Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

krakra,

Domyslam sie, ze cala swoja wiedze czerpiesz z tego co wyczytales w necie lub z tego co powiedziala (napisala) Ci osoba pomagajaca Ci w restracji spolki.
SLychac, ze cos dzwoni, tylko nie bardzo wiadomo w ktorym kosciele.
Podejrzewam, ze pracownikowi polskiej skarbowki nie bedzie sie chcialo szukac wlasciciela firmy w Delaware, jednakze wszystkie dane, ktore uwazasz za "niejawne" nie sa zadna tajemnica i sa ogolnie dostepnymi.
Co do ostatniego zdania o tym, ze Rzad Fedrelany dowiaduje sie o istnieniu spolki w momencie wystopienia do IRS o EIN nie bede nawet komentowal.
Polecam zglebic temat u zrodla a nie polegac na tym co mozna znalezc na stronach interentowych posrednikow pomagajacych w rejestracji spolek w DE.
Rozumiem Twoje zaangazowanie w temacie lecz nie wprowadzajmy ludzi w blad.
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

Robert B pisze:krakra,

Domyslam sie, ze cala swoja wiedze czerpiesz z tego co wyczytales w necie lub z tego co powiedziala (napisala) Ci osoba pomagajaca Ci w restracji spolki.
SLychac, ze cos dzwoni, tylko nie bardzo wiadomo w ktorym kosciele.
Podejrzewam, ze pracownikowi polskiej skarbowki nie bedzie sie chcialo szukac wlasciciela firmy w Delaware, jednakze wszystkie dane, ktore uwazasz za "niejawne" nie sa zadna tajemnica i sa ogolnie dostepnymi.
Co do ostatniego zdania o tym, ze Rzad Fedrelany dowiaduje sie o istnieniu spolki w momencie wystopienia do IRS o EIN nie bede nawet komentowal.
Polecam zglebic temat u zrodla a nie polegac na tym co mozna znalezc na stronach interentowych posrednikow pomagajacych w rejestracji spolek w DE.
Rozumiem Twoje zaangazowanie w temacie lecz nie wprowadzajmy ludzi w blad.
Myśl sobie co chcesz Robercie B.
Z drugiej strony, tak jak nie miałem przyjemności z osobami pomagającymi rejestrować spółki, tak nigdy nie powiedziałem, że pozjadałem wszystkie rozumy. Również się uczę.

Natomiast pracownicy polskiej skarbówki nie muszą szukać właściciela potencjalnej spółki z DE, o którym myślisz ponieważ nie ma on powodu aby ukrywać się przed nią gdyż bycie udziałowcem spółki zagranicznej nie jest przestępstwem. Płaci on zapewne podatki polskiej skarbówce z tego właśnie tytułu, że posiada dochody z takiego właśnie źródła.

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Nie ukrywm, ze nie znam realiow polskiej skarbowki. Od niespelna 10 lat mieszkam USA i wszystko co napisalem wczesniej opierte jest na wlasnych doswiadczeniach. Pozwol, ze sie powtorze - przepisy stanowe moga sie roznic od stanu do stanu - jednak przepisy federalne dotycza wszystkich stanow (DE nie jest zadnym wyjatkiem) i dlategotez czesc informacji jest jawnych i ogolnie dostepnych w formie "public records".
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

Robert B pisze:Nie ukrywm, ze nie znam realiow polskiej skarbowki. Od niespelna 10 lat mieszkam USA i wszystko co napisalem wczesniej opierte jest na wlasnych doswiadczeniach. Pozwol, ze sie powtorze - przepisy stanowe moga sie roznic od stanu do stanu - jednak przepisy federalne dotycza wszystkich stanow (DE nie jest zadnym wyjatkiem) i dlategotez czesc informacji jest jawnych i ogolnie dostepnych w formie "public records".
OK. Jesteś na miejscu więc wiesz.

Natomiast ze skarbówkami jest tak, że jeśli podatki się płaci to problemu nie ma. Polska zapewne nie będzie tutaj wyjątkiem. Może wyjątkiem jest jej maks. biurokratyczna formuła. I ukryty podatek "społeczny" nazywany cwaniacko składką ZUS.

rexeternus
Bywalec
Bywalec

Pyt.

Nieprzeczytany post autor: rexeternus »

Witam.
Jestem nowy na tym forum choć wątek przeczytałem od deski do deski.

To jak w końcu jest z tą jawnością spółki w DE? Jest klauzula poufności w umowie czy jej nie ma? Jeśli jest to czy jest przestrzegana? Chodzi mi o wspomniane powyżej informacje podawane do wiedzy publicznej. A może umowa w której powołuje się LLC na podstawie prawa stanowego i zawierająca klauzulę poufności stoi w sprzeczności z prawem federalnym nakazującym publikację danych?

Jeśli założę LLC w DE to czy US dokopie się do moich danych czy nie?

Jestem w kropce...

firma44
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: firma44 »

W teorii obowiązek podatkowy w Polsce powstaje. W praktyce twierdzę, że US nie ma instrumentu pozwalającego go stwierdzić i wyegzekwować (jeżeli ktoś ma inną wiedzę, to proszę się nią podzielić). W USA firma płaci podatki, nie popełnia przestępstwa, więc dlaczego, na jakiej podstawie niejawne dane spółki miały by być udostępnione Polsce? USA nie wydaje Polsce nawet podejrzanych o morderstwo, ściganych listem gończym., a dlaczego mieli by wydawać ludzi płacących im podatki?

Pawlut
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Pawlut »

Koledzy, przebrnąłem przez wszystkie strony czytając bardzo uważnie to co napisaliście... Czy na podstawie własnej wiedzy i doświadczeń możecie powiedzieć mi czy moje rozumowanie jest słuszne...

1.Zakładam firmę w DE
2.Płacę tam grzecznie podatek roczny
3.Firma w DE zakupuje domeny internetowe
4.Firma w DE sprzedaje domeny internetowe osobom fizycznym jak i firmom zarejestrowanym na terenie Polski
5.Płacę podatek dochodowy w Polskim US, nie płacę VAT-u ponieważ firma jest na terenie USA, VAT musi zapłacić kontrahent w Polsce jeśli zakupu dokonuje firma w Polsce

Chodzi mi tutaj o pkt 5, ponieważ niektórzy piszą, że firma w DE to jedynie ucieczka przez ZUS-em, czy moje rozumienie w tym przypadku zwolnienia ze stawki podatku VAT jest słuszne???

Proszę o odpowiedź i dziękuje za stworzenie tego rewelacyjnego wątku :)

t4lar
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: t4lar »

Witam,
Jestem nowy na forum, poświęciłem sporo czasu na dokładne przeczytanie tematu, i jedno z pytań na które nie znalazłem odpowiedzi to kwestja VAT-u.

Podobnie jak mój porzednik "Pawlut" mam zamiar sprzedawać towary niematerialne.
Czy jako wspólnik spółki LLC w Delaware chcący płacić podatek dochodowy w Polsce będę również musiał płacić VAT???

Pzdr

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Czy ktos zakładam konto bankowe na firmę z DE, ale w USA bez bycia w USA ? ( wszyskto online i czy się tak da :] )

Info tutaj lub na PW :]

Dzięki wielkie.

Pozdrawiam
MrYogi :]
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Jakub77
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Jakub77 »

Przeczytałem cały temat i mam troche inny problem ale może osoby siedzące w US mające wiedzę podpowiedzą ;)
Chce założyć firmę w USA legalną, działająca na terenie USA, handlowa. Czyli żadne off shore, które nie może zarabiać i robić transakcji w US.
Nie chce unikać żadnych podatków itp. Potrzebuje po prostu rzetelny podmiot w USA uznawany przez partnerów handlowych tam na miejscu. Najlepiej na florydzie.

Mogę to zrobić jako non residental allien? siedząc tu w PL?

Z góry dziękuje za info.

ODPOWIEDZ