Losowość na rynkach fin. - FX [statystyka,rach.PP itp]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Forex jest dla mnie rynkiem losowym:

tak
27
19%
nie
99
70%
nie wiem
15
11%

Liczba głosów: 141

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Asia pisze:masz 100zł jak przewidzisz co wypadnie wygrywasz 1zł plus płacisz spread np. 5 groszy od postawienia zakładu jak nie przewidzisz przegrywasz 1 zł plus płacisz spread 5 groszy od postawionego zakładu
a teraz trochę to zmodyfikuj... moja propozycja:
masz 100zł jak przewidzisz co wypadnie wygrywasz 3zł plus płacisz spread np. 5 groszy od postawienia zakładu jak nie przewidzisz przegrywasz 1 zł plus płacisz spread 5 groszy od postawionego zakładu
tak powinni grać początkujący - czyli sensowny współczynik RR. Nawet jeśli rynek jest losowy tak jak się upierasz to ta "drobna" możliwość daje nam przewagę.

Pozdrawiam

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Ciekawy pisze:moja propozycja:
masz 100zł jak przewidzisz co wypadnie wygrywasz 3zł plus płacisz spread np. 5 groszy od postawienia zakładu jak nie przewidzisz przegrywasz 1 zł plus płacisz spread 5 groszy od postawionego zakładu
Analogiczna gra na FX jest możliwa jednak prawdopodobieństwo wygranej w takiej grze będzie odpowiednio mniejsze -> w konsekwencji przeciętny gracz (zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa) i tak przegra... (przynajmniej próbując odnieść to na FX - na którym zmiana o 3 pipsy w górę będzie znacznie mniej prawdopodobna niż zmiana o 1 pips w dół -> lub odpowiednio zrealizowanie TP 3 razy większego od SL będzie znacznie mniej prawdopodobne od zrealizowanie SL, który jest 3 razy mniejszy :-))

Z drugiej strony pojęcia nie mam do czyjego postu odnosiła się Asia z tym kolejnym mega nietrafionym przykładem...

Ja ostatnio jestem zwolennikiem twierdzenia, że wszystkie procesy na świecie są deterministyczne (i nie ma w przyrodzie procesów /czysto/ stochastycznych) :D -> ale to moje skromne zdanie :P z którym część fizyków zapewne się zgodzi a część nie ;/
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" J. Piłsudski

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

problem w tym, że wartosc oczekiwana uległa drastycznej zmianie
usiądzesz do stołu wiedząc że jesli przegrasz musisz zapłacić przeciwnikowi 3x wiecej niz on Tobie za zakład o takim samym prawdpodobieństwie

znasz jakąs taka grę losową ?
znasz takiego brokera
co jak zarabiasz to liczy ci pipsa x3

żeby miec współczynnik jak piszesz musisz grac tylko na obstawianie serii
czyli np. że orzeł wypadnie 3x z rzędu - wtedy masz 3zł - 5gr spread

odnosząc to do wykresu cena musi pokonać 3x wiekszy dystans w pionie w jednym kierunku

Dodano po 4 minutach:

Michx

zaciołes się juz na rozkładzie symetrycznym
kolejnym mega nietrafionym przykładem...
daj lepszy

Dodano po 2 minutach:
Analogiczna gra na FX jest możliwa jednak prawdopodobieństwo wygranej w takiej grze będzie odpowiednio mniejsze w konsekwencji przeciętny gracz (zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa) i tak przegra... (przynajmniej próbując odnieść to na FX - na którym zmiana o 3 pipsy w górę będzie znacznie mniej prawdopodobna niż zmiana o 1 pips w dół lub odpowiednio zrealizowanie TP 3 razy większego od SL będzie znacznie mniej prawdopodobne od zrealizowanie SL, który jest 3 razy mniejszy
tu napisałes bardzo fajnie
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Asia nie stresuj się ja to odniosłem do fx - masz rację ;) cena musi pokonać 3x większy dystans. Czy jednak to jest aż taki problem?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

dla nas jeszcze nie na tyle aby wypasc z gry
przez to forum przewineło się jakieś 8000 użytkowników
to tak na oko z 7500 miało z tym powazny problem
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Asia pisze:dla nas jeszcze nie na tyle aby wypasc z gry
przez to forum przewineło się jakieś 8000 użytkowników
to tak na oko z 7500 miało z tym powazny problem
Szczerze niesądzę. Te "7500" jak to piszesz kombinowało, niesłuchało, próbowało wywarzać otwarte drzwi. Przykład? człowiek niedawno zaczął na forum i pisze, że MM zostawi na sam koniec... z dużym prawdopodobieństwem będzie cały czas do tyłu pomimo, że technicznie nie będzie zły - po jakimś czasie zacznie kombinować, systemy, sremy i tak w kółko macieja aż może kiedyś się skapnie, że wszystko jest ważne. Na forum naprawdę są wszystkie niezbędne do zarabiana rzeczy. Wystarczy czytać ze zrozumieniem i... chłonąć ;) Oczywiście wymaga to zmiany wielu poglądów i przyznania się przed samym sobą, że nie jest się alfą i omegą... co jak widać jest jedną z najtrudniejszych rzeczy. Trzeba mieć umysł otwarty na zmiany.

ps. weź wejdź sobie na np h1 narysuj linię S/R ustaw SL np 25p TP x3 - czy za każdym razem załapiesz TP? NIE ale wystarczy, że w ponad 25% przypadków i już będziesz zarabiać. Oczywiście parametry można dobrać dowolnie.

Pozdrawiam ;)

ryc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ryc »

Asia pisze:dobra

bierzemy model rynku losowego
rzut monetą
masz 100zł
jak przewidzisz co wypadnie wygrywasz 1zł plus płacisz spread np. 5 groszy od postawienia zakładu
jak nie przewidzisz przegrywasz 1 zł plus płacisz spread 5 groszy od postawionego zakładu

jak chcesz wygrać ?
wg mnie pytanie jest tylko jedno - po ilu zakładach zostaniesz bez kasy
OK. Ten model odpowiada w przyblizeniu strategiom zakladajacym ciaglą obecnosc na rynku. Rezultat jest kwestia czasu. Spred zjadl nas.

Znajdzmy inne modele rynku losowego i strategie z nimi zgodne. Moze cos w temacie dygnie do przodu.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

ryc
proponuj

wg mnie na rynku zblizonym do losowego nie da sie zarobić inaczej w miejscu Las vegas rosłaby dalej trawa zamiat kolejnych kasyn

Dodano po 6 minutach:

Ciekawy

jestes pewien ?
no to popatrz na dostepne staty
z wyjatkiem jednej osoby cała reszta gra na przelewarowanych pozycjach
no chyba że kogoś przeoczyłam

Dodano po 8 minutach:

7500

nie wiem ile lat to forum istnieje
strzelam powiedzmy 5 lat

no to gramy lasowo
mamy 8000 tysiecy uzytkowników
po roku połowa ma minusa
zostaje 4000 na plus
po drugim roku
2000
po trzecim
1000
po czwartym
500
po piatym 250

czyli grajac w rzut monetą bez żadnej wydymanej wiedzy
powinnismy mieć 250 osób które maja dadatnie rachunki
widzisz ich tutaj
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Asia pisze:wydymanej wiedzy
głodna jesteś - to dobrze dla męża ;) przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać...
Asia pisze:z wyjatkiem jednej osoby cała reszta gra na przelewarowanych pozycjach
to akurat może znaczyć, że mają ambicje się z tego utrzymać ale nie mają kasy - więc wóź albo przewóz - nic w tym złego jeśli to świadome. Poza tym jeśli im wychodzi, znają swoją skuteczność to w czym problem?
Asia pisze:powinnismy mieć 250 osób które maja dadatnie rachunki
Asia poważnie źle szacujesz. Nie bierzesz pod uwagę, że wielu(pewnie większość zarabiających) nie ma statów pod publikę bo naprawdę nie potrzebują udowadniać, że zarabiają - wręcz przeciwnie - mogą dostrzegać w tym zagrożenie - tak samo jak nie pokazujesz wszystkim wyciągu bankowego ;) .Wielkości tej grupy nie jesteś w stanie oszacować. Co do tego że większość na fx (i nie mówię tu o forum) nie zarabia - to pewne tak samo jak większość ludzi jest biednych, nie ma firm, większość jeździ autobusami itp. Pytanie tylko czego to dowodzi i co tak naprawdę Asiu chcesz udowodnić?

ryc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ryc »

[quote="Asia"]ryc
proponuj

wg mnie na rynku zblizonym do losowego nie da sie zarobić inaczej w miejscu Las vegas rosłaby dalej trawa zamiat kolejnych kasyn

A jest tu jakis specjalista matematyk z tej dziedziny? Mam tylko wiedza ogolna. Krzaczków nie jestem w stanie zapodac.
Za to moze cos z natury: mianowicie zachowanie ławicy ryb. Ja do dzisiaj nie moge wyjsc z podziwu nad tym fenomenem. W jednej chwili wszystkie ryby jednakowo zmieniaja kierunek.

Chyba nie masz watpliwosci ze proces zmian kierunku plywania rybek jest losowy - bo nikt i nic tym nie steruje, a jednak wszystkie rybki (dzisiątki tysięcy) łapią zmiany w lot. Są tak zaprogramowane ze losowosc je oszczedza przed drapieznikami. A więc da się podążać za losowym trendem, trzeba tylko myslec jak ławica, moze nie myslec ale reagowac.

Mozna tez tak: rybka z gatunku nie tworzących ławic powinna raczej plywac blisko pod rekinem i nie moze byc za duza. Ruchy rekina tez sa losowe. Ale zmiany nie tak czeste jak lawicy, nierzadko rekin plynie dlugo w jednym kierunku.

Zmiany sa losowe, ale da sie przezyc w tych 2 przypadkach. Nie wiem jak zrobic z tego model matematyczny. Byc moze fx jest podobny: 1 przyklad to konsola, 2 to trend. Wiem, ze nie musze teraz tego ogarnac rozumem (moze kiedys), ale wiem ze sie da zarobic, skoro rybki moga żyć.

A moze ktos dopisze inne modele rynku losowego?

ODPOWIEDZ