczającą ilość klientów. Jak to się mówi za jakość się płaci i to nie mało. Ty wymagasz profesjonalizmu, oni wymagają odpowiednich środków - sprawiedliwie.
zz pisze:Jak wyżej
Czyli gdzie? Bo tam nic nie ma - zero konkretów.

zz
Maniak
Maniak

Przepraszam lecz nie mam już sił.....

Tig3r pisze:zz napisał:
Jak wyżej

Czyli gdzie? Bo tam nic nie ma - zero konkretów.
Tam jest fundament konkretów i za tym powinny iść następne działania.
za tym musi iść liberalizacja usług finansowych

Albo nie wiesz o czym mówisz, albo mylisz pojęcia. Jaka liberalizacja? Czy ktoś Ci broni inwestować gdzie chcesz i w co chcesz? Wiesz co w ogóle znaczy liberalizacja? Masz środku to każdy z chęcią je przyjmie i nikt Ci nie zabrania lokować wedle woli czy uznania.
To Ty nie wiesz o czym mówisz .Wyobraż sobie że do 2004 roku to było prawnie karalne,a jeżeli znalazł się jakiś kumaty pracownik banku co chciał to robić to czekały go szykany czy nawet zwolnienie.....,zresztą do tej pory z tego co wiem jeczcze są ograniczenia..

przez co jest szansa że dostępność tych usług spadnie z 10 000 000 zł np. do 1 mln,potem może do 100 tys.

Ceniąca się instytucja nie będzie się zajmować drobnicą bo takim czymś się ciężko zarządza to raz a dwa ma wystarczającą ilość klientów. Jak to się mówi za jakość się płaci i to nie mało. Ty wymagasz profesjonalizmu, oni wymagają odpowiednich środków - sprawiedliwie.

Jesteś w fundamentalnym błędzie.Niektóre usługi np. były od 5 000 000 funt teraz są od 500000-100000,jestem pewien że w tym przypadku też tak będzie.....

Tig3r pisze:Cytat:
Piszę o przynajmniej zwolnieniu z podatku inwestycji miesięcznie do wysokości najniższego Zus

Co masz na myśli najniższego ZUS, bo nie wiem ile to jest? Najniższa miesięczna składka?
Aczkolwiek tak, każdy jest za zwolnieniami jeśli go dotyczą. Więc popieram.
Cieszę się że się zrozumieliśmy.
Zdaję sobie sprawę z tego że mój pomysł jest prymitywny i nie uwzględnia inflacji lecz od czegoś trzeba zacząć.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:To Ty nie wiesz o czym mówisz .Wyobraż sobie że do 2004 roku to było prawnie karalne,a jeżeli znalazł się jakiś kumaty pracownik banku co chciał to robić to czekały go szykany czy nawet zwolnienie.....,zresztą do tej pory z tego co wiem jeczcze są ograniczenia..
Przestaw sobie zegarek i myślenie, mamy już prawie 2011 rok! Jakie ograniczenia, bo zapewne forumowicze by chcieli znać konkrety (w tym ja sam)? I nie mów tu proszę o przeszłości bo ta nas mało interesuje. Liczy się to co tu, teraz i za chwilę.
zz pisze:.Niektóre usługi np. były od 5 000 000 funt teraz są od 500000-100000,jestem pewien że w tym przypadku też tak będzie.....
Zapewne tak, wymagania maleją ale i tak za jakość się płaci.

ODPOWIEDZ