Losowość na rynkach fin. - FX [statystyka,rach.PP itp]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Forex jest dla mnie rynkiem losowym:

tak
27
19%
nie
99
70%
nie wiem
15
11%

Liczba głosów: 141

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

Witam po urlopie. Widzę, że mój ulubiony :wink: wątek rozmienia się na drobne...

Każdy chce mieć rację a jak mówią mądrzy ludzie są 3 prawdy: moja prawda, twoja prawda i gówno prawda.

Dla mnie argument losowości rynku jest najbardziej prawdziwy ze względów psychologicznych. Zastanówcie się nad tym aspektem tematu. Pesymista powie, że skoro rynek jest losowy to nie można na nim wygrać. Optymista powie: ależ to cudownie! Skoro rynek nie pamięta poprzedniego stanu (poprzedniej ceny, rachunek prawdopodobieństwa) to szansa że pójdzie w górę lub w dół jest jak 50:50. A może trafi się dobra passa (trend)???

A teraz bardziej o psychologii. Skoro rynek jest losowy to masz mniej obciążeń związanych z ceną i czasem. Nie muszę pamiętać cen i pilnować poziomów.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Kenia

z tym, że rynek losowy bęcie Cię "jechał" z szybkościa spreadu i nic na to nie poradzisz możesz miec tylko chwilowe szczeście i opuścic w odpowoedniej chwili i nie wracać

jesli znajdziesz cos co wystepuje czesciej masz samograja nie musisz wiedziec kiedy to sie stanie jak długo bedzie trwało w jakim kierunku pójdzie
wystarczy tylko powtarzać reszte zrobi statystyka

mnie to odpowiada

PS
jak tam urlop
ja jutro jade trochę na urlop na wiejskie zadupie
w końskie klimaty
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Kenia czytając Twojego posta nasunęła mi się myśl, że już sam fakt, że mamy wykresy online oraz wgląd w historie ruchów ceny sprawia, że zwracamy uwagę na wcześniejsze zachowanie ceny co powoduje iż rynek nie jest do końca losowy...
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Asia pisze:uważam, że kierunek jest dobry

jedyny problem z trendem
problem jest w ilości tego typu zmiennych.

W prawo na wykresie jedni chcą by było 1,2215 inni by 1,3200
http://dzajac.webnode.com/news/kghm-w-szponach-mewy/
Asia pisze:możesz podać jak policzysz PP
Przecież to ty się upierasz na statystykę :wink:
W odróżnieniu do Ciebie argumentem będzie dla mnie siła oczekiwań i rzeczywisty stan rzeczy wybranych argumentów. Np. inflacja lub libor itp. ta ocena jest moją własną.
Asia pisze:na obrazku po fakcie wygląda fajnie ale co jest w prawo na wykresie ?
Grenn7 gdzie miał reptile TP we wtorek wieczorem na GBPUSD ?
Asia pisze:gdyby to było takie prose kazde z nas powinno robic przynajmniej 100% dzień w dzień
Bycie lepiej poinformowany nie jest łatwe, ponieważ informacje kosztują i każda ma inną cenę.

Dodano po 2 minutach:

riddle pisze:Kenia czytając Twojego posta nasunęła mi się myśl, że już sam fakt, że mamy wykresy online oraz wgląd w historie ruchów ceny sprawia, że zwracamy uwagę na wcześniejsze zachowanie ceny co powoduje iż rynek nie jest do końca losowy...
Czyli na historii istnieją lub istniały zobowiązania, ale to takie oczywiste (ale jak widać można nie uwzględniać lub zapomnieć) :wink:
http://gieldowyracjonalista.blogspot.co ... -jest.html
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

riddle pisze:Kenia czytając Twojego posta nasunęła mi się myśl, że już sam fakt, że mamy wykresy online oraz wgląd w historie ruchów ceny sprawia, że zwracamy uwagę na wcześniejsze zachowanie ceny co powoduje iż rynek nie jest do końca losowy...
To jest określane jako błąd postrzegania. Jeśli spojrzysz na ruchy cen przez odpowiedni filtr to możesz tam zobaczyć nieskończenie wiele zależności. A filtrem jest chociażby wykres M1, H1 czy D1. Sposób prezentacji wykresu ma zadanie przefiltrować sieczkę tickową i pokazać ją w taki sposób abyś był w stanie ją przetrawić. Człowiek jest w stanie zapamiętać do około 10 przypadkowych liczb! Ale jeśli będą to liczby w kolejności od 1 do 1000 to oczywiście zapamieta wszystkie. Ale od 1 do 1000 to już jest uporządkowanie!

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Kenia pisze:To jest określane jako błąd postrzegania. Jeśli spojrzysz na ruchy cen przez odpowiedni filtr to możesz tam zobaczyć nieskończenie wiele zależności.
Więc nie da się zobaczyć tych najistotnieszych, najbardziej ważnych i przewidywać co dalej?
Kenia pisze:Człowiek jest w stanie zapamiętać do około 10 przypadkowych liczb!
:lol: no tak ... tylko co to ma do czego? Każdy swojego interesu pilnuje. Mam założyć, że duzi gracze pilnują tylko 10 pozycji? A firma 10 umów ?
A od czego excel .. metastoki i inne toolsy?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

reptile pisze:Więc nie da się zobaczyć tych najistotnieszych, najbardziej ważnych i przewidywać co dalej?
Czasem wychwycisz czasem nie dlatego czasem zamykasz na SL a czasem na TP. Tyle, że jeżeli dana rzecz pozwoli zamknąć nam zlecenie na TP to nawet w zupełnie innych warunkach rynkowych, jeżeli nasze założenia wystąpią znów zagramy tak samo co może skończyć się na SL. Pewnie dlatego jednym z haseł fx jest "bądź konsekwentny", przetrwaj złe okresy i dorób się na dobrych.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Wśród 67 osób głosujących na nielosowość rynku jest pewnie wielu zwolenników formacji: flagi diamentu, głowy itp. Mam pytanie do was czy słyszeliście aby ktoś testował jaki wpływ na zachowanie rynku ma obecność i rodzaj formacji na wykresie M1? a jaki obecność formacji na M5, H1, H4, D1? Skoro istnieje jakaś formacja na M1, inna na M5 a jeszcze inna na M15 ale wszystkie są w tym samy czasie to wzajemnie się nakładają. Jak się nakładają to rynek staje się coraz mniej przewidywalny. Z istnienia wielu nakładających się porządków (formacji) nie wynika uporządkowanie jako wynik tego nałożenia! A wręcz przeciwnie... chaos lub jak kto woli losowość... cbdo

Dodano po 8 minutach:
reptile pisze: no tak ... tylko co to ma do czego? Każdy swojego interesu pilnuje. Mam założyć, że duzi gracze pilnują tylko 10 pozycji? A firma 10 umów ?
A od czego excel .. metastoki i inne toolsy?
Odnieś to raczej do wykresu, nawet tego online. Każda nowa informacja to jak na stosie papierów na biurku, wrzucasz ją na samą górę. Każda nowa ląduję na samej górze. Przypomnienie tej 10 wstecz jest już prawie niemożliwe, trzeba wygrzebać z dołu. Jeśli co 10 papier na stosie będzie czerwony to zobaczysz w tym porządek i wyda ci się, że panujesz nad stosem informacji podczas gdy w rzeczywistości nie . I tak będziesz wygrzebywał z dołu

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Kenia pisze:chaos lub jak kto woli losowość
ja tam lubie chaos, bo odnalezienie w nim porządku czyni świadomość..
Kenia pisze:Skoro istnieje jakaś formacja na M1, inna na M5 a jeszcze inna na M15 ale wszystkie są w tym samy czasie to wzajemnie się nakładają. Jak się nakładają to rynek staje się coraz mniej przewidywalny
no dobra takie podejście czyni z podejmowanych decyzji ocene że jest to losowość .. nikt nie każe tak robić. Ale w różnych czasach różni inwestorzy/gracze rynkowi mają różne oczekiwania i siłę.
Tak mi się wróżka.b przypomina :wink:
riddle pisze:Tyle, że jeżeli dana rzecz pozwoli zamknąć nam zlecenie na TP to nawet w zupełnie innych warunkach rynkowych, jeżeli nasze założenia wystąpią znów zagramy tak samo co może skończyć się na SL. Pewnie dlatego jednym z haseł fx jest "bądź konsekwentny", przetrwaj złe okresy i dorób się na dobrych.
Nowe warunki to nowe informacje.. to może męczyć, analizować ciągle to samo tylko inaczej :lol:

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni
na bytyrijskch uweniretasytch nie ma zenacznia
kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa.
Nwajżanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia
lteria była na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być
w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to
sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.
Dzijee sie tak datgelo, ze nie czamyty wyszistkch
lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu.

Mozg można oszukać na wiele sposobów....Jest chaos i porządek jednocześnie, a rozumiesz całość :)

ODPOWIEDZ