podnoszenie podatkow przez Rzad

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Tig3r pisze:Zobaczymy jak przyjdzie czas emerytury, czy też będziesz zwolennikiem pracy na czarno i nie płacenia podatków. Jesteś krótkowzroczny..
Tiger a Ty wierzysz ze dostaniesz z ZUSu emeryture? choc to tez kwestia ile masz lat :D ja za 40 lat nie mam zludzen ze system sie zawali do tego czasu i dlatego sam zbieram na emeryture poza tym w wieku 20kilku lat przejsc na emeryture to jest to 8)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

xpep pisze:Tiger a Ty wierzysz ze dostaniesz z ZUSu emeryture?
A Ty wierzysz że Państwa nie będzie za te kilkadziesiąt lat?
Nawet jakby była głodowa emerytura to zawsze będzie! Nikt Ci nie zabrania dodatkowo składać na nią samemu.
Dla mnie Państwo powinno spełniać rolę pomocnika w kwestiach minimalnych. Ktoś chce więcej niech dba o siebie i swoją przyszłość. Problem tylko z tymi że to dotyczy tych młodych którzy jeszcze mogą zadbać o swoją przyszłość.
Teraz dużo jest takich którzy już wyboru nie mają więc logiczne jest że z czasem będzie tej jałmużny mniej ale za do już masz sygnały i możesz to zmienić.

No i jest plan:
http://www.tvn24.pl/-1,1667709,0,1,rzad ... omosc.html
3 stawki podatku:
6 proc., 8 proc., 23 proc.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
majacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: majacek »

Tig3r pisze:
majacek pisze:Praca na czarno jest CZYMŚ NORMALNYM, każdy ma niezbywalne prawo do obrony owoców swojej pracy (pokażcie mi chłopa średniowiecznego, który pozwoliły zabrać sobie 60% plonów - przypuszczam, że jak już przestałby się śmiać, złapałby za widły i pogonił urzędasów). Zabieranie mi forsy przez państwo i rozdawanie jej innym, a zwłaszcza sobie, uważam za akt agresji skierowany przeciwko mnie i mojej rodzinie.
Zobaczymy jak przyjdzie czas emerytury, czy też będziesz zwolennikiem pracy na czarno i nie płacenia podatków. Jesteś krótkowzroczny..
Uważam, że system ZUS zbankrutuje do tego stopnia, że zgromadzone tam pieniądze zostaną przejęte przez państwo (dla dobra obywateli oczywiście :lol: ), państwo będzie z tego wypłacało każdemu po 70. jakiś tam zasiłek, nie za duży, żeby się ludziskom w głowie nie poprzewracało, tak na poziomie połowy pensji minimalnej. Moja emerytura będzie się składała z tego co zaoszczędzę w złocie, nieruchomościach itp.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

majacek Uważaj co chcesz - przyszłości nie znamy. Ale dobrze że sam dbasz o przyszłość, bo sporo jest takich co pracują na czarno i WSZYTKO konsumują. A potem będzie płacz..

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze:A Ty wierzysz że Państwa nie będzie za te kilkadziesiąt lat?
roznie to moze byc moze bedzie tylko jedno panstwo :D moze natura wyeliminuje nasz "cudowny" gatunek, wiec dlaczego teraz mam placic na cos co nie wiadomo czy dostane? takze wg mnie szczegolnie mlodzi ludzie powinni miec wybor placenia skladek na zdrowotne, emerytalne itp swiadczenia

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Tig3r

no własnie średniowiecze za nami a obciażenia większe

nie chodzi o to aby zlikwidować emerytury czy renty
chodzi jedynie o ich zdecentralizowanie

czyli pieniadze gromadze ja, w sposób mi odpowiadający i nikt tymi pieniedzmi za mnie nie rozporządza np. moje IKE w tej chwili ma duzo wyzszy stan srodków niz to co mam w przymusowym OFE, ile w ZUSie nie wiadomo

to samo z słuzba zdrowia wystarczy np. system "spolisować"
gromadzimy srodki na wybranej polisie
z taka polisa ide do wybranego lekarza i z polisy pobierane jest wynagrodzenie dla niego - jesli cos wykracza poza polise dopłacam
w tym systemie cały NFZ, który obecnie decyduje o tym jak mam sie leczyć za ile i gdzie zostaje wyeliminowany

ja i tak nie korzystam z państwowej słuzby zdrowia (trzeba miec końskie zdrowie na kolejki) oprócz zniżek na leki na receptę
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Asia
Problem nie jest taki łatwy. Był inny system - wszyscy się zrzucali na resztę. Pozostało sporo osób w tym systemie i nie można tym osobom zabrać należnych świadczeń. I problem w tym że nie da się odciąć od przeszłości i zacząć nowe lepsze życie. Jeśli zmiany to przejście z jednego systemu do drugiego..
takze wg mnie szczegolnie mlodzi ludzie powinni miec wybor placenia skladek na zdrowotne, emerytalne itp swiadczenia
Wyjedz do afryki to może tam jest wybór.
Korzystasz z praw publicznych, świadczeń dróg itd itd.. A to kosztuje - nie ważne czy Ci się to podoba czy nie kasa n to musi być.
Gdyby był wybór to nic by nie było, bo każdy by dla siebie brał i za nic wspólnego nie płacił.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze:Korzystasz z praw publicznych, świadczeń dróg itd itd.. A to kosztuje - nie ważne czy Ci się to podoba czy nie kasa n to musi być.
Gdyby był wybór to nic by nie było, bo każdy by dla siebie brał i za nic wspólnego nie płacił.
troche sie zagalopowales napisalem o skladce zdrowotnej - nie bylem u lekarza, w szpitalu itp moze z 10 lat jak nie wiecej, wiec czemu mam za to placic? tak samo emerytura nie chce zeby nia zarzadzali jakies patalachy skoro sam krece mega% zysku, a jak wiesz wyboru nie ma maja monopol na zarzadzanie moja kasa i tyle

oczywiscie ze na drogi i infrastrukture skads musza byc pieniadze tylko zastanowmy sie na cene benzyny wchodzi ok 50% podatkow, to jest okolo 20-40 mld zl (dane za 2005) malo? nie starczy na drogi? na wszystko jest podatek

do tego podatek dochodowy ktory jest jawnym zlodziejstwem niczym panszczyzna w sredniowieczu

czy wg Ciebie jest ok ze kazdemu z nas (oporcz tych na czarno) zabieraja ok 50-60% tego co zarobisz, a mimo to brakuje pieniedzy na funkcjonowanie panstwa?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

xpep Gdyby zebrane podatki wystarczyły na wydatki to by nie było tej rozmowy.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Tak przypadkiem mi wpadło w przeglądarkę, wprawdzie sprzed 2 lat ale raczej aktualne (tyle, że podatki są większe).

http://studente.pl/artykuly/7133/Polska ... ewolnikow/

Parę cytatów:
pensja Kowalskiego wynosi jednak naprawdę 2.965,25 zł, ponieważ nieco ponad 20% stanowi „składka” na ZUS odprowadzana przez pracodawcę i będąca de facto częścią wynagrodzenia naszego podatnika. Do tego zakład pracy Kowalskiego co miesiąc wpłaca na konto Urzędu Skarbowego pozostałe 342,75 zł. na „ubezpieczenie społeczne”, 194,15 zł na „ubezpieczenie zdrowotne” oraz 173 zł zwykłego podatku od przychodów (PIT).

Tak więc na starcie każdego miesiąca nasz podatnik dysponuje zaledwie 1.790,10 złotymi, co stanowi nieco ponad 60% jego pensji.
nasz przykładowy podatnik codziennie dojeżdża do pracy swoim wysłużonym fiatem 126p około 20 km. Tak więc przy obecnych cenach (ok. 4,35 zł za litr Pb95) miesięcznie koszt paliwa to jakieś 191,40 zł. Z tego 56%, czyli 107,18 zł, stanowią różnego rodzaju podatki i opłaty: akcyza, opłata paliwowa, VAT itp. Ponadto pan Zdzisław po powrocie do domu lubi wypić piwo, zapalić papierosa i posiedzieć przed telewizorem. Od każdej z tych czynności musi zapłacić dodatkową daninę: akcyzę oraz abonament RTV. W ciągu miesiąca jest to jakieś 130 zł. Do tego raz na tydzień (sobota wieczorem) pan Zdzisław spotyka się z kolegami – butelka wódki kupiona z tej okazji kosztuje jakieś 24 zł, z czego ponad połowa to znowu są podatki.
Jak dobrze policzyć to okaże się, że płacimy 70-80% daniny na rzecz Państwa ....

Tig3r rozumiem Twój punkt widzenia, ale IMHO obecna sytuacja i system doprowadzi wcześniej czy później do jednego wielkiego BUM ..... Zwiększanie obciążeń podatkowych jest cholernie złym pomysłem - zamiast reformować system i ograniczać deficyt zafundowano sobie większe wpływy. Naszym kosztem oczywiście ..... I nie tylko naszym bo również tych którzy dopiero się urodzą ....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ