Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Tig3r, tylko że 30 lat to nie jest długość oparta na jakimkolwiek rozsądku. Po 65 roku życia mnie czy ciebie czeka statystycznie z 10 lat (ja to jak do 75. dożyję, będę zachwycony :wink: ).

Zz, najbardziej dla mnie dziwną rzeczą w twoim rozumowaniu i zjawiskach, które cię oburzają jest to, że nie zainwestujesz pieniędzy, które zarabiasz samodzielnie. Nie wiem czym się w życiu zajmujesz, ale na podstawie tego co o sobie piszesz można wnioskować, że na rynkach kapitałowych spędziłeś kilkanaście lat. To po co ci ta emerytura? Wciąż szukasz oburzenia u innych, ale nikt tu na poważnie nie zakłada, że będzie się przejmował za 30 lat czy dostaje 1000 zł miesięcznie czy 1500.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Noob pisze:ale nikt tu na poważnie nie zakłada, że będzie się przejmował za 30 lat czy dostaje 1000 zł miesięcznie czy 1500.
A powinien ponieważ jest różnica zasadnicza czy dostaniesz 23 zł czy dostaniesz 3 000-6 000 zł.
Noob pisze:że nie zainwestujesz pieniędzy
Spokojnie inwestuję....
Noob pisze: Zz, najbardziej dla mnie dziwną rzeczą w twoim rozumowaniu i zjawiskach, które cię oburzają jest to, że nie zainwestujesz pieniędzy, które zarabiasz samodzielnie. Nie wiem czym się w życiu zajmujesz, ale na podstawie tego co o sobie piszesz można wnioskować, że na rynkach kapitałowych spędziłeś kilkanaście lat. To po co ci ta emerytura?
Czyli zakładasz że jeżeli ktoś działa kilkanaście lat na FX to do emerytury nie dożyje..... :P ?.
Teraz poważnie odpowiem Tobie w trudny sposób lecz Ty jako bankowiec zrozumiesz.
Wyobraż sobie że żyjesz w wirtualnym kraju gdzie właściciele największych firm skupują ich akcje kilka miesięcy przed bankructwem ponieważ wierzą w ich świetlaną przyszłość a DI składają im propozycje odkupienia akcji na 2 tygodnie przed bankructwem.....No.... to teraz wiesz na co możesz liczyć.....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Noob pisze:Tig3r, tylko że 30 lat to nie jest długość oparta na jakimkolwiek rozsądku. Po 65 roku życia mnie czy ciebie czeka statystycznie z 10 lat (ja to jak do 75. dożyję, będę zachwycony Wink ).
No cóż system jak wiadomo nie jest doskonały, jeden nie dożyje do emerytury drugi przeżyje ponad 100 lat.. Nikt nie wie jak długo będziesz żył (na statystykę nie patrzę bo ta się zmienia i nie powie Ci ile będziesz żył). Wiadomo że do "wykarmienia" jest dużo osób z tego systemu i że każda oszczędność jest na wagę złota. Czy da się to lepiej zorganizować? Pewnie tak, ale nie przy takiej proporcji emeryci/zatrudnieni bo jak wiadomo wszystkie składki są wydawane na bieżąco i się do tego jeszcze dokłada.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

zz
Maniak
Maniak

To moje pisanie to trochę..na darmo....

Tig3r pisze:Wiadomo że do "wykarmienia" jest dużo osób z tego systemu i że każda oszczędność jest na wagę złota. Czy da się to lepiej zorganizować? Pewnie tak, ale nie przy takiej proporcji emeryci/zatrudnieni bo jak wiadomo wszystkie składki są wydawane na bieżąco i się do tego jeszcze dokłada.
Dlatego trzeba się otworzyć na świat i szukać globalnych rozwiązań ..niestety wiązać się to musi z super profesjonalnymi usługami finansowymi i w takim przypadku jeżeli jest deficyt czegoś np. zbórz to zabezpieczamy kontraktami w innej części świata gdzie jest tego nadmiar,to samo dotyczy usług jeżeli społeczeństwa się starzeją nic prostrzego tylko przenieść część produkcji tam gdzie ludzi w wieku produkcyjnym jest w nadmiarze....
Co do starzenia się społeczeństw to w normalnych krajach już to następuje gdyż ludzie na emeryturach przenoszą się w ciepłe kraje gdzie jest taniej przez co stwarzają w biednych krajach popyt na pracę oraz konsupcję...
Temat rzeka....

Pozdrawiam.

Dodano po 8 minutach:

Ps. np. Miasto Nowy Jork przeniosło część usług księgowych w biedne regiony Chin.... oraz raje przez co zaoszczędziło lub inaczej zmiejszyło swoje koszty o 55%.....

Dodano po 9 minutach:

Ps. znalazłem ciekawą wypowiedż w necie i pozwolę ją sobie zacytować///
Demografia jest taka ze mlodzi stad wyjezdzaja
~Gregorian84

dzisiaj, 10:38

i beda wyjezdzac , beda pracowac na starych dziadow w europie zachodniej , ktorzy ich dziadkow batem lali albo ich opluli.Polska natomiast bedzie skansenem starych ludzi z emerytura 85 zl miesiecznie , 100 zl za przejazd autostrada i produkcja wiatrakow w stoczni.
/////............
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dlatego trzeba się otworzyć na świat i szukać globalnych rozwiązań .
Co mają na myśli te "puste słowa"? Globalnych czyli jakich? Chcesz wysłać wszystkich emerytów do afryki?
Czy ty w ogóle wiesz jak działa system emerytalny i jak on wygląda jako całość, czy tylko czytasz bzdury o 30, 100 czy iluś tam PLNach i to powtarzasz?

zz
Maniak
Maniak

Czy ty w ogóle wiesz jak działa system emerytalny i jak on wygląda jako całość, czy tylko czytasz bzdury o 30, 100 czy iluś tam PLNach i to powtarzasz?
Możesz zdefiniować w czym widzisz problem...?.
System na świecie jest prosty jak konstrukcja cepa i powtarzam po raz ostatni i!!!
W światowym globalnym systemie emerytalnym Masz 0.32 % netto miesięcznie tego co sobie uzbierałeś przez całe życie.WSZYSTKO w tym temacie !.
Zapraszam do dyskusji i proszę o gotowe i sprawdzone w świecie rozwiązania.
Jeżeli tak podejdziemy do tematu to jest szansa że wszyscy na tym skorzystamy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:Możesz zdefiniować w czym widzisz problem...?.
Problem widzę w tym że masz paranoje, powtarzasz się, piszesz gdzieś przeczytane czy usłyszane bzdury pasujące do 'Twojej paranoicznej historyjki'.
Rozumiem że system emerytalny jest nieefektywny, rozumiem też że te Twoje wszędzie wciskane 30 czy 100 PLN to bzdury i głupoty (no chyba że ktoś całe życie się opierdzielał albo robił na czarno).

Jestem świadom że nie ma dobrego rozwiązania bo by takie zostało wprowadzone. System emerytalny (ten oparty na ZUS) działa tak że pracujący składają się na emerytów. Wszystko grało do czasu gdy na jednego emeryta było np 5 pracujących. Teraz ten wskaźnik coraz bardziej się zbliża do 1 (1 pracujący na 1 emeryta). Starego systemu nie naprawisz, masz całą masę emerytów i 0 oszczędności. Rozumiem że każdemu chciałbyś dać po 1mln emerytury/m-c ale to mrzonki. Tyle ile zbierze system teraz tyle dostaną emeryci + ew. niewiele więcej. Lamentowanie na prawo i lewo NIC nie da. Piszesz o boskich rozwiązaniach ale tak naprawdę nic nie piszesz, żadnych konkretów oprócz tego co oczywiste - że emerytury są małe i będą coraz mniejsze.. Czy takie biadolenie Ci pomaga, takie masz takie zalecenie od lekarza aby biadolić - czy jak że ciągle w koło o tym samym..
zz pisze:System na świecie jest prosty jak konstrukcja cepa i powtarzam po raz ostatni i!!! W światowym globalnym systemie emerytalnym Masz 0.32 % netto miesięcznie tego co sobie uzbierałeś przez całe życie.WSZYSTKO w tym temacie !.
Zbieraj sobie indywidualnie może wtedy będziesz miał 100% miesięcznie tego co sobie uzbierałeś..
zz pisze:Zapraszam do dyskusji i proszę o gotowe i sprawdzone w świecie rozwiązania.
Ale o czym tu dyskutować? Nie ma sprawdzonych dobrych systemów i tym bardziej jeśli coś jest lepszego to na nie nie przejdziesz bo musiałbyś zresetować obecny system (aby zacząć od 0 musiałbyś wysłać wszystkich emerytów do piachu)..
zz pisze:Jeżeli tak podejdziemy do tematu to jest szansa że wszyscy na tym skorzystamy.
Tak.. Pogadanie sobie jeszcze nikomu nie zaszkodziła..

Chcesz sobie polepszyć emeryturę to masz IKE. Są niektóre takie co pozwalają Ci samemu decydować w co i jaką część zainwestować (chcesz akcje kupujesz [sam decydujesz które i ile], chcesz to bierzesz obligacje - sam decydujesz).
Pierwszego (ZUS) i drugiego filaru (OFE) nie da się ruszyć - ew możesz zmienić proporcje, w właściwie Ci na górze mogą to zmienić.

www.zus.pl/bip/prognozy_fus/prognoza_do_2060_MGIPS.pdf
strona 11 - pokazuje trend (ludzi w wieku produkcyjnym coraz mniej, ludzi w wieku poprodukcyjnym [emerytów] coraz więcej)
strona 26 - jak widać wydatków jest ok 2-3 razy mniej niż wpływów wyjścia są dwa:
1 - zmniejszenie emerytur
2 - zwiększenie składki emerytalnej
Jednym słowem wybór zawsze będzie między tym czy ktoś ma dostać mniej, ew. czy ktoś ma płacić więcej.
strona 28 - pokazuje że przy wariancie najbardziej optymistycznym ZUS będzie miał więcej wpływów niż wydatków w roku 2050
strona 39-44. ładnie przedstawione jak system coraz bardziej będzie się obciążał (coraz więcej emerytów - coraz mniej płacących składki)

Ale nie oszukujmy się jak sobie sam nie uzbierasz to potem będą zęby w ścianę - system emerytalny to będzie minimum z minimów. Myślisz że zagranica ma coś lepszego? Poczekamy parę lat i zobaczyć będzie można jak się w koło wszystko sypie..

zz
Maniak
Maniak

Chcesz sobie polepszyć emeryturę to masz IKE
Tiger proszę Ciebie nie wypowiadaj się więcej w tym temacie.
Mój młodszy syn kiedyś dokładnie mi to samo powiedział i dostał w pysk... bez ostrzeżenia ponieważ uważam że debilizm powinien być karalny........

Jestem świadom że nie ma dobrego rozwiązania bo by takie zostało wprowadzone
Ależ są np. system UK ze zwonieniami SB całkowicie z podatku czy inne inwestycje kapitałowe zwolnione do 10 300 fun moim skromnym zdaniem pozwalają już coś budować,czy np. system Nowo Zelandzki czy Kanadyjski który zaproponowało Premierowi C. A. Smitha.
To na razie jedyne sensowne rozwiązania które znam i proszę aby ta dyskusja w tym kierunku poszła..
Wiem że są od lipca tego roku ciekawe propozycje zachodnich instytucji finansowych..niestety usługa od 10 000 000 zł więc nie dla przeciętnego forumowicza.......

Pozdrawiam.

Dodano po 1 minutach:

Ps. proszę Foumowiczów o odniesienie się do tego
W światowym globalnym systemie emerytalnym Masz 0.32 % netto miesięcznie tego co sobie uzbierałeś przez całe życie.WSZYSTKO w tym temacie !.
Zapraszam do dyskusji i proszę o gotowe i sprawdzone w świecie rozwiązania.
Jeżeli tak podejdziemy do tematu to jest szansa że wszyscy na tym skorzystamy.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:Mój młodszy syn kiedyś dokładnie mi to samo powiedział i dostał w pysk... bez ostrzeżenia ponieważ uważam że debilizm powinien być karalny........
Hahaha.. Nie mieszkam się w wychowywanie - rób co chcesz.. Poczekasz i za parę lat w końcu się syn odegra i debilizm zostanie ukarany..
zz pisze:Ależ są np. system UK ze zwonieniami SB całkowicie z podatku czy inne inwestycje kapitałowe zwolnione do 10 300
Sory, ale zwolnienia nie przyniosą większych wpłat na ZUS (emerytury o które tak walczysz rzekomo). No ta jak w końcu, zabieramy emerytom obecnym i pozwalamy przyszłym na zbieranie na emeryturę, czy zabieramy przyszłym i dajemy obecnym?
Kraje które podałeś nie mają takiego balastu jak my więc nie ma co porównywać. Oczywiście fajnie by było, pomarzyć dobra rzecz..

zz pisze:Ps. proszę Foumowiczów o odniesienie się do tego
Ale do czego jak Pan zz nie zna podstaw matematyki.

zz
Maniak
Maniak

Tig3r pisze:Ale do czego jak Pan zz nie zna podstaw matematyki.
Za to Ty znasz świetnie kupisz krówkę i jakoś to będzie.....
Hahaha.. Nie mieszkam się w wychowywanie - rób co chcesz.. Poczekasz i za parę lat w końcu się syn odegra i debilizm zostanie ukarany..
Możesz być spokojny....o mnie.....Młodszy syn dwudziestodwuletni gdy jego szefowi policzyli 330 zł miesięcznie ...przyszedł do mnie z kwiatami i dobrym winem podziękować....że dostał w pysk... o mnie się nie martw ... martw się o siebie.......

Pozdrawiam.

Ps. i jak wyżej...zachęcam do merytorycznej dyskusji.......

Dodano po 3 minutach:

[Ps.quote="zz"]..Młodszy syn dwudziestodwuletni gdy jego szefowi policzyli 330 zł miesięcznie ...przyszedł do mnie z kwiatami i dobrym winem podziękować....że dostał w pysk.[/quote]

To był najpiękniejszy prezent ....jaki w życiu dostałem.....

ODPOWIEDZ